Sałatka z kaszą bulgur i warzywami • przepis • składniki • przygotowanie
Orzeźwiająca sałatka z warzywami, kaszą bulgur i cytrusowym dressingiem to doskonałe danie na lato!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
Przygotuj folię aluminiową grill blender
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ KASZĘ ZALEWAMY
WRZĄCYM BULIONEM I ZOSTAWIAMY POD PRZYKRYCIEM DO NAPĘCZNIENIA.
WARZYWA OCZYSZCZAMY.
CEBULĘ KROIMY W GRUBSZE PIÓRKA, CUKINIĘ W PLASTERKI, SZPARAGI W KRĄŻKI, A PAPRYKĘ W KOSTKĘ (OK. 1 X 1 CM).
WARZYWA UKŁADAMY NA FOLII ALUMINIOWEJ, DODAJEMY OLIWĘ, SÓL I PIEPRZ.
Z FOLII SKŁADAMY KOPERTĘ.
UMIESZCZAMY NA RUSZCIE GRILLA I GRILLUJEMY PO 5 MINUT Z KAŻDEJ STRONY.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DRESSINGU ZĄBKI
czosnku siekamy.
Wkładamy do naczynia blendera, dodajemy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, skórką otartą z pomarańczy, sok wyciśnięty z cytryny i resztę składników.
Całość blendujemy na gładką masę.
PODAJEMY SAŁATKĘ ORZECHY LASKOWE
podprażamy na suchej patelni, a następnie obieramy ze skórki.
Wystudzoną kaszę mieszamy z warzywami i pokrojoną w cząstki pomarańczą.
Całość polewamy dressingiem i posypujemy skórką startą z pomarańczy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2358 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
393 kcal
Tłuszcz
20,7 g
Węglowodany
48,9 g
Błonnik
8,9 g
Białko
8,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ragoût z jajek z warzywami
Spróbuj wyjątkowego połączenia warzyw i jajka w delikatnym sosie beszamelowym!

Kartoflanka regionalna
Regionalny klasyk w nowej, kremowej odsłonie! Pyszna zupa ziemniaczana, z sokiem z kiszonej kapusty i wyjątkowym, wędzonym twarogiem.

Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami
Suszone pomidory oraz papryka konserwowa razem z białą kiełbasą stworzą świetną kompozycję smakową! W sam raz na świąteczny stół!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Fit makaron à la carbonara
Pyszny makaron inspirowany włoską carbonarą, w którym znajdziesz wędzoną pierś kurczaka zamiast guanciale i drobno pokrojoną cukinię. Spróbuj tego klasycznego dania w wersji fit!

Konfitura z cukinii i pomidorów
Zachowaj smak sezonowych warzyw, by powrócić do niego w jesienne dni! Konfitura z cukinii i pomidorów będzie świetnym dodatkiem do ryb i naleśników!

Marynowane pieczarki
Prosty pomysł na przekąskę. Pieczarki skąpane w aromatycznej marynacie doskonale komponują się z szynką i pieczywem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Los burritos, czyli tortilla z mięsno-warzywnym farszem
W studenckiej kuchni wszystkie chwyty dozwolone - spróbuj naleśnikowego burrito!

Tosty dyniowe
Szukasz pomysłów na słodkie śniadania? Kinga podpowiada, jak zrobić pyszne tosty dyniowe z nutką cynamonu. Musisz ich spróbować!

Łosoś w sosie teriyaki z warzywami na parze
Idealny zestaw na obiad, który trafi do twoich ulubionych dań! Wypróbuj koniecznie ten przepis!