Tajska zupa z pomidorami i pieczonym łososiem • przepis • składniki • przygotowanie
Orientalne składniki i niezwykle aromatyczne przyprawy tworzą potrawę o prawdziwie tajskim charakterze. Jest przepyszna!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ PALNIK GAZOWY
Zupa Przygotowujemy bulion gotowany na skrzydełkach z włoszczyzną, do zagotowanego bulionu dodajemy pieczarki, dodajemy około 100 ml sosu rybnego oraz 1 łyżeczkę sosu ostrygowego następnie dodajemy suszoną trawę cytrynową lub rozgniecioną świeżą.
DODAJEMY STARTĄ SKÓRKĘ
limonki, sok z 1/2 limonki oraz 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki.
GOTUJEMY NA WOLNYM
ogniu, dodajemy pokrojone listki bazylii tajskiej.
POMIDORY OBIERAMY ZE
skóry, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę.
NA PATELNIĘ DODAJEMY
niewielką ilość oleju, do lekko nagrzanego oleju dodajemy 1 łyżkę słodkiej papryki w proszku.
SMAŻYMY, NASTĘPNIE DODAJEMY
koncentrat i całość mieszamy.
NA PATELNIE WLEWAMY
odrobinę bulionu, a następnie całość dodajemy do zupy.
GOTUJEMY OKOŁO 15
minut.
NA KOŃCU DOPRAWIAMY
1 łyżeczką suszonego imbiru, dodajemy około 5-6 łyżek śmietany.
ZAGOTOWUJEMY, DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ
ilością pieprzu, niewielką ilością ostrej papryczki. DODAJEMY SOK Z: limonki.
DODAJEMY POKROJONE W
kostkę pomidory.
CHWILĘ GOTUJEMY.
KREWETKI I ŁOSOŚ
Do czystej miski przekładamy krewetki, dodajemy posiekaną kolendrę, sól, pieprz, 1 posiekany ząbek czosnku, startą skórkę z 1 limonki, niewielką ilość ostrej, posiekanej papryczki.
DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ
oleju, odstawiamy na bok na około 10 minut.
NASTĘPNIE NA ROZGRZANEJ
patelni z niewielką ilością oleju smażmy krewetki około 2 minut z każdej strony.
ŁOSOSIA POZBAWIAMY SKÓRY,
kroimy na plastry o grubości 1 cm.
KAWAŁKI ŁOSOSIA OPALAMY
za pomocą palnika gazowego.
NA TALERZ NAKŁADAMY
opalone kawałki łososia.
NASTĘPNIE OBOK ŁOSOSIA
układamy przysmażone krewetki, całość zalewamy zupą. DEKORUJEMY LIŚĆMI BAZYLII: tajskiej.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3058,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
764,7 kcal
Tłuszcz
42,7 g
Węglowodany
31,0 g
Błonnik
64,3 g
Białko
64,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kiszonka orientalna
Spróbuj kiszonej kapusty w nowoczesnym wydaniu – z imbirem, sezamem i sosem sojowym!

Smażone klopsiki wieprzowe z surówką z warzyw i świeżym imbirem
Małe klopsiki w orientalnym stylu podane ze świeżym imbirem i mieszanką warzywną z lekką pikantną nutą chili.

Smażone sajgonki à la sushi
Czy to sajgonki, czy to sushi? Oto jest pytanie! Za to jedno jest pewne: jeśli przygotujesz to danie według przepisu Karola, zjesz pyszną przekąskę w stylu azjatyckim.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczony łosoś z piekarnika z sałatką chlebową
Staropolski sposób na łososia, czyli ryba o słodko-kwaśnym smaku, oryginalna sałatka i dopełniająca całość piwna polewka.

Owsiane babeczki śniadaniowe
Szukasz pomysłu na pyszne śniadanie? Spróbuj babeczek śniadaniowych w trzech smakach według przepisu Kingi Paruzel!

Zapiekana bagietka ze szpinakiem
Chrupiące pieczywo z rumianą skórką wypełnione lekko pikantnym farszem. Pięknie pachnie i smakuje doskonale!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Truskawkowe tiramisu
Truskawkowe tiramisu, czyli przepyszny deser inspirowany tradycyjną, słodką, włoską przekąską. Przygotuj go i ciesz się smakiem świeżych truskawek w wyjątkowej odsłonie.

Konfitura borówkowa z limonką
Słodki smak borówek amerykańskich skomponowany z kwaśnym aromatem limonki – wyśmienity dodatek do herbaty lub ciasta!

Bagietka z pieczoną piersią kurczaka
Smaczna kanapka, którą możesz zabrać ze sobą na drugie śniadanie do pracy czy na piknik – bagietka z pieczoną piersią kurczaka!