createyourhealth.pl

Sos z suszonych grzybów • przepis • składniki • przygotowanie

Smak sosu grzybowego przywołuje na myśl wspomnienia przytulnych, jesiennych wieczorów i pysznych obiadów serwowanych w domu rodzinnym. Aromatyczny sos ma szerokie zastosowanie w kuchni polskiej, ale nie tylko. Grzybowy sos podaje się do mięs, makaronów, placków ziemniaczanych, risotto czy kaszotto, a w każdym z tych wydań smakuje równie smacznie. Jak zrobić domowy sos grzybowy? Poznaj nasz sposób!

Sos z suszonych grzybów

Smak sosu grzybowego przywołuje na myśl wspomnienia przytulnych, jesiennych wieczorów i pysznych obiadów serwowanych w domu rodzinnym. Aromatyczny sos ma szerokie zastosowanie w kuchni polskiej, ale nie tylko. Grzybowy sos podaje się do mięs, makaronów, placków ziemniaczanych, risotto czy kaszotto, a w każdym z tych wydań smakuje równie smacznie. Jak zrobić domowy sos grzybowy? Poznaj nasz sposób!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion drobiowy - 500 ml
woda - 300 ml
grzyby suszone - 300 g
śmietana 12% - 200 ml
natka pietruszki - 0,33 szt.
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
masło - 40 g
mąka pszenna - 20 g
sól - 1,5 g
pieprz czarny - 1 g

Instrukcje przygotowania

1.MOCZYMY GRZYBY:
Do miski wlej wrzątek, a potem wrzuć do niego suszone grzyby. Przykryj miskę talerzem i odstaw na 40 minut, aż grzyby nasiąkną wodą i zmiękną.
2.PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ I CZOSNEK:
Cebulę oraz czosnek obierz, a potem pokrój na drobną kostkę.
3.KROIMY GRZYBY:
Miękkie grzyby odcedź wstępnie (nie wylewaj wody z ich moczenia), a następnie pokrój je na drobne kawałki.
4.SMAŻYMY SKŁADNIKI:
W rondelku rozpuść masło, a potem dodaj do niego cebulę oraz czosnek i zamieszaj. Smaż warzywa, aż staną się szkliste.
5.DODAJEMY MĄKĘ:
Do cebuli i czosnku dodaj odrobinę mąki, aby utworzyć zasmażkę. Gdy rozmieszasz mąkę, dodaj kolejną partię i znowu wymieszaj całość. Mąką powinna utworzyć z masłem rumianą, złocistą masę.
6.DODAJEMY BULION:
Do rondelka dodaj 100 ml bulionu i wszystko zamieszaj. Gdy bulion lekko zgęstnieje, dodaj powoli kolejną partię i znów zamieszaj.
7.DODAJEMY GRZYBY:
Do gotującego się sosu dodaj grzyby oraz wodę z moczenia grzybów i zamieszaj.
8.DODAJEMY ŚMIETANĘ:
Gotuj sos na średni ogniu przez 3-4 minuty, a potem dodaj śmietanę i zmniejsz ogień. Całość zamieszaj, dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez 5 minut.
9.SZATKUJEMY PIETRUSZKĘ:
Pietruszkę umyj, osusz, a potem poszatkuj drobno i dodaj do gotującego się sosu. Zamieszaj i gotuj przez następne 2-3 minuty. Krok ten pomiń, jeśli chcesz przelać sos do słoika i użyć w przyszłości.
10.SERWUJEMY SOS:
Po upływie wyznaczonego czasu sos jest gotowy —  możesz podać go z wybranymi dodatkami albo przelać do słoika, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Tak przygotowany sos należy wystudzić i wsadzić do lodówki (będzie zdatny do użycia przez ok. 7 dni).
Sos z suszonych grzybów

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MOCZYMY GRZYBY

Do miski wlej wrzątek, a potem wrzuć do niego suszone grzyby. Przykryj miskę talerzem i odstaw na 40 minut, aż grzyby nasiąkną wodą i zmiękną.

2

PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ I CZOSNEK

Cebulę oraz czosnek obierz, a potem pokrój na drobną kostkę.

3

KROIMY GRZYBY

Miękkie grzyby odcedź wstępnie (nie wylewaj wody z ich moczenia), a następnie pokrój je na drobne kawałki.

4

SMAŻYMY SKŁADNIKI

W rondelku rozpuść masło, a potem dodaj do niego cebulę oraz czosnek i zamieszaj. Smaż warzywa, aż staną się szkliste.

5

DODAJEMY MĄKĘ

Do cebuli i czosnku dodaj odrobinę mąki, aby utworzyć zasmażkę. Gdy rozmieszasz mąkę, dodaj kolejną partię i znowu wymieszaj całość. Mąką powinna utworzyć z masłem rumianą, złocistą masę.

6

DODAJEMY BULION

Do rondelka dodaj 100 ml bulionu i wszystko zamieszaj. Gdy bulion lekko zgęstnieje, dodaj powoli kolejną partię i znów zamieszaj.

7

DODAJEMY GRZYBY

Do gotującego się sosu dodaj grzyby oraz wodę z moczenia grzybów i zamieszaj.

8

DODAJEMY ŚMIETANĘ

Gotuj sos na średni ogniu przez 3-4 minuty, a potem dodaj śmietanę i zmniejsz ogień. Całość zamieszaj, dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez 5 minut.

9

SZATKUJEMY PIETRUSZKĘ

Pietruszkę umyj, osusz, a potem poszatkuj drobno i dodaj do gotującego się sosu. Zamieszaj i gotuj przez następne 2-3 minuty. Krok ten pomiń, jeśli chcesz przelać sos do słoika i użyć w przyszłości.

10

SERWUJEMY SOS

Po upływie wyznaczonego czasu sos jest gotowy —  możesz podać go z wybranymi dodatkami albo przelać do słoika, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Tak przygotowany sos należy wystudzić i wsadzić do lodówki (będzie zdatny do użycia przez ok. 7 dni).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1609,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

268,2 kcal

🥑

Tłuszcz

9,1 g

🌾

Węglowodany

45,6 g

🥬

Błonnik

6,3 g

💪

Białko

8,2 g

Podobne przepisy