createyourhealth.pl

Tacos w stylu meksykańskim z wołowiną i salsą • przepis • składniki • przygotowanie

Przepyszne tacos z mieloną wołowiną w stylu kuchni meksykańskiej, z dodatkiem odświeżającej salsy pico de gallo. Koniecznie wypróbuj ten wyjątkowy przepis Karola i eksperymentuj z podaniem!

Tacos w stylu meksykańskim z wołowiną i salsą

Przepyszne tacos z mieloną wołowiną w stylu kuchni meksykańskiej, z dodatkiem odświeżającej salsy pico de gallo. Koniecznie wypróbuj ten wyjątkowy przepis Karola i eksperymentuj z podaniem!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 0,5 szt.
mięso mielone wołowe - 200 g
pomidory krojone z puszki - 400 g
woda - 1 łyżka
pomidor czerwony - 2,5 szt.
cebula czerwona - 0,5 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
kumin - 1 łyżeczka
olej słonecznikowy - 1 łyżka
papryka mielona ostra - 0,5 łyżeczki
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
kandyzowana skórka limonki - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
awokado - 1 g
śmietana 18% - 200 g
papryczka jalapeno - 100 g
sok z limonki - 1 łyżka
kolendra świeża - 10 g
taco muszle - 12 szt.

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY WARZYWA:
Z papryki wycinamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paski. 1 ząbek czosnku drobno siekamy, a czerwoną cebulę kroimy w piórka.
2.SMAŻYMY WARZYWA:
Na patelni mocno rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy paprykę, cebulę i czosnek. Doprawiamy kuminem, słodką papryką i ostrą papryką. Mieszamy. Ścieramy odrobinę skórki z limonki i dodajemy łyżkę soku z cytryny. Przekładamy warzywa na talerz – mają być podsmażone, chrupiące i nierozgotowane.
3.SMAŻYMY MIĘSO:
Na tej samej patelni smażymy mięso mielone wołowe. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i wykładamy mięso. Dodajemy sól i pieprz.
4.KROIMY CZOSNEK I CEBULĘ:
1 ząbek czosnku siekamy w plastry, a ½ białej cebuli kroimy w kostkę. Tak przygotowane składniki dodajemy do podsmażonego na patelni mięsa. Smażymy, aż cebula się zeszkli.
5.DOPRAWIAMY MIĘSO:
Do mięsa dodajemy małą łyżeczkę słodkiej papryki, ½ łyżeczki ostrej papryki i pełną łyżeczkę kuminu. Mieszamy. Dodajemy 1 puszkę krojonych pomidorów pelati. Mieszamy. Następnie puszkę po pomidorach wypełniamy do połowy wodą, a potem wodę wlewamy na patelnię. Dusimy przez ok. 10-15 minut na wolnym ogniu, aż woda odparuje i sos zgęstnieje. Mięso w sosie solimy do smaku.
6.PRZYGOTOWUJEMY PICO DE GALLO:
Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę. Pomidory kroimy w kostkę (ok. 1 x 1 cm). Odkładamy na bok do miski. 1 ząbek czosnku bardzo drobno siekamy i dokładamy do cebuli i pomidorów. Dodajemy skórkę i sok z limonki.
7.DOPRAWIAMY SALSĘ:
Siekamy łodygi kolendry (1 pęczek). Do salsy dodajemy sól, pieprz i kolendrę. Polewamy olejem słonecznikowym. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
8.PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ Z AWOKADO:
Awokado przekrawamy na pół i wyciągamy pestkę. Miąższ awokado nacinamy nożem w drobną kratkę­ – powstałe w ten sposób kostki wyciskamy do miseczki. Rozgniatamy delikatnie widelcem. Doprawiamy sokiem z limonki, solą i pieprzem. Mieszamy.
9.WYPEŁNIAMY TACOS:
Tacos wypełniamy według uznania na jeden lub kilka z podanych poniżej sposobów.
10.PODAJEMY TACOS:
Awokado kroimy na ćwiartki, wyciągamy ze skórki i układamy na głębokim talerzu – między kawałki awokado kładziemy tacos.
Tacos w stylu meksykańskim z wołowiną i salsą

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY WARZYWA

Z papryki wycinamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paski. 1 ząbek czosnku drobno siekamy, a czerwoną cebulę kroimy w piórka.

2

SMAŻYMY WARZYWA

Na patelni mocno rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy paprykę, cebulę i czosnek. Doprawiamy kuminem, słodką papryką i ostrą papryką. Mieszamy. Ścieramy odrobinę skórki z limonki i dodajemy łyżkę soku z cytryny. Przekładamy warzywa na talerz – mają być podsmażone, chrupiące i nierozgotowane.

3

SMAŻYMY MIĘSO

Na tej samej patelni smażymy mięso mielone wołowe. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i wykładamy mięso. Dodajemy sól i pieprz.

4

KROIMY CZOSNEK I CEBULĘ

1 ząbek czosnku siekamy w plastry, a ½ białej cebuli kroimy w kostkę. Tak przygotowane składniki dodajemy do podsmażonego na patelni mięsa. Smażymy, aż cebula się zeszkli.

5

DOPRAWIAMY MIĘSO

Do mięsa dodajemy małą łyżeczkę słodkiej papryki, ½ łyżeczki ostrej papryki i pełną łyżeczkę kuminu. Mieszamy. Dodajemy 1 puszkę krojonych pomidorów pelati. Mieszamy. Następnie puszkę po pomidorach wypełniamy do połowy wodą, a potem wodę wlewamy na patelnię. Dusimy przez ok. 10-15 minut na wolnym ogniu, aż woda odparuje i sos zgęstnieje. Mięso w sosie solimy do smaku.

6

PRZYGOTOWUJEMY PICO DE GALLO

Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę. Pomidory kroimy w kostkę (ok. 1 x 1 cm). Odkładamy na bok do miski. 1 ząbek czosnku bardzo drobno siekamy i dokładamy do cebuli i pomidorów. Dodajemy skórkę i sok z limonki.

7

DOPRAWIAMY SALSĘ

Siekamy łodygi kolendry (1 pęczek). Do salsy dodajemy sól, pieprz i kolendrę. Polewamy olejem słonecznikowym. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut.

8

PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ Z AWOKADO

Awokado przekrawamy na pół i wyciągamy pestkę. Miąższ awokado nacinamy nożem w drobną kratkę­ – powstałe w ten sposób kostki wyciskamy do miseczki. Rozgniatamy delikatnie widelcem. Doprawiamy sokiem z limonki, solą i pieprzem. Mieszamy.

9

WYPEŁNIAMY TACOS

Tacos wypełniamy według uznania na jeden lub kilka z podanych poniżej sposobów.

10

PODAJEMY TACOS

Awokado kroimy na ćwiartki, wyciągamy ze skórki i układamy na głębokim talerzu – między kawałki awokado kładziemy tacos.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2696,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

674,2 kcal

🥑

Tłuszcz

40,5 g

🌾

Węglowodany

62,4 g

🥬

Błonnik

12,7 g

💪

Białko

19,8 g

Podobne przepisy