createyourhealth.pl

Sylwestrowe przekąski Pawła Małeckiego • przepis • składniki • przygotowanie

Sylwestrową noc pełną smakowitych wrażeń zapewnią przepisy naszego cukiernika na słodkie trufle, pyszne pączki i doskonały deser czekoladowy!

Sylwestrowe przekąski Pawła Małeckiego

Sylwestrową noc pełną smakowitych wrażeń zapewnią przepisy naszego cukiernika na słodkie trufle, pyszne pączki i doskonały deser czekoladowy!

Czas przygotowania
min
Liczba porcji
Liczba porcji - 15
Poziom trudności
łatwy

Składniki

borówki - 50 g
czekolada mleczna - 150 g
maliny mrożone - 250 g
patyczki czekoladowe - 30 g
cukier - 50 g
drożdże świeże - 25 g
jajko - 4 szt.
malina - 120 g
mleko - 100 ml
olej rzepakowy - 1 l
wanilia - 3 g
woda - 40 ml
żelatyna - 10 g
likier ajerkoniak - 90 ml
mąka pszenna - 250 g
śmietana 30% - 250 ml
czekolada biała - 300 g
masło - 50 g
miód - 40 g
wiórki kokosowe - 200 g
likier kokosowy - 60 ml
mleczko kokosowe - 100 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ BLASZKĘ PIEKARNIK:
rozgrzany do temperatury 180°C płócienną ściereczkę łaźnię parową (garnek z wodą i dużą, metalową miskę) mikser wałek okrągłą foremkę o średnicy 4 cm ręczniki papierowe worek cukierniczy małe kieliszki – 15 szt.
2.TRUFLE KOKOSOWE MLECZKO:
kokosowe zagotowujemy z miodem.
3.WSYPUJEMY 200 G:
pokruszonej białej czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
4.GORĄCĄ MASĘ ZDEJMUJEMY:
z ognia i dodajemy miękkie masło.
5.WIÓRKI KOKOSOWE WYSYPUJEMY:
równomiernie na blaszkę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 8-10 minut (wiórki powinny pozostać białe).
6.MASĘ CZEKOLADOWĄ DOKŁADNIE:
mieszamy z likierem kokosowym.
7.GANASZ PRZELEWAMY DO:
miski i wstawiamy do lodówki do całkowitego wystudzenia.
8.Z ZIMNEJ MASY:
formujemy kuleczki przy użyciu dwóch łyżeczek.
9.UKŁADAMY JE NA:
blaszce wyłożonej papierem i wstawiamy do zamrażalnika, aż masa stężeje. 100 G BIAŁEJ: czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej i lekko studzimy.
10.SCHŁODZONE TRUFLE OBTACZAMY:
w wiórkach kokosowych i pokrywamy warstwą płynnej czekolady, formując jednocześnie równe kuleczki. PONOWNIE PANIERUJEMY W: wiórkach. WSTAWIAMY DO: lodówki.
11.LICZBA PORCJI:
OKOŁO: 20 pralinek Pączki z kremem adwokatowym Do miski przesiewamy mąkę i tworzymy zagłębienie.
12.LASKĘ WANILII PRZECINAMY:
wzdłuż na pół.
13.TĘPĄ STRONĄ NOŻA:
wyciągamy nasionka.
14.MLEKO ZAGOTOWUJEMY Z:
nasionkami oraz samą laską wanilii, po czym odstawiamy do wystudzenia.
15.DROŻDŻE DOKŁADNIE ROZCIERAMY:
z niewielką ilością cukru do uzyskania płynnej konsystencji.
16.Z CIEPŁEGO MLEKA:
wyjmujemy wygotowaną laskę wanilii i dokładnie mieszamy z rozpuszczonymi drożdżami.
17.CAŁOŚĆ WLEWAMY DO:
mąki, lekko mieszamy, tworząc rozczyn , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut.
18.MASŁO ROZPUSZCZAMY W:
kuchence mikrofalowej lub garnku.
19.WYROŚNIĘTY ROZCZYN MIESZAMY:
z likierem jajecznym, żółtkami oraz płynnym masłem.
20.ZAGNIATAMY, AŻ ZACZNIE:
odklejać się od dłoni.
21.CIASTO OPRÓSZAMY MĄKĄ,:
przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
22.ŻELATYNĘ MIESZAMY Z:
zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. UBIJAMY ŻÓŁTKA Z: cukrem.
23.NACZYNIE UMIESZCZAMY NAD:
garnkiem z gotującą się wodą tak, aby nie dotykało powierzchni wrzątku.
24.MASĘ UBIJAMY NA:
parze, aż cukier całkowicie się rozpuści.
25.DODAJEMY LIKIER JAJECZNY:
oraz namoczoną żelatynę.
26.MIESZAMY DO CAŁKOWITEGO:
połączenia składników oraz lekkiego zgęstnienia.
27.
MISKĘ ZDEJMUJEMY.
28.DO MASY DODAJEMY:
pokruszoną białą czekoladę.
29.KIEDY SIĘ ROZPUŚCI,:
dokładnie mieszamy wszystkie składniki i studzimy do temperatury około 40-45°C.
30.MASĘ MIESZAMY, STOPNIOWO:
dodając niezbyt mocno ubitą śmietankę.
31.KREM PRZEKŁADAMY DO:
czystej miski i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
32.WYROŚNIĘTE CIASTO WYJMUJEMY:
na blat oprószony mąką.
33.DELIKATNIE ZAGNIATAMY I:
rozwałkowujemy na grubość 1-2 cm.
34.WYCINAMY KÓŁKA O:
średnicy około 4 cm, w dłoniach nadajemy im okrągły kształt i układamy na desce oprószonej mąką.
35.PRZYKRYWAMY ŚCIERECZKĄ, ODSTAWIAMY:
na 15-25 minut.
36.OLEJ ROZGRZEWAMY DO:
temperatury 160-180°C.
37.WYROŚNIĘTE PĄCZKI SMAŻYMY:
z obydwu stron na złoty kolor.
38.GOTOWE CIASTKA UKŁADAMY:
na ręcznikach papierowych, aby odsączyć je z nadmiaru oleju.
39.ODSTAWIAMY DO:
wystudzenia. PRZESTUDZONE PĄCZKI PRZECINAMY: na pół.
40.ZA POMOCĄ WORKA:
cukierniczego ciasto wypełniamy kremem.
41.WIERZCH KAŻDEGO PĄCZKA:
dekorujemy odrobiną kremu oraz świeżymi malinami.
42.LICZBA PORCJI:
30: małych pączków Deser czekoladowy z owocami lasu Na rozgrzaną patelnię przekładamy miód oraz mieszankę owoców leśnych – gotujemy przez 10-12 minut, co jakiś czas mieszając.
43.KIEDY NADMIAR SOKU:
odparuje, konfiturę zdejmujemy z ognia i studzimy.
44.NA DNO KAŻDEGO:
kieliszka nakładamy mniej więcej 1 łyżeczkę owoców.
45.LASKĘ WANILII PRZECINAMY:
wzdłuż na pół.
46.TĘPĄ STRONĄ NOŻA:
wyciągamy nasionka.
47.CUKIER Z WODĄ:
i nasionkami wanilii zagotowujemy do uzyskania syropu.
48.ŻÓŁTKA UBIJAMY NA:
puszystą masę, stopniowo dolewając gorący syrop cukrowy.
49.DO ROZPUSZCZONEJ CZEKOLADY:
wlewamy zaparzone żółtka i dokładnie mieszamy. DODAJEMY UBITĄ: śmietankę. WSZYSTKIE SKŁADNIKI STARANNIE: łączymy.
50.KREM PRZEKŁADAMY DO:
worka cukierniczego i szprycujemy do kieliszków.
51.WSTAWIAMY DO LODÓWKI:
i chłodzimy do stężenia.
52.DEKORUJEMY CZEKOLADOWYMI PATYCZKAMI:
i świeżymi owocami.
53.LICZBA PORCJI:
15: deserów w kieliszkach
Sylwestrowe przekąski Pawła Małeckiego

