Strudel gruszkowo-śliwkowy z cynamonem • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatne ciasto wypełnione dojrzałymi owocami – cukierniczy klasyk, który przygotujesz w swojej kuchni! Przepyszny!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ MIKSER PRZESIEWACZ
do mąki piekarnik rozgrzany do temperatury 200-220°C Ciasto Letnią wodę, cukier, sól oraz olej miksujemy na małych obrotach.
DODAJEMY STOPNIOWO PRZESIANĄ
mąkę pszenną wymieszaną z przesianą mąką ziemniaczaną.
Z WYROBIONEGO CIASTA
formujemy kulkę, pokrywamy ciasto delikatną warstwą oleju i przekładamy do miski.
CAŁOŚĆ OWIJAMY FOLIĄ
spożywczą i pozostawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej.
NADZIENIE GRUSZKI OBIERAMY
i kroimy w plasterki, a śliwki kroimy w ćwiartki.
KILKA PLASTERKÓW GRUSZEK
i kawałków śliwek pozostawiamy do dekoracji.
RESZTĘ UMIESZCZAMY W
naczyniu, dodajemy pokruszone biszkopty i posypujemy cukrem wanilinowym, trzcinowym oraz cynamonem.
CAŁOŚĆ MIESZAMY I
odstawiamy na bok.
NA DUŻYM STOLE
lub blacie rozkładamy duży bawełniany obrus, posypujemy go mąką.
CIASTO WYKŁADAMY NA
obrus, ponownie posypujemy mąką, rozwałkowujemy jak najcieniej i delikatnie rozciągamy je na całą długość obrusa.
ROZCIĄGNIĘTE CIASTO OBFICIE
skrapiamy roztopionym masłem.
NA JEDNYM BOKU
ciasta układamy nadzienie i zwijamy strudel pomagając sobie obrusem.
KOŃCÓWKĘ CIASTA SMARUJEMY
roztopionym masłem i sklejamy ciasto.
STRUDEL UKŁADAMY NA
blaszce posmarowanej masłem i delikatnie posypanej mąką, smarujemy go obficie roztopionym masłem i pieczemy 15-20 minut w temp. 200-220°C.
CIASTO POWINNO UPIEC
się na złoty kolor.
WYJMUJEMY STRUDEL Z
piekarnika, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy plasterkami gruszek oraz ćwiartkami śliwek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3956,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
494,6 kcal
Tłuszcz
21,2 g
Węglowodany
72,0 g
Błonnik
6,4 g
Białko
6,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Koktajle owocowe
Poznaj 3 przepisy na kolorowe koktajle! To świetny pomysł na lekkie śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia!

Serowe placuszki z sosem malinowym
Puszyste twarogowe placuszki z intensywnie malinowym sosem z dodatkiem wina. Sprawdź smakowity przepis Pawła!

Kurczak w sosie pieczarkowym z estragonem
Pyszny sos pieczarkowy z dodatkiem białego wina sprawi, że kurczak będzie smakował tak dobrze, jak nigdy dotąd.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Piernik z marchwi
Ciasto z warzywami? Wypróbuj nasz przepis na piernik z marchewką, imbirem i orzechami!

Sernik z rabarbarem
Słodko-kwaśny smak dzieciństwa zamknięty w pysznym serniku z rabarbarem. Upiecz ciasto z przepisu od Darii, zanim skończy się wiosna!

Grzybowa zupa z podgrzybków z pieczonym dorszem
Jak smakują grzyby z dorszem? Wypróbuj przepis Karola na zupę z podgrzybków i przekonaj się sam!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Rolada czekoladowa à la kłoda
Inspirowana tradycyjnym francuskim przepisem na świąteczne ciasto rolada czekoladowa à la kłoda to świetny pomysł na dekadencki deser!

Królik w sosie śliwkowym
Danie dla wymagających - delikatny królik przygotowany w wytrawnej marynacie, podawany z wyjątkowym sosem śliwkowym.

Praliny piernikowe z marcepanem
Przepis dla mistrzów cukierniczych wyrobów – praliny marcepanowe o pysznym świątecznym aromacie!