createyourhealth.pl

Bezy z marakują • przepis • składniki • przygotowanie

Mini bezy doskonale smakują z kremem owocowym z dodatkiem kiwi, marakui i świeżej mięty!

Bezy z marakują

Mini bezy doskonale smakują z kremem owocowym z dodatkiem kiwi, marakui i świeżej mięty!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
trudny

Składniki

kiwi - 2 szt.
mięta świeża - 2 g
ser mascarpone - 250 g
śmietana 30% - 150 ml
marakuja - 3 szt.
cukier - 300 g
jajko - 200 g
kawa mielona - 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana - 1,5 łyżeczki
ocet jabłkowy - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
wanilia - 1,5 g
malina - 70 g
melisa cytrynowa - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY BEZY:
Białka o temperaturze pokojowej ubijamy mikserem, stopniowo dodając cukier i sól, aż do uzyskania sztywnej, lśniącej masy. Na wolnych obrotach mieszamy białka z kawą, nasionkami wanilii, mąką i octem. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia szprycujemy mini bezy o średnicy ok. 6-8 cm. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 145°C i pieczemy przez 35-40 minut. Otwieramy piekarnik i czekamy ok. 5 minut, aż bezy trochę wystygną.
2.PRZYGOTOWUJEMY KREM OWOCOWY:
Kiwi obieramy, marakuje przekrawamy na pół i wyjmujemy miąższ. Kiwi blendujemy z miętą na gładką masę. Mieszamy z serkiem mascarpone i miąższem marakui. Mocno schłodzona śmietankę ubijamy z cukrem i łączymy z kremem owocowym. Tak powstałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego.
3.DEKORUJEMY BEZY KREMEM:
Każdą bezę przekrawamy na pół, ostrym, ząbkowanym nożem. Na spód szprycujemy krem, dekorujemy świeżymi owocami i listkami melisy. Przykrywamy górna częścią bezy.
Bezy z marakują

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY BEZY

Białka o temperaturze pokojowej ubijamy mikserem, stopniowo dodając cukier i sól, aż do uzyskania sztywnej, lśniącej masy. Na wolnych obrotach mieszamy białka z kawą, nasionkami wanilii, mąką i octem. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia szprycujemy mini bezy o średnicy ok. 6-8 cm. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 145°C i pieczemy przez 35-40 minut. Otwieramy piekarnik i czekamy ok. 5 minut, aż bezy trochę wystygną.

2

PRZYGOTOWUJEMY KREM OWOCOWY

Kiwi obieramy, marakuje przekrawamy na pół i wyjmujemy miąższ. Kiwi blendujemy z miętą na gładką masę. Mieszamy z serkiem mascarpone i miąższem marakui. Mocno schłodzona śmietankę ubijamy z cukrem i łączymy z kremem owocowym. Tak powstałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego.

3

DEKORUJEMY BEZY KREMEM

Każdą bezę przekrawamy na pół, ostrym, ząbkowanym nożem. Na spód szprycujemy krem, dekorujemy świeżymi owocami i listkami melisy. Przykrywamy górna częścią bezy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3006 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

300,6 kcal

🥑

Tłuszcz

13,7 g

🌾

Węglowodany

40,6 g

🥬

Błonnik

5,3 g

💪

Białko

5,3 g

Podobne przepisy