createyourhealth.pl

Tarta z makiem • przepis • składniki • przygotowanie

Gratka dla fanów maku! Słodka tarta z masą makową i mnóstwem bakalii!

Tarta z makiem

Gratka dla fanów maku! Słodka tarta z masą makową i mnóstwem bakalii!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

masło - 200 g
mąka pszenna - 300 g
sól - 1 szczypta
jajko - 2 szt.
woda - 200 ml
gruszka - 2 szt.
mak - 140 g
mleko skondensowane - 100 ml
rodzynki - 30 g
daktyle suszone - 2 szt.
figi suszone - 4 szt.
morele suszone - 4 szt.
syrop z agawy - 3 łyżki
lawenda suszona - 1 łyżeczka
orzech pekan - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MAKOWĄ:
Mak i bakalie zalewamy 200 ml wrzątku. Przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Masę blendujemy i przekładamy na podpieczone ciasto. Mieszamy mleko z syropem i polewamy wierzch tarty. Układamy plastry gruszek. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekamy przez 35 minut. Wierzch dekorujemy lawenda i orzechami.
Tarta z makiem

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MAKOWĄ

Mak i bakalie zalewamy 200 ml wrzątku. Przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Masę blendujemy i przekładamy na podpieczone ciasto. Mieszamy mleko z syropem i polewamy wierzch tarty. Układamy plastry gruszek. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekamy przez 35 minut. Wierzch dekorujemy lawenda i orzechami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4756,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

594,5 kcal

🥑

Tłuszcz

33,6 g

🌾

Węglowodany

66,5 g

🥬

Błonnik

11,0 g

💪

Białko

11,0 g

Podobne przepisy

Tarta z makiem - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl