Tortilla z kurczakiem i salsą z pieczonej papryki • przepis • składniki • przygotowanie
Pszenne placki z pikantnym nadzieniem, a do tego sałata i wyrazisty sos. Obiad w meksykańskim stylu, który zrobisz w kilka chwil!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRYGOTUJ WCZEŚNIEJ UGOTUJ
lub upiecz 600 g mięsa kurczaka.
PIECZONA PAPRYKA 1
paprykę smarujemy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 190-200°C (termoobieg); po upieczeniu papryka powinna zostać przykryta folią spożywczą i odstawiona do przestygnięcia, następnie zdejmujemy z niej skórę i usuwamy gniazda nasienne.
FARSZ MIĘSO KURCZAKA
rwiemy na mniejsze kawałki.
DODAJEMY KISZONY OGÓREK
pokrojony w cienkie paski, posiekaną cebulę dymkę wraz ze szczypiorem, odciśniętą i posiekaną kapustę kiszoną, ser gouda starty na tarce i posiekaną ostrą papryczkę (razem z nasionami), następnie wszystko mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
SOS UPIECZONĄ PAPRYKĘ
kroimy w kostkę.
DODAJEMY MAJONEZ, JOGURT,
drobno posiekany ząbek, pastę curry oraz umyte i pokrojone w drobną kostkę jabłko.
MIESZAMY WSZYSTKIE
składniki.
DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM
i sokiem z limonki.
TORTILLA NA ROZGRZANEJ
patelni grillowej układamy placki tortilli, chwilę podgrzewamy.
NA PODGRZANĄ TORTILLĘ
nakładamy farsz, dodajemy kawałek szczypiorku i zawijamy.
UKŁADAMY NA ROZGRZANEJ
patelni, pieczemy z obu stron do zarumienienia.
LIMONKĘ KROIMY NA
3-4 kawałki i opiekamy na rozgrzanej patelni grillowej.
KILKA LIŚCI SAŁATY
układamy w misce, na sałatę nakładamy sos, układamy przekrojoną na pół tortillę, dekorujemy kilkoma plasterkami papryczki i kawałkami upieczonej limonki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2869,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
717,3 kcal
Tłuszcz
38,8 g
Węglowodany
44,4 g
Błonnik
47,2 g
Białko
47,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekanka z indykiem i ziemniaczanym purée
Pyszne i aromatyczne curry z mięsem indyka i warzywami przykryte idealnym, puszystym purée z ziemniaków. Koniecznie sprawdź, jak smakuje to wyjątkowe danie pomysłu Karola!

Łosoś w sosie curry
Sposób na udany obiad? Pieczony łosoś w wyrazistym, kremowym sosie curry z pomidorami i dodatkiem mleka kokosowego.

Pieczony pstrąg z sosem maślanym
Delikatny, pieczony pstrąg podany z aromatycznym sosem maślanym z dodatkiem papryki, czosnku, skórki z cytryny i świeżej natki pietruszki. Skuś się na to wyjątkowe danie, które zachwyca podaniem i smakiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Fasolka po bretońsku
Dania jednogarnkowe to zawsze dobry pomysł na szybki obiad! Poznaj przepis na fasolkę po bretońsku z boczkiem i kiełbasą.

Bożonarodzeniowe ciasto gruszkowo-marcepanowe
Gruszki i marcepan to doskonałe połączenie smakowe, które warto wykorzystać, przygotowując bożonarodzeniowe, domowe ciasto! Jest proste i efektowne, więc uda się każdemu i ozdobi świąteczny stół.

Kurczak pieczony w marynacie orzechowej z młodymi warzywami
Soczyste mięso w złocistej skórce marynowane w dwóch rodzajach sosu, podane z chrupiącymi warzywami. Doskonałe!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Racuchy na jogurcie
Lekkie, jogurtowe placuszki bez laktozy – świetnie sprawdzą się podczas rodzinnego śniadania!

Tortilla z salami i serem – pomysł na lunchbox
Co zapakować do dziecięcego lunchboxu? Darek Gutkowski przychodzi z podpowiedzią i pokazuje, jak przygotować tortillę z salami i serem.

Herbata jabłkowo-cynamonowa
Kochasz korzenne smaki? Mamy coś dla Ciebie! Wypróbuj przepis na aromatyczną herbatę z intensywnym korzennym smakiem!