Serduszka z musem z liczi i malin • przepis • składniki • przygotowanie
W prezencie dla najbliższych – świetny pomysł na słodki prezent! Wypróbuj przepis Pawła na musowe serduszka w błyszczącej polewie!

Czas przygotowania
240 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SPÓD
Czekoladę drobno siekamy i przekładamy do miski. Dodajemy miękkie masło. Całość roztapiamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Dodajemy do masy pokruszone wafelki. Całość mieszamy. Masę wykładamy na papier do pieczenia. Przykrywamy drugim arkuszem papieru. Rozwałkowujemy na placek o grubości 4-5 mm. Wstawiamy do lodówki.
MIKSUJEMY OWOCE
Owoce liczi obieramy ze skórki. Przecinamy na pół i usuwamy pestki. Miąższ liczi miksujemy, a następnie przecieramy przez sito do czystej miseczki. Maliny miksujemy, przecieramy przez sito do czystej miseczki.
PRZYGOTOWUJEMY MUS OWOCOWY
200 g przetartych malin i 300 g przetartego liczi łączymy w dużej misce. Dodajemy cukier puder, kilka kropli soku z limonki. Mieszamy. Żelatynę namaczamy w 50 ml wody, a następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Żelatynę łączymy z kilkoma łyżkami musu owocowego. Mieszamy i wlewamy do przetartych owoców. Dokładnie mieszamy. Śmietankę ubijamy na puszystą masę. Łączymy z owocami. Mus przekładamy do worka cukierniczego.
SKŁADAMY DESERKI
Do form szprycujemy mus. Do musu możemy włożyć kilka malin. Ze schłodzonego spodu wycinamy serduszka i układamy je na wierzchu każdej formy wypełnionej musem. Jeśli spód się kruszy, dociskamy go do musu, wówczas zestalą się razem. Deserki wkładamy do zamrażalnika na ok. 2-3 godziny.
PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ
Z wody i cukru gotujemy syrop. Dodajemy resztę przetartych malin i owoców liczi. Zagotowujemy. Żelatynę namaczamy w wodzie. Dodajemy do owoców. Mieszamy i zestawiamy z ognia. Przecedzamy polewę przez sito. Studzimy do ok. 30°C.
DEKORUJEMY DESERKI
Zamrożone deserki wyciągamy z formy. Oblewamy polewą i pozostawiamy do rozmrożenia. Najlepiej pozostawić w lodówce na ok. 2 godziny. Dekorujemy świeżymi malinami i listkami mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3827 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
382,7 kcal
Tłuszcz
12,7 g
Węglowodany
52,2 g
Błonnik
9,2 g
Białko
9,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Paluszki rybne z łososia z sałatką z ogórka
Dzieci uwielbiają paluszki rybne. W tym wydaniu smakują wybornie. Delikatny łosoś i świeża sałatka to duet doskonały.

Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej z szałwią i szparagami
Połączenie ryby i mięsa znane jest w kuchni staropolskiej od dawna. Odwołuje się do niego ten przepis. Warto spróbować!

Dutch baby z gruszkami i śliwkami
Przepis, który musi poznać każdy miłośnik śniadań na słodko! Dutch baby, czyli pieczony naleśnik z owocami, uzupełni swoim smakiem każdy leniwy poranek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Golonka w kapuście
Golonka duszona w kapuście to prawdziwa perełka kuchni tradycyjnej, którą bez problemu przyrządzisz w zaciszu swojej kuchni. Miękkie, soczyste mięso, idealnie komponujące się z lekko kwaśną kapustą, to połączenie, które od lat cieszy się uznaniem w polskich domach. Odkryj nasz pyszny sposób na golonkę w kapuście!

Kawowa panna cotta z wiśniami
Wypróbuj przepis na panna cottę z kawą i syropem z wiśniami! To doskonały deser na każdą okazję.

Tort marchewkowo-dyniowy
Imponuje wyglądem i zachwyca korzennym smakiem! Strasznie pyszny tort marchewkowo-dyniowy wg przepisu Pawła uświetni każdą jesienną imprezę – wykorzystaj przepis i upiecz tort na Halloween!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto tulipan
Efektowne i od lat zdobywające uznanie gości. Ciasto tulipan warto przygotować na szczególną okazję, na przykład na sylwestra. Z przepisem Pawła na pewno Ci się uda!

Torcik daktylowy
Bardzo słodki, mocno czekoladowy deser na bazie biszkoptu i daktyli. Jego pyszny smak skusi każdego miłośnika słodyczy.

Pierś z kurczaka z piekarnika w sosie – najczęstsze pytania adeptów sztuki kulinarnej
Pomysł na kurczaka w królewskim stylu - soczyste, drobiowe piersi w sosie borowikowo-serowym oraz złociste ziemniaki.