createyourhealth.pl

Bezalkoholowy ajerkoniak • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszny jajeczny napój o kremowej konsystencji i wyjątkowo słodkim smaku, przyprawiony wanilią i gałką muszkatołową.

Bezalkoholowy ajerkoniak

Pyszny jajeczny napój o kremowej konsystencji i wyjątkowo słodkim smaku, przyprawiony wanilią i gałką muszkatołową.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 150 g
gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka
jajko - 6 szt.
mleko 3,2% - 500 ml
wanilia - 3 g
śmietana 30% - 250 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE DO RONDELKA:
wlewamy mleko i śmietankę.
2.LASKĘ WANILII ROZCINAMY:
na pół i wrzucamy do rondla.
3.CAŁOŚĆ PODGRZEWAMY NA:
małym ogniu.
4.GDY TYLKO ZACZNIE:
wrzeć, zdejmujemy garnuszek z ognia i wyławiamy laskę wanilii.
5.ŻÓŁTKA UCIERAMY Z:
cukrem, aż zrobią się jasne i puszyste.
6.DO JAJEK DODAJEMY:
po jednej łyżce ciepłej mikstury, każdorazowo mieszając do połączenia się składników.
7.GDY SKŁADNIKI BĘDĄ:
połączone, przelewamy miksturę ponownie do rondla i podgrzewamy na małym ogniu około 3-5 minut, aż płyn zacznie pokrywać tylną stronę łyżki (uważamy, by nie doprowadzić mikstury do wrzenia).
8.JAK PODAWAĆ AJERKONIAK:
przelewamy do kubków i dekorujemy odrobiną gałki muszkatołowej.
Bezalkoholowy ajerkoniak

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE DO RONDELKA

wlewamy mleko i śmietankę.

2

LASKĘ WANILII ROZCINAMY

na pół i wrzucamy do rondla.

3

CAŁOŚĆ PODGRZEWAMY NA

małym ogniu.

4

GDY TYLKO ZACZNIE

wrzeć, zdejmujemy garnuszek z ognia i wyławiamy laskę wanilii.

5

ŻÓŁTKA UCIERAMY Z

cukrem, aż zrobią się jasne i puszyste.

6

DO JAJEK DODAJEMY

po jednej łyżce ciepłej mikstury, każdorazowo mieszając do połączenia się składników.

7

GDY SKŁADNIKI BĘDĄ

połączone, przelewamy miksturę ponownie do rondla i podgrzewamy na małym ogniu około 3-5 minut, aż płyn zacznie pokrywać tylną stronę łyżki (uważamy, by nie doprowadzić mikstury do wrzenia).

8

JAK PODAWAĆ AJERKONIAK

przelewamy do kubków i dekorujemy odrobiną gałki muszkatołowej.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1830,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

457,7 kcal

🥑

Tłuszcz

24,4 g

🌾

Węglowodany

45,7 g

🥬

Błonnik

14,8 g

💪

Białko

14,8 g

Podobne przepisy