createyourhealth.pl

Tarta czekoladowa z truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie

Spodziewasz się gości? Przygotuj słodką francuską tartę! Połączenie czekolady i truskawek z pewnością im zasmakuje.

Tarta czekoladowa z truskawkami

Spodziewasz się gości? Przygotuj słodką francuską tartę! Połączenie czekolady i truskawek z pewnością im zasmakuje.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 2 szt.
cukier - 3 łyżki
cukier wanilinowy - 1 łyżka
czekolada gorzka - 150 g
czekolada mleczna - 100 g
herbatniki - 200 g
masło - 5 łyżek
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 350 g
truskawka - 400 g

Instrukcje przygotowania

1.CIASTKA KRUSZYMY, PRZEKŁADAMY:
do blendera, dodajemy 1 łyżkę cukru, roztopione masło - całość miksujemy.
2.MASĄ WYLEPIAMY DNO:
oraz brzegi formy do tarty o średnicy około 25 cm i pieczemy w temp.
3.180°C PRZEZ OKOŁO:
10 minut.
4.DO RONDELKA WLEWAMY:
300 g śmietany.
5.DODAJEMY RESZTĘ CUKRU,:
cukier waniliowy i doprowadzamy do wrzenia.
6.ZESTAWIAMY Z OGNIA,:
dodajemy połamaną w drobne kawałki czekoladę mleczną i 100g czekolady gorzkiej.
7.MIESZAMY DO CAŁKOWITEGO:
rozpuszczenia.
8.JAJKA UBIJAMY Z:
solą na puszystą masę.
9.DODAJEMY JE DO:
masy czekoladowej, mieszamy.
10.WYLEWAMY CAŁOŚĆ NA:
podpieczony spód i pieczemy w temp.
11.180 STOPNI CELSJUSZA:
około 25 minut.
12.
TARTĘ STUDZIMY.
13.POZOSTAŁĄ CZEKOLADĘ ORAZ:
śmietankę umieszczamy w misce na parze wodnej i delikatnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
14.TARTĘ POLEWAMY CZEKOLADĄ:
i ozdabiamy truskawkami.
15.PRZED PODANIEM CHŁODZIMY:
w lodówce przynajmniej przez godzinę.
Tarta czekoladowa z truskawkami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

CIASTKA KRUSZYMY, PRZEKŁADAMY

do blendera, dodajemy 1 łyżkę cukru, roztopione masło - całość miksujemy.

2

MASĄ WYLEPIAMY DNO

oraz brzegi formy do tarty o średnicy około 25 cm i pieczemy w temp.

3

180°C PRZEZ OKOŁO

10 minut.

4

DO RONDELKA WLEWAMY

300 g śmietany.

5

DODAJEMY RESZTĘ CUKRU,

cukier waniliowy i doprowadzamy do wrzenia.

6

ZESTAWIAMY Z OGNIA,

dodajemy połamaną w drobne kawałki czekoladę mleczną i 100g czekolady gorzkiej.

7

MIESZAMY DO CAŁKOWITEGO

rozpuszczenia.

8

JAJKA UBIJAMY Z

solą na puszystą masę.

9

DODAJEMY JE DO

masy czekoladowej, mieszamy.

10

WYLEWAMY CAŁOŚĆ NA

podpieczony spód i pieczemy w temp.

11

180 STOPNI CELSJUSZA

około 25 minut.

12

TARTĘ STUDZIMY.

13

POZOSTAŁĄ CZEKOLADĘ ORAZ

śmietankę umieszczamy w misce na parze wodnej i delikatnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

14

TARTĘ POLEWAMY CZEKOLADĄ

i ozdabiamy truskawkami.

15

PRZED PODANIEM CHŁODZIMY

w lodówce przynajmniej przez godzinę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4200 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

420 kcal

🥑

Tłuszcz

29,8 g

🌾

Węglowodany

32,9 g

🥬

Błonnik

5,8 g

💪

Białko

5,8 g

Podobne przepisy