Szyszki w kształcie dyni z ekspandowanych ziaren • przepis • składniki • przygotowanie
Halloween może być… strasznie słodkie! Dynie z ekspandowanych nasion to powrót do przeszłości dla dorosłych i superfrajda – niezależnie do wieku! Przygotuj te dynie i zaskocz swoich gości!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY PUREE Z DYNI
Miąższ z upieczonej dyni łyżką przecieramy do miski przez sitko o drobnych oczkach.
ŁĄCZYMY CZEKOLADĘ Z ZIARNAMI EKSPANDOWANYMI
Czekoladę kruszymy do miski i rozpuszczamy w mikrofalówce lub roztapiamy w rondelku na małym ogniu. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy ekspandowane ziarna: orkisz, jagły i amarantus. Całość mieszamy.
DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Do czekolady wymieszanej z ziarnami dodajemy barwnik pomarańczowy, otartą skórkę z pomarańczy i 2 łyżki purée z dyni. Całość dokładnie mieszamy.
FORMUJEMY DYNIE
Czekoladę wymieszaną z ziarnami formujemy w kulki o różnej wielkości. Każdą z nich lekko rozpłaszczamy. Palcem tworzymy niewielkie wgłębienie na górze każdej dyni (miejsce na dekoracje z masy cukrowej: sprężynki, ogonki i listki). Uformowane dynie wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania dekoracji.
PRZYGOTOWUJEMY DEKORACJE
Połowę zielonej masy cukrowej formujemy w niewielkie kulki (przygotowujemy tyle kulek, ile mamy dyni z nasion ekspandowanych). Każdą kulkę rozwałkowujemy w rękach tak, aby uzyskać wałek grubszy z jednej i cieńszy z drugiej strony. Wałki skręcamy dowolnie, tak aby przypominały sprężynki.
DEKORUJEMY DYNIE
Schłodzone dynie z ziaren wyjmujemy z lodówki i dekorujemy: ogonki wciskamy rożkiem do dołu we wgłębienie zrobione w dyniach. Dodajemy sprężynki i listki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1467,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
183,4 kcal
Tłuszcz
4,8 g
Węglowodany
32,0 g
Błonnik
3,1 g
Białko
3,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto poduszkowiec
Miękkie jak poduszeczka i doskonale serowe! To ciasto zachwyca jednak nie tylko wyjątkowym smakiem, ale też wyglądem. Przygotuj je i wywołaj uśmiech na twarzach bliskich!

Wzmacniający, białkowy shake lamparta
Życie wojownika to ciągła walka – te wszystkie dostępne tryby: arcade, story, versus, practice, online, survival czy team battle. Aby wzmocnić się przed kolejną potyczką, spróbuj przygotować białkowy shake lamparta, wojownika, którego możesz znać z niejednej gry!

Schab po cygańsku
Czy marzy Ci się coś wyjątkowego na obiad? Schab po cygańsku to nietypowa odsłona klasycznego kotleta, która zaskakuje połączeniem intensywnych i nietypowych smaków. To danie jest nie tylko sycące, ale i pełne bogatych aromatów. Sprawdź, jak zrobić schab po cygańsku!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z batatem
Ta sałatka to bardzo apetyczne połączenie pieczonego słodkiego batata, chrupiącej ciecierzycy i dressingu z orzeźwiającą nutą. Spróbuj, a będziesz do niej wracał!

Muffiny orkiszowe z orzechami włoskimi
Muffiny przygotujesz także z mąki orkiszowej! Z dodatkiem orzechów włoskich smakują wyśmienicie!

Placki z dyni z gruszką, imbirem i twarożkiem – przepis
Przygotuj rozgrzewające placuszki z dynią i imbirem! Dodanie gruszki sprawia, że to najlepsze połączenie jesiennych smaków.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Arancini – faszerowane kulki ryżowe
Zaskakują serowo-pomidorowym nadzieniem i chrupką panierką – mowa o arancini, kuleczkach z ryżu arborio, które łatwo odtworzysz we własnej kuchni dzięki przepisowi Darii!

Pasta mocy z bakłażanem i orzechami
Rozkoszuj się królewskim smakiem wyśmienitej pasty z bakłażanem, która objawi Ci mistyczne krainy i świat zaginionych regaliów. Poczuj moc przygody, tajemnicy i ponadczasowej opowieści!

Niezły ananas, czyli kurczak słodko-kwaśny
Pyszne danie, które uwielbiają nie tylko najmłodsi! Delikatny drób ze smakowitymi dodatkami to świetny pomysł na obiad.