createyourhealth.pl

Saksońskie ciasto drożdżowe z marcepanem • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne ciasto drożdżowe zwinięte w charakterystyczne ślimaki, wypełnione masą marcepanową. Musisz je skosztować!

Saksońskie ciasto drożdżowe z marcepanem

Pyszne ciasto drożdżowe zwinięte w charakterystyczne ślimaki, wypełnione masą marcepanową. Musisz je skosztować!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 100 g
drożdże świeże - 40 g
gałka muszkatołowa - 2,5 g
mleko - 150 ml
sól - 1 szczypta
wanilia - 6 g
kardamon, mielony - 1 szczypta
jajko - 2 szt.
orzech laskowy - 100 g
orzech włoski - 50 g
pomarańcza - 1 szt.
rum - 30 ml
żurawina suszona - 50 g
marcepan - 200 g
masło - 10 g
miód - 1 łyżka
mąka pszenna - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.LASKI WANILII PRZECINAMY WZDŁUŻ:
na pół i tępą stroną noża wyjmujemy nasionka. Mleko, nasionka wanilii oraz same laski podgrzewamy. W mikserze ucieramy rozdrobniony marcepan, 90 g cukru oraz jedno żółtko. Stopniowo dodajemy pozostałe jajka i miksujemy do powstania puszystej masy. Drożdże ucieramy z dwiema łyżeczkami cukru. Laski wanilii wyciągamy z ciepłego mleka, zalewamy nim drożdże i dokładnie mieszamy.
2.ORZECHY DROBNO MIELEMY I:
przesypujemy do miski. Marcepan ucieramy z żółtkami, żurawinami namoczonymi w rumie oraz sokiem wyciśniętym z połowy pomarańczy. Dokładnie mieszamy ze zmielonymi orzechami. W razie potrzeby dodajemy więcej soku.
3.WYROŚNIĘTE CIASTO DROŻDŻOWE WYJMUJEMY:
na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy, nadając mu kształt równego prostokąta o grubości około 1 cm. Równomiernie smarujemy niewielką ilością roztopionego masła oraz całym przygotowanym nadzieniem. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższej krawędzi i kroimy na 5 równych części.
Saksońskie ciasto drożdżowe z marcepanem

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

LASKI WANILII PRZECINAMY WZDŁUŻ

na pół i tępą stroną noża wyjmujemy nasionka. Mleko, nasionka wanilii oraz same laski podgrzewamy. W mikserze ucieramy rozdrobniony marcepan, 90 g cukru oraz jedno żółtko. Stopniowo dodajemy pozostałe jajka i miksujemy do powstania puszystej masy. Drożdże ucieramy z dwiema łyżeczkami cukru. Laski wanilii wyciągamy z ciepłego mleka, zalewamy nim drożdże i dokładnie mieszamy.

2

ORZECHY DROBNO MIELEMY I

przesypujemy do miski. Marcepan ucieramy z żółtkami, żurawinami namoczonymi w rumie oraz sokiem wyciśniętym z połowy pomarańczy. Dokładnie mieszamy ze zmielonymi orzechami. W razie potrzeby dodajemy więcej soku.

3

WYROŚNIĘTE CIASTO DROŻDŻOWE WYJMUJEMY

na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy, nadając mu kształt równego prostokąta o grubości około 1 cm. Równomiernie smarujemy niewielką ilością roztopionego masła oraz całym przygotowanym nadzieniem. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższej krawędzi i kroimy na 5 równych części.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6708 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

335,4 kcal

🥑

Tłuszcz

14,1 g

🌾

Węglowodany

42,9 g

🥬

Błonnik

8,1 g

💪

Białko

8,1 g

Podobne przepisy