createyourhealth.pl

Torciki z pomarańczami • przepis • składniki • przygotowanie

Minitorciki to idealny pomysł, gdy chcemy przygotować deser tylko dla kilku osób. Wypróbuj ten z pomarańczami.

Torciki z pomarańczami

Minitorciki to idealny pomysł, gdy chcemy przygotować deser tylko dla kilku osób. Wypróbuj ten z pomarańczami.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
trudny

Składniki

cukier - 30 g
cukier puder - 60 g
pomarańcza - 1 szt.
dżem pomarańczowy - 60 g
glazura - 12 g
mąka pszenna - 175 g
sok z pomarańczy - 50 ml
sól - 1 szczypta
śmietana 18% - 125 g
masło - 15 g
jajko - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY TARTALETKI:
Masło kroimy w kostkę i szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Następnie cienko rozwałkowujemy na grubość 3 mm, podsypując odrobiną mąki. Ciastem wykładamy 8 natłuszczonych foremek do tartaletek (każda o średnicy ok. 10 cm), formując przy tym krawędź. Ciasto nakłuwamy kilka razy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy suszonymi ziarnami fasoli/grochu. Tartaletki pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 8–10 minut.
2.ZAPIEKAMY KREM:
Składniki kremu mieszamy trzepaczką w jednej misce do momentu połączenia się. Tartaletki wyjmujemy z piekarnika, papier do pieczenia i ziarna suszonej fasoli/grochu usuwamy. Krem rozkładamy na spodach i pieczemy w tej samej temperaturze przez kolejne 15–18 minut. Studzimy na kratce, a następnie wyjmujemy z foremek.
3.PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ:
Pomarańcze obieramy dokładnie razem z białą skórką. Kroimy na 8 plasterków, układamy po jednym na każdym torciku. Cukier, glazurę do tortów w proszku i sok z pomarańczy mieszamy w garnku i zagotowujemy. Studzimy przez 1 minutę, a następnie torciki pokrywamy cienką warstwą glazury. Studzimy.
Torciki z pomarańczami

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY TARTALETKI

Masło kroimy w kostkę i szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Następnie cienko rozwałkowujemy na grubość 3 mm, podsypując odrobiną mąki. Ciastem wykładamy 8 natłuszczonych foremek do tartaletek (każda o średnicy ok. 10 cm), formując przy tym krawędź. Ciasto nakłuwamy kilka razy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy suszonymi ziarnami fasoli/grochu. Tartaletki pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 8–10 minut.

2

ZAPIEKAMY KREM

Składniki kremu mieszamy trzepaczką w jednej misce do momentu połączenia się. Tartaletki wyjmujemy z piekarnika, papier do pieczenia i ziarna suszonej fasoli/grochu usuwamy. Krem rozkładamy na spodach i pieczemy w tej samej temperaturze przez kolejne 15–18 minut. Studzimy na kratce, a następnie wyjmujemy z foremek.

3

PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ

Pomarańcze obieramy dokładnie razem z białą skórką. Kroimy na 8 plasterków, układamy po jednym na każdym torciku. Cukier, glazurę do tortów w proszku i sok z pomarańczy mieszamy w garnku i zagotowujemy. Studzimy przez 1 minutę, a następnie torciki pokrywamy cienką warstwą glazury. Studzimy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2624 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

328 kcal

🥑

Tłuszcz

15,9 g

🌾

Węglowodany

42,6 g

🥬

Błonnik

4,4 g

💪

Białko

4,4 g

Podobne przepisy