createyourhealth.pl

Szynka drobiowa z szynkowaru • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatna szynka zyskuje na charakterze dzięki odpowiednio dobranym przyprawom. Przygotuj ją w szynkowarze i sprawdź, jak smakuje!

Szynka drobiowa z szynkowaru

Delikatna szynka zyskuje na charakterze dzięki odpowiednio dobranym przyprawom. Przygotuj ją w szynkowarze i sprawdź, jak smakuje!

Czas przygotowania
240 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

kurczak filety z piersi - 1 kg
papryka mielona ostra - 1 łyżeczka
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
olej - 3 łyżki
pieprz czarny - 1 łyżeczka
sól - 1 łyżeczka
woda - 100 ml
żelatyna - 25 g

Instrukcje przygotowania

1.DODAJEMY ŻELATYNĘ:
Żelatynę mieszamy z wodą i dodajemy do zamarynowanego mięsa. Całość mieszamy i przekładamy do woreczka. Dokładnie dociskamy mięso, aby w worku nie było nadmiaru powietrza.
2.GOTUJEMY MIĘSO W SZYNKOWARZE:
Mięso wkładamy do szynkowaru, zakładamy sprężynę i szczelnie zamykamy pojemnik. Wkładamy szynkowar do większego garnka i wlewamy wodę tak, aby jej poziom sięgał trochę powyżej mięsa w szynkowarze. Gotujemy ok. 2 godzin, utrzymując temperaturę wody w przedziale 80-90°C. Gdy woda osiągnie temperaturę 80°C, zmniejszamy ogień.
3.STUDZIMY MIĘSO:
Szynkowar wyciągamy z garnka i zostawiamy do wystudzenia. Kiedy jest zimny, wstawiamy go na kilka/kilkanaście godzin do lodówki. Po tym czasie wyciągamy mięso i kroimy na cienkie plastry.
Szynka drobiowa z szynkowaru

Czas przygotowania

240 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DODAJEMY ŻELATYNĘ

Żelatynę mieszamy z wodą i dodajemy do zamarynowanego mięsa. Całość mieszamy i przekładamy do woreczka. Dokładnie dociskamy mięso, aby w worku nie było nadmiaru powietrza.

2

GOTUJEMY MIĘSO W SZYNKOWARZE

Mięso wkładamy do szynkowaru, zakładamy sprężynę i szczelnie zamykamy pojemnik. Wkładamy szynkowar do większego garnka i wlewamy wodę tak, aby jej poziom sięgał trochę powyżej mięsa w szynkowarze. Gotujemy ok. 2 godzin, utrzymując temperaturę wody w przedziale 80-90°C. Gdy woda osiągnie temperaturę 80°C, zmniejszamy ogień.

3

STUDZIMY MIĘSO

Szynkowar wyciągamy z garnka i zostawiamy do wystudzenia. Kiedy jest zimny, wstawiamy go na kilka/kilkanaście godzin do lodówki. Po tym czasie wyciągamy mięso i kroimy na cienkie plastry.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2072 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

207,2 kcal

🥑

Tłuszcz

3,7 g

🌾

Węglowodany

0,5 g

🥬

Błonnik

0,3 g

💪

Białko

23,1 g

Podobne przepisy