createyourhealth.pl

Tarta z warzywami i serem pleśniowym • przepis • składniki • przygotowanie

Okrasa podpowiada, jak wykorzystać fioletową marchew i skorzonerę. Przygotujcie razem kolorową tartę! Nie tylko ładnie wygląda, ale i pysznie smakuje!

Tarta z warzywami i serem pleśniowym

Okrasa podpowiada, jak wykorzystać fioletową marchew i skorzonerę. Przygotujcie razem kolorową tartę! Nie tylko ładnie wygląda, ale i pysznie smakuje!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

marchew - 5 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
skorzonera - 30 g
sól - 1 szczypta
bazylia świeża - 5 g
ciasto francuskie - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
anchois - 5 szt.
jajko - 1 szt.
mleko - 2 łyżki
por - 1 szt.
miód - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pistacje - 20 g
rukola - 30 g
ser pleśniowy - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY WARZYWA:
Skorzonery i marchewki myjemy, obieramy i marynujemy w oliwie, soli i pieprzu. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy około 25 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY TARTĘ:
Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąt o wymiarach 30 x 30 cm. Ciasto wkładamy do zamrażalnika, aby się zmroziło. Po wyjęciu z zamrażalnika smarujemy je roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Białą część pora kroimy cienko i rozkładamy na powierzchni ciasta, tak aby pozostawić z każdej strony po 2 cm wolnego miejsca wzdłuż krawędzi ciasta. Następnie układamy upieczone warzywa, filety anchois, czosnek pokrojony w plasterki i listki bazylii. Tatrę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy przez 20 minut.
3.DEKORUJEMY TARTĘ:
Na wyjęta z piekarnika tatrę nakładamy kawałki sera pleśniowego. Układamy rukolę, skrapiamy całość oliwą i miodem. Posypujemy orzeszkami pistacjowymi.
Tarta z warzywami i serem pleśniowym

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY WARZYWA

Skorzonery i marchewki myjemy, obieramy i marynujemy w oliwie, soli i pieprzu. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy około 25 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY TARTĘ

Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąt o wymiarach 30 x 30 cm. Ciasto wkładamy do zamrażalnika, aby się zmroziło. Po wyjęciu z zamrażalnika smarujemy je roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Białą część pora kroimy cienko i rozkładamy na powierzchni ciasta, tak aby pozostawić z każdej strony po 2 cm wolnego miejsca wzdłuż krawędzi ciasta. Następnie układamy upieczone warzywa, filety anchois, czosnek pokrojony w plasterki i listki bazylii. Tatrę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy przez 20 minut.

3

DEKORUJEMY TARTĘ

Na wyjęta z piekarnika tatrę nakładamy kawałki sera pleśniowego. Układamy rukolę, skrapiamy całość oliwą i miodem. Posypujemy orzeszkami pistacjowymi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2210,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

552,7 kcal

🥑

Tłuszcz

31,3 g

🌾

Węglowodany

52,0 g

🥬

Błonnik

16,0 g

💪

Białko

16,0 g

Podobne przepisy