createyourhealth.pl

Tarta z borówkami • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz pomysłu na lekki, letni deser? Zaskocz swoich gości naszym przepisem na niewiarygodnie pyszną i prostą tartę z borówkami. Czasem to, co najprostsze bywa najsmaczniejsze! Nie czekaj i wypróbuj nasz przepis już teraz.

Tarta z borówkami

Szukasz pomysłu na lekki, letni deser? Zaskocz swoich gości naszym przepisem na niewiarygodnie pyszną i prostą tartę z borówkami. Czasem to, co najprostsze bywa najsmaczniejsze! Nie czekaj i wypróbuj nasz przepis już teraz.

Czas przygotowania
205 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier puder - 25 g
proszek do pieczenia - 1 szczypta
mleko 3,2% - 700 ml
masło - 140 g
cukier - 150 g
cukier wanilinowy - 15 g
skrobia ziemniaczana - 90 g
mąka pszenna - 50 g
jajko - 4 szt.
borówki - 450 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ:
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Następnie rozbijamy jajko i dodajemy cukier puder oraz proszek do pieczenia.
2.ZAGNIATAMY CIASTO:
Wszystkie składniki na ciasto energicznie zagniatamy i tworzymy kulkę. Owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 185°C.
3.PRZEKŁADAMY CIASTO NA FORMĘ:
Wyciągamy ciasto z lodówki i rozwijamy z folii. Następnie rozwałkowujemy je i przekładamy do formy na tartę. Delikatnie nakłuwamy ciasto widelcem i ponownie wkładamy je do lodówki (tym razem na 15 minut).
4.PIECZEMY CIASTO:
Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 25-30 minut. Potem wyciągamy ciasto i zostawiamy do wystudzenia.
5.GOTUJEMY MLEKO:
Wlewamy do rondla mleko (ok. 500 ml) i gotujemy je.
6.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ:
Do miski dodajemy żółtka, oba cukry, mąkę pszenną, skrobię i resztę porcji mleka. Wszystko miksujemy na gładką masę.
7.DODAJEMY MASĘ DO MLEKA I GOTUJEMY:
Do zagotowanego mleka wlewamy powoli masę jajeczną i zmniejszamy ogień do minimum. Mieszamy delikatnie trzepaczką, a z czasem, gdy budyń zacznie gęstnieć, robimy to bardziej energicznie. Gotowy krem budyniowy odstawiamy do wystudzenia na 1,5 godziny.
8.UCIERAMY KREM:
Do umytej i osuszonej miski dodajemy masło i zaczynamy je miksować, a następnie powoli dodajemy wystudzony budyń i dalej miksujemy.
9.SKŁADAMY CIASTO:
Borówki myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie układamy je na spodzie z ciasta. Potem wylewamy na nie krem i rozsmarowujemy go, a następnie nakładamy kolejną warstwę z borówek i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie tarta jest gotowa do jedzenia.
Tarta z borówkami

Czas przygotowania

205 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ

Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Następnie rozbijamy jajko i dodajemy cukier puder oraz proszek do pieczenia.

2

ZAGNIATAMY CIASTO

Wszystkie składniki na ciasto energicznie zagniatamy i tworzymy kulkę. Owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 185°C.

3

PRZEKŁADAMY CIASTO NA FORMĘ

Wyciągamy ciasto z lodówki i rozwijamy z folii. Następnie rozwałkowujemy je i przekładamy do formy na tartę. Delikatnie nakłuwamy ciasto widelcem i ponownie wkładamy je do lodówki (tym razem na 15 minut).

4

PIECZEMY CIASTO

Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 25-30 minut. Potem wyciągamy ciasto i zostawiamy do wystudzenia.

5

GOTUJEMY MLEKO

Wlewamy do rondla mleko (ok. 500 ml) i gotujemy je.

6

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ

Do miski dodajemy żółtka, oba cukry, mąkę pszenną, skrobię i resztę porcji mleka. Wszystko miksujemy na gładką masę.

7

DODAJEMY MASĘ DO MLEKA I GOTUJEMY

Do zagotowanego mleka wlewamy powoli masę jajeczną i zmniejszamy ogień do minimum. Mieszamy delikatnie trzepaczką, a z czasem, gdy budyń zacznie gęstnieć, robimy to bardziej energicznie. Gotowy krem budyniowy odstawiamy do wystudzenia na 1,5 godziny.

8

UCIERAMY KREM

Do umytej i osuszonej miski dodajemy masło i zaczynamy je miksować, a następnie powoli dodajemy wystudzony budyń i dalej miksujemy.

9

SKŁADAMY CIASTO

Borówki myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie układamy je na spodzie z ciasta. Potem wylewamy na nie krem i rozsmarowujemy go, a następnie nakładamy kolejną warstwę z borówek i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie tarta jest gotowa do jedzenia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5272,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1054,4 kcal

🥑

Tłuszcz

57,4 g

🌾

Węglowodany

117,2 g

🥬

Błonnik

2,2 g

💪

Białko

19,7 g

Podobne przepisy