createyourhealth.pl

Tagliatelle z sosem alfredo • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyczny sos alfredo zyskuje na smaku dzięki kilku sekretnym składnikom wybranym przez Karola! Wypróbuj przepis i przygotuj uczę w stylu włoskim dla siebie i bliskich!

Tagliatelle z sosem alfredo

Klasyczny sos alfredo zyskuje na smaku dzięki kilku sekretnym składnikom wybranym przez Karola! Wypróbuj przepis i przygotuj uczę w stylu włoskim dla siebie i bliskich!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ząbek czosnku - 2 szt.
masło - 50 g
pieprz czarny - 2 szczypty
sól - 2 szczypty
grana padano, tarty - 70 g
makaron tagliatelle - 250 g
pieczarka - 80 g
Szpinak Baby - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY MAKARON:
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy tak, by zachować wodę po gotowaniu.
2.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ SOSU:
Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Doprawiamy pieprzem. Całość podgrzewamy na małym ogniu (nie smażymy) tak, by czosnek zachował jasny kolor.
3.DODAJEMY WODĘ PO GOTOWANIU MAKARONU:
Wodę po gotowaniu makaronu (ok. 100 ml) dodajemy małymi porcjami do bazy sosu. Energicznie mieszamy aż do uzyskania aksamitnej, gęstej konsystencji.
4.DODAJEMY PIECZARKI I SZPINAK:
Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy do sosu. Doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy i wyłączamy ogień.
5.PODAJEMY MAKARON:
Makaron z sosem wykładamy na talerz. Doprawiamy solą. Z wierzchu posypujemy serem grana padano.
Tagliatelle z sosem alfredo

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy tak, by zachować wodę po gotowaniu.

2

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ SOSU

Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Doprawiamy pieprzem. Całość podgrzewamy na małym ogniu (nie smażymy) tak, by czosnek zachował jasny kolor.

3

DODAJEMY WODĘ PO GOTOWANIU MAKARONU

Wodę po gotowaniu makaronu (ok. 100 ml) dodajemy małymi porcjami do bazy sosu. Energicznie mieszamy aż do uzyskania aksamitnej, gęstej konsystencji.

4

DODAJEMY PIECZARKI I SZPINAK

Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy do sosu. Doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy i wyłączamy ogień.

5

PODAJEMY MAKARON

Makaron z sosem wykładamy na talerz. Doprawiamy solą. Z wierzchu posypujemy serem grana padano.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1649,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

824,8 kcal

🥑

Tłuszcz

32,6 g

🌾

Węglowodany

102,3 g

🥬

Błonnik

29,5 g

💪

Białko

29,5 g

Podobne przepisy

Tagliatelle z sosem alfredo - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl