Tacos w stylu meksykańskim z wołowiną i salsą • przepis • składniki • przygotowanie
Przepyszne tacos z mieloną wołowiną w stylu kuchni meksykańskiej, z dodatkiem odświeżającej salsy pico de gallo. Koniecznie wypróbuj ten wyjątkowy przepis Karola i eksperymentuj z podaniem!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY WARZYWA
Z papryki wycinamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paski. 1 ząbek czosnku drobno siekamy, a czerwoną cebulę kroimy w piórka.
SMAŻYMY WARZYWA
Na patelni mocno rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy paprykę, cebulę i czosnek. Doprawiamy kuminem, słodką papryką i ostrą papryką. Mieszamy. Ścieramy odrobinę skórki z limonki i dodajemy łyżkę soku z cytryny. Przekładamy warzywa na talerz – mają być podsmażone, chrupiące i nierozgotowane.
SMAŻYMY MIĘSO
Na tej samej patelni smażymy mięso mielone wołowe. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i wykładamy mięso. Dodajemy sól i pieprz.
KROIMY CZOSNEK I CEBULĘ
1 ząbek czosnku siekamy w plastry, a ½ białej cebuli kroimy w kostkę. Tak przygotowane składniki dodajemy do podsmażonego na patelni mięsa. Smażymy, aż cebula się zeszkli.
DOPRAWIAMY MIĘSO
Do mięsa dodajemy małą łyżeczkę słodkiej papryki, ½ łyżeczki ostrej papryki i pełną łyżeczkę kuminu. Mieszamy. Dodajemy 1 puszkę krojonych pomidorów pelati. Mieszamy. Następnie puszkę po pomidorach wypełniamy do połowy wodą, a potem wodę wlewamy na patelnię. Dusimy przez ok. 10-15 minut na wolnym ogniu, aż woda odparuje i sos zgęstnieje. Mięso w sosie solimy do smaku.
PRZYGOTOWUJEMY PICO DE GALLO
Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę. Pomidory kroimy w kostkę (ok. 1 x 1 cm). Odkładamy na bok do miski. 1 ząbek czosnku bardzo drobno siekamy i dokładamy do cebuli i pomidorów. Dodajemy skórkę i sok z limonki.
DOPRAWIAMY SALSĘ
Siekamy łodygi kolendry (1 pęczek). Do salsy dodajemy sól, pieprz i kolendrę. Polewamy olejem słonecznikowym. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ Z AWOKADO
Awokado przekrawamy na pół i wyciągamy pestkę. Miąższ awokado nacinamy nożem w drobną kratkę – powstałe w ten sposób kostki wyciskamy do miseczki. Rozgniatamy delikatnie widelcem. Doprawiamy sokiem z limonki, solą i pieprzem. Mieszamy.
WYPEŁNIAMY TACOS
Tacos wypełniamy według uznania na jeden lub kilka z podanych poniżej sposobów.
PODAJEMY TACOS
Awokado kroimy na ćwiartki, wyciągamy ze skórki i układamy na głębokim talerzu – między kawałki awokado kładziemy tacos.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2696,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
674,2 kcal
Tłuszcz
40,5 g
Węglowodany
62,4 g
Błonnik
12,7 g
Białko
19,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańskie tacos z szarpanymi boczniakami i surówką
Szarpane boczniaki to fantastyczna, roślinna alternatywa dla tradycyjnego pulled pork. Wypróbuj przepis Kingi na tacos ze świetną surówką z kapusty kiszonej

Grillowany filet z łososia z salsą z mango, kolendrą, miętą i ryżem basmati
Zgrillujmy coś pysznego! Proponujemy łososia w rytmie, to znaczy w sosie salsa. Będzie smacznie i bardzo lekko…

Domowe nachos
Chrupiące nachos umilą każdy seans filmowy! Zobacz, jak przygotować je w domu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kolorowe kanapki
Szukasz pomysłu na efektowne śniadanie? Nasze kolorowe kanapki z łososiem będą strzałem w dziesiątkę! Chrupiące pieczywo, kremowy twarożek, świeże warzywa i aromatyczne zioła sprawią, że te kanapki staną się hitem w Twoim domu!

Grillowany ananas z jogurtem mojito
Orzeźwiający deser z grillowanym ananasem – idealny na lato. Spróbuj tego wyjątkowego, egzotycznego przysmaku!

Frużelina truskawkowa
Frużelina jest coraz bardziej popularnym zamiennikiem dla tradycyjnego dżemu z uwagi na mniejszą zawartość cukru w składzie. Ten szczególnie lubiany przez osoby aktywne fizycznie dodatek do potraw i deserów można bez problemu przyrządzić w zaciszu własnej kuchni. Jak to zrobić? Dowiesz się tego już za chwilę. Poznaj nasz sposób na frużelinę truskawkową!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kalmary w sosie pomidorowym
Z owoców morza możesz przygotować łatwy i szybki obiad! Spróbuj kalmarów z makaronem w pomidorowym sosie!

Giouvetsi z jagnięciną, oliwkami i serem
Ten grecki gulasz z jagnięciną i tradycyjnym makaronem kritharaki sprawi, że prosto z domowej kuchni przeniesiesz się do słonecznej Grecji! Przygotuj go koniecznie na pożywny obiad dla całej rodziny.

Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego
Chrupiące koszyczki wypełnione soczystymi owocami to pyszny deser, który przygotujesz w niecałe 30 minut! Spróbuj!