Liczba porcji

Liczba porcji - 15

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ BLASZKĘ PIEKARNIK

rozgrzany do temperatury 180°C płócienną ściereczkę łaźnię parową (garnek z wodą i dużą, metalową miskę) mikser wałek okrągłą foremkę o średnicy 4 cm ręczniki papierowe worek cukierniczy małe kieliszki – 15 szt.

2

TRUFLE KOKOSOWE MLECZKO

kokosowe zagotowujemy z miodem.

3

WSYPUJEMY 200 G

pokruszonej białej czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

4

GORĄCĄ MASĘ ZDEJMUJEMY

z ognia i dodajemy miękkie masło.

5

WIÓRKI KOKOSOWE WYSYPUJEMY

równomiernie na blaszkę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 8-10 minut (wiórki powinny pozostać białe).

6

MASĘ CZEKOLADOWĄ DOKŁADNIE

mieszamy z likierem kokosowym.

7

GANASZ PRZELEWAMY DO

miski i wstawiamy do lodówki do całkowitego wystudzenia.

8

Z ZIMNEJ MASY

formujemy kuleczki przy użyciu dwóch łyżeczek.

9

UKŁADAMY JE NA

blaszce wyłożonej papierem i wstawiamy do zamrażalnika, aż masa stężeje. 100 G BIAŁEJ: czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej i lekko studzimy.

10

SCHŁODZONE TRUFLE OBTACZAMY

w wiórkach kokosowych i pokrywamy warstwą płynnej czekolady, formując jednocześnie równe kuleczki. PONOWNIE PANIERUJEMY W: wiórkach. WSTAWIAMY DO: lodówki.

11

LICZBA PORCJI

OKOŁO: 20 pralinek Pączki z kremem adwokatowym Do miski przesiewamy mąkę i tworzymy zagłębienie.

12

LASKĘ WANILII PRZECINAMY

wzdłuż na pół.

