createyourhealth.pl

Kurki marynowane na 2 sposoby • przepis • składniki • przygotowanie

Zachowaj smak kurek na cały rok! Przygotuj przetwory w zalewie octowej na dwa sposoby! Wypróbuj przepis Kingi!

Kurki marynowane na 2 sposoby

Zachowaj smak kurek na cały rok! Przygotuj przetwory w zalewie octowej na dwa sposoby! Wypróbuj przepis Kingi!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 4 łyżki
ocet - 250 ml
cebula - 0,5 szt.
kurki - 1 kg
liść laurowy - 3 szt.
miód - 5 łyżek
ocet jabłkowy - 250 ml
rozmaryn świeży - 8 g
sól - 1 łyżka
tymianek świeży - 5 g
woda - 750 ml
ziele angielskie - 4 szt.
gorczyca - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WYPARZONE SŁOIKI:
Grzyby w klasycznej zalewie octowej Kurki wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem i posypujemy dużą ilością soli. MIESZAMY.
2.ODSTAWIAMY JE NA:
5 minut, od czasu do czasu delikatnie poruszając – w ten sposób piasek, który jest w grzybach, opadnie na dno miski.
3.PROCES TEN PRZEPROWADZAMY:
jeszcze 2 razy.
4.KURKI PRZEKŁADAMY ZA:
pomocą łyżki cedzakowej do drugiej miski.
5.OCET MIESZAMY W:
garnku z wodą, cukrem i solą.
6.DODAJEMY LIŚCIE LAUROWE:
i ziele angielskie. ZAGOTOWUJEMY.
7.DODAJEMY POŁOWĘ CEBULI:
pokrojonej w talarki.
8.DO WYPARZONYCH SŁOIKÓW:
dodajemy gorczycę.
9.OCZYSZCZONE KURKI PRZEKŁADAMY:
do słoików. ZALEWAMY GRZYBY: zalewą.
10.PASTERYZACJA ZAWIJAMY DNO:
słoika w ściereczkę, wkładamy do garnka z wrzącą wodą.
11.GOTUJEMY PRZEZ 30:
minut.
12.ZAPASTERYZOWANE PRZETWORY MOŻEMY:
przechowywać ok. 1 ROKU.
13.GRZYBY W ZALEWIE:
z octu jabłkowego i miodu Kurki wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem i posypujemy dużą ilością soli. MIESZAMY.
14.ODSTAWIAMY JE NA:
5 minut, od czasu do czasu delikatnie poruszając – w ten sposób piasek, który jest w grzybach, opadnie na dno miski.
15.PROCES TEN PRZEPROWADZAMY:
jeszcze 2 razy.
16.KURKI PRZEKŁADAMY ZA:
pomocą łyżki cedzakowej do drugiej miski.
17.OCET MIESZAMY W:
garnku z wodą, miodem i solą.
18.DODAJEMY LIŚCIE LAUROWE:
i ziele angielskie. ZAGOTOWUJEMY.
19.DODAJEMY POŁOWĘ CEBULI:
pokrojonej w talarki.
20.DO WYPARZONYCH SŁOIKÓW:
dodajemy gorczycę, świeżą gałązkę tymianku i rozmarynu.
21.OCZYSZCZONE KURKI PRZEKŁADAMY:
do słoików.
22.PASTERYZACJA ZAWIJAMY DNO:
słoika w ściereczkę, wkładamy do garnka z wrzącą wodą.
23.GOTUJEMY PRZEZ 30:
minut.
24.ZAPASTERYZOWANE PRZETWORY MOŻEMY:
przechowywać ok. 1 ROKU.
Kurki marynowane na 2 sposoby

Czas przygotowania

60 min

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WYPARZONE SŁOIKI

Grzyby w klasycznej zalewie octowej Kurki wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem i posypujemy dużą ilością soli. MIESZAMY.

2

ODSTAWIAMY JE NA

5 minut, od czasu do czasu delikatnie poruszając – w ten sposób piasek, który jest w grzybach, opadnie na dno miski.

3

PROCES TEN PRZEPROWADZAMY

jeszcze 2 razy.

4

KURKI PRZEKŁADAMY ZA

pomocą łyżki cedzakowej do drugiej miski.

5

OCET MIESZAMY W

garnku z wodą, cukrem i solą.

6

DODAJEMY LIŚCIE LAUROWE

i ziele angielskie. ZAGOTOWUJEMY.

7

DODAJEMY POŁOWĘ CEBULI

pokrojonej w talarki.

8

DO WYPARZONYCH SŁOIKÓW

dodajemy gorczycę.

9

OCZYSZCZONE KURKI PRZEKŁADAMY

do słoików. ZALEWAMY GRZYBY: zalewą.

10

PASTERYZACJA ZAWIJAMY DNO

słoika w ściereczkę, wkładamy do garnka z wrzącą wodą.

11

GOTUJEMY PRZEZ 30

minut.

12

ZAPASTERYZOWANE PRZETWORY MOŻEMY

przechowywać ok. 1 ROKU.

13

GRZYBY W ZALEWIE

z octu jabłkowego i miodu Kurki wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem i posypujemy dużą ilością soli. MIESZAMY.

14

ODSTAWIAMY JE NA

5 minut, od czasu do czasu delikatnie poruszając – w ten sposób piasek, który jest w grzybach, opadnie na dno miski.

15

PROCES TEN PRZEPROWADZAMY

jeszcze 2 razy.

16

KURKI PRZEKŁADAMY ZA

pomocą łyżki cedzakowej do drugiej miski.

17

OCET MIESZAMY W

garnku z wodą, miodem i solą.

18

DODAJEMY LIŚCIE LAUROWE

i ziele angielskie. ZAGOTOWUJEMY.

19

DODAJEMY POŁOWĘ CEBULI

pokrojonej w talarki.

20

DO WYPARZONYCH SŁOIKÓW

dodajemy gorczycę, świeżą gałązkę tymianku i rozmarynu.

21

OCZYSZCZONE KURKI PRZEKŁADAMY

do słoików.

22

PASTERYZACJA ZAWIJAMY DNO

słoika w ściereczkę, wkładamy do garnka z wrzącą wodą.

23

GOTUJEMY PRZEZ 30

minut.

24

ZAPASTERYZOWANE PRZETWORY MOŻEMY

przechowywać ok. 1 ROKU.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

361 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

72,2 kcal

🥑

Tłuszcz

0,9 g

🌾

Węglowodany

14,3 g

🥬

Błonnik

0,9 g

💪

Białko

0,9 g

Podobne przepisy