Tort piernikowo-kajmakowy • przepis • składniki • przygotowanie
Na wyjątkową świąteczną okazję proponujemy przepis Pawła Małeckiego na tort piernikowo-kajmakowy z karmelową polewą!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZTAPIAMY KUWERTURĘ CZEKOLADOWĄ
W garnku na małym ogniu roztapiamy masło, kuwerturę czekoladową i miód. Dodajemy przyprawę do piernika. Mieszamy. Całość mocno podgrzewamy (do około 60-70°C), ale nie zagotowujemy. Następnie zestawiamy z ognia i studzimy do temperatury 30-35°C.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA BISZKOPT
Jajka ubijamy w mikserze, stopniowo dodając cukier. Masa ma być puszysta. Mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, a następnie łączymy z ubitymi jajkami. Następnie dodajemy przestudzoną masą czekoladową. Całość wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160°C (termoobieg) przez 40-45 minut. Upieczone ciasto studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Żelatynę namaczamy w wodzie. Gdy napęcznieje, rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Do miksera wlewamy śmietankę i lekko ją ubijamy. 500 g kajmaku łączymy z serkiem mascarpone. Dwie łyżki masy dodajemy do rozpuszczonej żelatyny – mieszamy dokładnie i całość dodajemy do masy. Rózgą mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Partiami dodajemy śmietankę i delikatnie mieszamy. Krem odstawiamy do lodówki.
SKŁADAMY TORCIK
Biszkopt wyrównujemy z góry. Przekrawamy go na 3 blaty. Pozostały kajmak przekładamy do worka cukierniczego. Na dnie formy kładziemy biszkopt, szprycujemy część kajmaku. Nakładamy warstwę kremu, przykrywamy kolejnym biszkoptem. Dociskamy. Szprycujemy kajmak, nakładamy krem i przykrywamy biszkoptem. Dociskamy i nakładamy warstwę kremu. Tort wkładamy do lodówki na ok. 24 godziny. Po tym czasie wyciągamy z formy i resztą kremu obkładamy boki. Wkładamy do lodówki. Krem zachowujemy do zdobień.
PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ
Na suchą i delikatnie rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier. Karmelizujemy na złoty kolor. Dodajemy masło. Delikatnie mieszamy, by uzyskać gładką kremową konsystencję. Polewę studzimy.
DEKORUJEMY TORCIK
Przestudzoną polewą polewamy tort. Resztą kremu robimy zdobienia w postaci rozetek różnej wielkości. Tort ozdabiamy cukierniczymi dekoracjami
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
8024 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
401,2 kcal
Tłuszcz
30,8 g
Węglowodany
26,5 g
Błonnik
5,5 g
Białko
5,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
Niech na Twoim stole zawita danie w stylu włoskim. Przygotuj cannelloni – zapiekane makaronowe rurki z mięsem.

Kawałki piersi kurczaka w sosie balsamicznym
Delikatne kawałki piersi kurczaka w aromatycznym sosie balsamicznym z dodatkiem świeżego rozmarynu, miodu i parmezanu. Pyszny pomysł na obiad we włoskim stylu!

Wyczesana pinsa z grilla według Nieuczesanej
Włoska kuchnia z polskiego grilla? Czemu nie! Nieuczesana proponuje przepis, który wprawi Twoje kubki smakowe w osłupienie. Uwaga, będzie chrupiąco!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

DESER SZAMPAŃSKI
Białe wino musujące może być dobrą podstawą do przygotowania szampańskiej galaretki. Do tego puszysty mus truskawkowy i… zyskujemy wspaniały deser!

Ciasto à la mars
Ciasto o smaku znanego batona z karmelem, nadzieniem nugatowym i czekoladą – hit imprez w wykonaniu Pawła Małeckiego!

Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
Ciekawy sposób na pyszną babkę, którą przygotujesz bez pieczenia! Podawaj ją z polewą waniliową i kandyzowanymi owocami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Podudzia kurczaka z grilla marynowane w soku z pomarańczy
Pomarańcze też mogą przydać się na grillu, a dokładnie w marynacie do kurczaka. Zobacz, co z tego wyniknie.

Królik z musztardą pieczony w rękawie
Przepis na delikatne i smaczne mięso królika – idealny przepis w menu dla dzieci!

Tarta z fenkułem, kurkami i pomidorami
Lubisz kurki i warzywa? Upiecz je na kruchym spodzie korzystając z przepisu Darii na wyjątkową tartę. Zasmakuje każdemu!