13

TĘPĄ STRONĄ NOŻA

wyciągamy nasionka.

14

MLEKO ZAGOTOWUJEMY Z

nasionkami oraz samą laską wanilii, po czym odstawiamy do wystudzenia.

15

DROŻDŻE DOKŁADNIE ROZCIERAMY

z niewielką ilością cukru do uzyskania płynnej konsystencji.

16

Z CIEPŁEGO MLEKA

wyjmujemy wygotowaną laskę wanilii i dokładnie mieszamy z rozpuszczonymi drożdżami.

17

CAŁOŚĆ WLEWAMY DO

mąki, lekko mieszamy, tworząc rozczyn , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut.

18

MASŁO ROZPUSZCZAMY W

kuchence mikrofalowej lub garnku.

19

WYROŚNIĘTY ROZCZYN MIESZAMY

z likierem jajecznym, żółtkami oraz płynnym masłem.

20

ZAGNIATAMY, AŻ ZACZNIE

odklejać się od dłoni.

21

CIASTO OPRÓSZAMY MĄKĄ,

przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

22

ŻELATYNĘ MIESZAMY Z

zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. UBIJAMY ŻÓŁTKA Z: cukrem.

23

NACZYNIE UMIESZCZAMY NAD

garnkiem z gotującą się wodą tak, aby nie dotykało powierzchni wrzątku.

24

MASĘ UBIJAMY NA

parze, aż cukier całkowicie się rozpuści.

25

DODAJEMY LIKIER JAJECZNY

oraz namoczoną żelatynę.

26

MIESZAMY DO CAŁKOWITEGO

połączenia składników oraz lekkiego zgęstnienia.

27

MISKĘ ZDEJMUJEMY.

28

DO MASY DODAJEMY

pokruszoną białą czekoladę.

29

KIEDY SIĘ ROZPUŚCI,

dokładnie mieszamy wszystkie składniki i studzimy do temperatury około 40-45°C.

30

MASĘ MIESZAMY, STOPNIOWO

dodając niezbyt mocno ubitą śmietankę.

31

KREM PRZEKŁADAMY DO

czystej miski i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

32

WYROŚNIĘTE CIASTO WYJMUJEMY

na blat oprószony mąką.

33

DELIKATNIE ZAGNIATAMY I

rozwałkowujemy na grubość 1-2 cm.

34

WYCINAMY KÓŁKA O

średnicy około 4 cm, w dłoniach nadajemy im okrągły kształt i układamy na desce oprószonej mąką.

35

PRZYKRYWAMY ŚCIERECZKĄ, ODSTAWIAMY

na 15-25 minut.

36

OLEJ ROZGRZEWAMY DO

temperatury 160-180°C.

37

WYROŚNIĘTE PĄCZKI SMAŻYMY

z obydwu stron na złoty kolor.

38

GOTOWE CIASTKA UKŁADAMY

na ręcznikach papierowych, aby odsączyć je z nadmiaru oleju.

39

ODSTAWIAMY DO

wystudzenia. PRZESTUDZONE PĄCZKI PRZECINAMY: na pół.

40

ZA POMOCĄ WORKA

cukierniczego ciasto wypełniamy kremem.

41

WIERZCH KAŻDEGO PĄCZKA

dekorujemy odrobiną kremu oraz świeżymi malinami.

42

LICZBA PORCJI

30: małych pączków Deser czekoladowy z owocami lasu Na rozgrzaną patelnię przekładamy miód oraz mieszankę owoców leśnych – gotujemy przez 10-12 minut, co jakiś czas mieszając.

43

KIEDY NADMIAR SOKU

odparuje, konfiturę zdejmujemy z ognia i studzimy.

44

NA DNO KAŻDEGO

kieliszka nakładamy mniej więcej 1 łyżeczkę owoców.

45

LASKĘ WANILII PRZECINAMY

wzdłuż na pół.

46

TĘPĄ STRONĄ NOŻA

wyciągamy nasionka.

47

CUKIER Z WODĄ

i nasionkami wanilii zagotowujemy do uzyskania syropu.

48

ŻÓŁTKA UBIJAMY NA

puszystą masę, stopniowo dolewając gorący syrop cukrowy.

49

DO ROZPUSZCZONEJ CZEKOLADY

wlewamy zaparzone żółtka i dokładnie mieszamy. DODAJEMY UBITĄ: śmietankę. WSZYSTKIE SKŁADNIKI STARANNIE: łączymy.

50

KREM PRZEKŁADAMY DO

worka cukierniczego i szprycujemy do kieliszków.

51

WSTAWIAMY DO LODÓWKI

i chłodzimy do stężenia.

52

DEKORUJEMY CZEKOLADOWYMI PATYCZKAMI

i świeżymi owocami.

53

LICZBA PORCJI

15: deserów w kieliszkach

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3459,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

288,3 kcal

🥑

Tłuszcz

24 g

🌾

Węglowodany

27,3 g

🥬

Błonnik

2,1 g

💪

Białko

2,1 g

Podobne przepisy