createyourhealth.pl

Angielskie muffinki śniadaniowe z serkiem • przepis • składniki • przygotowanie

Nie ma to jak bułeczki śniadaniowe, które przygotujemy samodzielnie! Fantastycznie puszyste muffinki śniadaniowe z twarożkiem to propozycja, którą zapamiętasz na długo!

Angielskie muffinki śniadaniowe z serkiem

Nie ma to jak bułeczki śniadaniowe, które przygotujemy samodzielnie! Fantastycznie puszyste muffinki śniadaniowe z twarożkiem to propozycja, którą zapamiętasz na długo!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier trzcinowy - 1 łyżka
jajko - 1 szt.
masło - 2 łyżki
mąka kukurydziana - 20 g
mąka pszenna - 350 g
mleko - 230 ml
drożdże świeże - 15 g
ogórek kiszony - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 1 szt.
rzodkiewka - 6 szt.
serek wiejski - 300 g
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN:
Mleko delikatnie podgrzewamy w rondelku i łączymy z drożdżami, cukrem oraz łyżką mąki. Zaczyn mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
2.WYRABIAMY CIASTO:
Mąkę, zaczyn, jajko i roztopione masło umieszczamy w misie robota. Całość wyrabiamy za pomocą haka ok. 10 minut (możemy też wyrabiać ciasto ręcznie).
3.FORMUJEMY CIASTO NA BUŁECZKI:
Po godzinie ciasto wyrabiamy ponownie. Ciasto dzielimy na 10 części. Z każdej formujemy kulkę i wykładamy na blaszkę oprószoną mąką kukurydzianą. Każdą kulkę delikatnie spłaszczamy dłonią.
4.PIECZEMY BUŁECZKI:
Suchą patelnię stawiamy na palnik i rozgrzewamy ok. 3 minut. Zdejmujemy z palnika. Na patelnię delikatnie przenosimy bułeczki i pieczemy po 2 minuty z każdej strony. Bułeczki ponownie przenosimy na blachę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 120°C. Pieczemy 10 minut. Po wyjęciu odstawiamy do wystudzenia.
5.PRZYGOTOWUJEMY SEREK:
Serek przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę: rzodkiewki, pomidor i ogórki. Dodajemy posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.
6.PODAJEMY BUŁECZKI Z SERKIEM:
Bułeczki śniadaniowe przekrawamy na pół. Smarujemy masłem. Spodnią część bułki smarujemy serkiem i przykrywamy drugą częścią bułki.
Angielskie muffinki śniadaniowe z serkiem

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN

Mleko delikatnie podgrzewamy w rondelku i łączymy z drożdżami, cukrem oraz łyżką mąki. Zaczyn mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

2

WYRABIAMY CIASTO

Mąkę, zaczyn, jajko i roztopione masło umieszczamy w misie robota. Całość wyrabiamy za pomocą haka ok. 10 minut (możemy też wyrabiać ciasto ręcznie).

3

FORMUJEMY CIASTO NA BUŁECZKI

Po godzinie ciasto wyrabiamy ponownie. Ciasto dzielimy na 10 części. Z każdej formujemy kulkę i wykładamy na blaszkę oprószoną mąką kukurydzianą. Każdą kulkę delikatnie spłaszczamy dłonią.

4

PIECZEMY BUŁECZKI

Suchą patelnię stawiamy na palnik i rozgrzewamy ok. 3 minut. Zdejmujemy z palnika. Na patelnię delikatnie przenosimy bułeczki i pieczemy po 2 minuty z każdej strony. Bułeczki ponownie przenosimy na blachę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 120°C. Pieczemy 10 minut. Po wyjęciu odstawiamy do wystudzenia.

5

PRZYGOTOWUJEMY SEREK

Serek przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę: rzodkiewki, pomidor i ogórki. Dodajemy posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.

6

PODAJEMY BUŁECZKI Z SERKIEM

Bułeczki śniadaniowe przekrawamy na pół. Smarujemy masłem. Spodnią część bułki smarujemy serkiem i przykrywamy drugą częścią bułki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2076,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

415,3 kcal

🥑

Tłuszcz

10,7 g

🌾

Węglowodany

62,3 g

🥬

Błonnik

1,3 g

💪

Białko

17,9 g

Podobne przepisy

Angielskie muffinki śniadaniowe z serkiem - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl