createyourhealth.pl

Tarta cytrynowa z jagodami • przepis • składniki • przygotowanie

Do cytrynowych aromatów doskonale pasują słodkie jagody. Tarta z takim nadzieniem będzie przepyszna!

Tarta cytrynowa z jagodami

Do cytrynowych aromatów doskonale pasują słodkie jagody. Tarta z takim nadzieniem będzie przepyszna!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier puder - 30 g
mąka pszenna - 100 g
sól - 1 szczypta
cukier - 120 g
cytryna - 2 szt.
jagody - 300 g
jajko - 3 szt.
masło - 1 łyżka
mąka ziemniaczana - 40 g
śmietana 30% - 100 ml

Instrukcje przygotowania

1.ZAGNIATAMY CIASTO:
Na spód: masło kroimy w kostkę i zagniatamy szybko z cukrem pudrem, solą, 1 żółtkiem i mąką, w razie potrzeby dodajemy ok. 1 łyżki zimnej wody. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki.
2.PIECZEMY TARTĘ:
Ciasto rozwałkowujemy cienko na odrobinie mąki i wykładamy nim natłuszczoną, prostokątną formę do tart z ruchomym dnem (35 x 12 cm), formując przy tym krawędź. Kilka razy nakłuwamy, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy suszoną fasolą/grochem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 10 minut. Papier i suszoną fasolę/groch usuwamy i pieczemy przez kolejne 5 minut na jasny kolor, aż ciasto będzie chrupiące. Studzimy na kratce do studzenia ciast, a następnie wyjmujemy z formy.
3.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
Cytryny myjemy, skórkę z połowy owocu drobno ścieramy, obie cytryny wyciskamy, odmierzamy 100 ml soku.
Tarta cytrynowa z jagodami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZAGNIATAMY CIASTO

Na spód: masło kroimy w kostkę i zagniatamy szybko z cukrem pudrem, solą, 1 żółtkiem i mąką, w razie potrzeby dodajemy ok. 1 łyżki zimnej wody. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki.

2

PIECZEMY TARTĘ

Ciasto rozwałkowujemy cienko na odrobinie mąki i wykładamy nim natłuszczoną, prostokątną formę do tart z ruchomym dnem (35 x 12 cm), formując przy tym krawędź. Kilka razy nakłuwamy, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy suszoną fasolą/grochem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 10 minut. Papier i suszoną fasolę/groch usuwamy i pieczemy przez kolejne 5 minut na jasny kolor, aż ciasto będzie chrupiące. Studzimy na kratce do studzenia ciast, a następnie wyjmujemy z formy.

3

PRZYGOTOWUJEMY KREM

Cytryny myjemy, skórkę z połowy owocu drobno ścieramy, obie cytryny wyciskamy, odmierzamy 100 ml soku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2345,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

586,5 kcal

🥑

Tłuszcz

25,8 g

🌾

Węglowodany

82,1 g

🥬

Błonnik

3,7 g

💪

Białko

11,1 g

Podobne przepisy