createyourhealth.pl

Tortilla z kurczakiem i salsą z pieczonej papryki • przepis • składniki • przygotowanie

Pszenne placki z pikantnym nadzieniem, a do tego sałata i wyrazisty sos. Obiad w meksykańskim stylu, który zrobisz w kilka chwil!

Tortilla z kurczakiem i salsą z pieczonej papryki

Pszenne placki z pikantnym nadzieniem, a do tego sałata i wyrazisty sos. Obiad w meksykańskim stylu, który zrobisz w kilka chwil!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

papryczka chili czerwona - 1 szt.
cebula dymka - 1 szt.
kapusta kiszona - 150 g
ogórek kiszony - 1 szt.
kurczak filety z piersi - 600 g
ser gouda - 100 g
papryka czerwona - 1 szt.
jabłko czerwone - 1 szt.
czerwona pasta curry - 0,5 łyżeczki
jogurt grecki - 3 łyżki
majonez - 2 łyżki
sok z limonki - 1 łyżka
ząbek czosnku - 1 szt.
limonka - 1 szt.
sałata rzymska - 1 szt.
tortilla - 6 szt.
szczypior cebuli - 24 g
śmietana 12% - 100 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
papryka mielona ostra - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRYGOTUJ WCZEŚNIEJ UGOTUJ:
lub upiecz 600 g mięsa kurczaka.
2.PIECZONA PAPRYKA 1:
paprykę smarujemy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 190-200°C (termoobieg); po upieczeniu papryka powinna zostać przykryta folią spożywczą i odstawiona do przestygnięcia, następnie zdejmujemy z niej skórę i usuwamy gniazda nasienne.
3.FARSZ MIĘSO KURCZAKA:
rwiemy na mniejsze kawałki.
4.DODAJEMY KISZONY OGÓREK:
pokrojony w cienkie paski, posiekaną cebulę dymkę wraz ze szczypiorem, odciśniętą i posiekaną kapustę kiszoną, ser gouda starty na tarce i posiekaną ostrą papryczkę (razem z nasionami), następnie wszystko mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
5.SOS UPIECZONĄ PAPRYKĘ:
kroimy w kostkę.
6.DODAJEMY MAJONEZ, JOGURT,:
drobno posiekany ząbek, pastę curry oraz umyte i pokrojone w drobną kostkę jabłko.
7.MIESZAMY WSZYSTKIE:
składniki.
8.DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM:
i sokiem z limonki.
9.TORTILLA NA ROZGRZANEJ:
patelni grillowej układamy placki tortilli, chwilę podgrzewamy.
10.NA PODGRZANĄ TORTILLĘ:
nakładamy farsz, dodajemy kawałek szczypiorku i zawijamy.
11.UKŁADAMY NA ROZGRZANEJ:
patelni, pieczemy z obu stron do zarumienienia.
12.LIMONKĘ KROIMY NA:
3-4 kawałki i opiekamy na rozgrzanej patelni grillowej.
13.KILKA LIŚCI SAŁATY:
układamy w misce, na sałatę nakładamy sos, układamy przekrojoną na pół tortillę, dekorujemy kilkoma plasterkami papryczki i kawałkami upieczonej limonki.
Tortilla z kurczakiem i salsą z pieczonej papryki

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRYGOTUJ WCZEŚNIEJ UGOTUJ

lub upiecz 600 g mięsa kurczaka.

2

PIECZONA PAPRYKA 1

paprykę smarujemy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 190-200°C (termoobieg); po upieczeniu papryka powinna zostać przykryta folią spożywczą i odstawiona do przestygnięcia, następnie zdejmujemy z niej skórę i usuwamy gniazda nasienne.

3

FARSZ MIĘSO KURCZAKA

rwiemy na mniejsze kawałki.

4

DODAJEMY KISZONY OGÓREK

pokrojony w cienkie paski, posiekaną cebulę dymkę wraz ze szczypiorem, odciśniętą i posiekaną kapustę kiszoną, ser gouda starty na tarce i posiekaną ostrą papryczkę (razem z nasionami), następnie wszystko mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

5

SOS UPIECZONĄ PAPRYKĘ

kroimy w kostkę.

6

DODAJEMY MAJONEZ, JOGURT,

drobno posiekany ząbek, pastę curry oraz umyte i pokrojone w drobną kostkę jabłko.

7

MIESZAMY WSZYSTKIE

składniki.

8

DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM

i sokiem z limonki.

9

TORTILLA NA ROZGRZANEJ

patelni grillowej układamy placki tortilli, chwilę podgrzewamy.

10

NA PODGRZANĄ TORTILLĘ

nakładamy farsz, dodajemy kawałek szczypiorku i zawijamy.

11

UKŁADAMY NA ROZGRZANEJ

patelni, pieczemy z obu stron do zarumienienia.

12

LIMONKĘ KROIMY NA

3-4 kawałki i opiekamy na rozgrzanej patelni grillowej.

13

KILKA LIŚCI SAŁATY

układamy w misce, na sałatę nakładamy sos, układamy przekrojoną na pół tortillę, dekorujemy kilkoma plasterkami papryczki i kawałkami upieczonej limonki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2869,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

717,3 kcal

🥑

Tłuszcz

38,8 g

🌾

Węglowodany

44,4 g

🥬

Błonnik

47,2 g

💪

Białko

47,2 g

Podobne przepisy