createyourhealth.pl

Tarta bez pieczenia z czerstwego chleba • przepis • składniki • przygotowanie

Tarta z czerstwego chleba i do tego smażona na patelni? Tym przepisem Kinga udowadnia, że z resztek pieczywa można wyczarować pyszne i pożywne danie!

Tarta bez pieczenia z czerstwego chleba

Tarta z czerstwego chleba i do tego smażona na patelni? Tym przepisem Kinga udowadnia, że z resztek pieczywa można wyczarować pyszne i pożywne danie!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

czerstwe pieczywo pszenne - 280 g
jajko - 4 szt.
mleko - 45 ml
olej z pestek winogron - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidorki koktajlowe - 100 g
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 6 g
Szpinak Baby - 25 g
zioła prowansalskie - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.ROZDRABNIAMY PIECZYWO:
W misie rozdrabniacza umieszczamy czerstwe pieczywo i zioła prowansalskie. Miksujemy.
2.ROZKŁADAMY PIECZYWO NA PATELNI:
Na patelni rozgrzewamy olej, dokładnie rozsmarowujemy. Wysypujemy zmiksowane pieczywo, rozkładamy na patelni równomiernie, delikatnie dociskając.
3.MIESZAMY JAJKA Z MLEKIEM:
Do miski wbijamy jaja, dolewamy mleko. Mieszamy trzepaczką. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę wylewamy na spód chlebowy.
4.SMAŻYMY TARTĘ:
Wykładamy na wierzch porwane na kawałki liście szpinaku, pokrojone pomidorki koktajlowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy przykrywką. Smażymy na małym ogniu około 10 minut. Podajemy oprószone posiekanym szczypiorkiem.
Tarta bez pieczenia z czerstwego chleba

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZDRABNIAMY PIECZYWO

W misie rozdrabniacza umieszczamy czerstwe pieczywo i zioła prowansalskie. Miksujemy.

2

ROZKŁADAMY PIECZYWO NA PATELNI

Na patelni rozgrzewamy olej, dokładnie rozsmarowujemy. Wysypujemy zmiksowane pieczywo, rozkładamy na patelni równomiernie, delikatnie dociskając.

3

MIESZAMY JAJKA Z MLEKIEM

Do miski wbijamy jaja, dolewamy mleko. Mieszamy trzepaczką. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę wylewamy na spód chlebowy.

4

SMAŻYMY TARTĘ

Wykładamy na wierzch porwane na kawałki liście szpinaku, pokrojone pomidorki koktajlowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy przykrywką. Smażymy na małym ogniu około 10 minut. Podajemy oprószone posiekanym szczypiorkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1168,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1168,3 kcal

🥑

Tłuszcz

34,6 g

🌾

Węglowodany

157 g

🥬

Błonnik

9,7 g

💪

Białko

50,5 g

Podobne przepisy