createyourhealth.pl

Tarta ze szparagami i kozim serem • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszna tarta ze szparagami, kozim serem i idealnymi jajkami w koszulkach. Skuś się na ten prosty przepis, który idealnie sprawdzi się na wyjątkowe śniadanie, brunch lub inny posiłek w ciągu dnia.

Tarta ze szparagami i kozim serem

Pyszna tarta ze szparagami, kozim serem i idealnymi jajkami w koszulkach. Skuś się na ten prosty przepis, który idealnie sprawdzi się na wyjątkowe śniadanie, brunch lub inny posiłek w ciągu dnia.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ocet - 1 szkl
woda - 1 szkl
ciasto francuskie - 375 g
mak - 1 łyżka
sezam biały - 2 łyżki
sezam czarny - 1 łyżka
śmietanka 36% - 150 ml
jajko - 2 szt.
gałka muszkatołowa - 2 szczypty
szparagi zielone - 500 g
bułka tarta - 3 łyżki
pieprz czarny -
rukola - 2 garście
cytryna - 0,5 szt.
sól - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pistacje - 2 łyżki
ser kozi - 5 łyżeczek

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SPÓD TARTY:
Ciasto francuskie rozwijamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi ciasta zaginamy do środka, aby powstały ranty. Następnie smarujemy je rozbełtanym jajkiem. Mak oraz jasny i ciemny sezam mieszamy ze sobą. Tak przygotowaną posypką oprószamy ranty ciasta francuskiego.
2.PIECZEMY SPÓD TARTY:
Spód tarty (poza rantami) nakłuwamy w wielu miejscach widelcem, aby zbytnio nie urósł. Tak przygotowane ciasto pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C.
3.PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE:
Serek kozi, śmietankę i jajka dokładnie mieszamy i doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Szparagom obcinamy końcówki, tak aby w całości zmieściły się między rantami tarty.
4.PIECZEMY TARTĘ Z NADZIENIEM:
Na podpieczony spód tarty wysypujemy bułkę tartą i wylewamy nadzienie. Następnie na wierzchu układamy szparagi i pieczemy całość przez ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C.
5.PRZYGOTOWUJEMY DODATKI:
Rukolę przekładamy do miski, skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny i oliwą oraz oprószamy solą. Całość dokładnie mieszamy. Pistacje siekamy.
6.GOTUJEMY JAJKA W KOSZULKACH:
Jajka (po 10-minutowej kąpieli w wodzie z octem) przekładamy do gorącej wody. Gotujemy je przez ok. 3 minuty, uważając, by woda nie zaczęła wrzeć – powinna być gorąca, ale nie gotować się. Gotowe jajka przekładamy na ręcznik papierowy, aby odciekły z nadmiaru wody.
7.PODAJEMY TARTĘ:
Upieczoną tartę przekładamy na talerz i układamy na niej przygotowaną wcześniej rukolę. Następnie na tartę nakładamy świeży kozi serek i jajka w koszulkach. Całość oprószamy posiekanymi pistacjami i pieprzem oraz skrapiamy oliwą.
Tarta ze szparagami i kozim serem

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SPÓD TARTY

Ciasto francuskie rozwijamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi ciasta zaginamy do środka, aby powstały ranty. Następnie smarujemy je rozbełtanym jajkiem. Mak oraz jasny i ciemny sezam mieszamy ze sobą. Tak przygotowaną posypką oprószamy ranty ciasta francuskiego.

2

PIECZEMY SPÓD TARTY

Spód tarty (poza rantami) nakłuwamy w wielu miejscach widelcem, aby zbytnio nie urósł. Tak przygotowane ciasto pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C.

3

PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE

Serek kozi, śmietankę i jajka dokładnie mieszamy i doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Szparagom obcinamy końcówki, tak aby w całości zmieściły się między rantami tarty.

4

PIECZEMY TARTĘ Z NADZIENIEM

Na podpieczony spód tarty wysypujemy bułkę tartą i wylewamy nadzienie. Następnie na wierzchu układamy szparagi i pieczemy całość przez ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C.

5

PRZYGOTOWUJEMY DODATKI

Rukolę przekładamy do miski, skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny i oliwą oraz oprószamy solą. Całość dokładnie mieszamy. Pistacje siekamy.

6

GOTUJEMY JAJKA W KOSZULKACH

Jajka (po 10-minutowej kąpieli w wodzie z octem) przekładamy do gorącej wody. Gotujemy je przez ok. 3 minuty, uważając, by woda nie zaczęła wrzeć – powinna być gorąca, ale nie gotować się. Gotowe jajka przekładamy na ręcznik papierowy, aby odciekły z nadmiaru wody.

7

PODAJEMY TARTĘ

Upieczoną tartę przekładamy na talerz i układamy na niej przygotowaną wcześniej rukolę. Następnie na tartę nakładamy świeży kozi serek i jajka w koszulkach. Całość oprószamy posiekanymi pistacjami i pieprzem oraz skrapiamy oliwą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2974,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

743,7 kcal

🥑

Tłuszcz

48,7 g

🌾

Węglowodany

43,8 g

🥬

Błonnik

4,6 g

💪

Białko

28,1 g

Podobne przepisy