createyourhealth.pl

Tosty w jajku • przepis • składniki • przygotowanie

Proste danie, od którego robi się ciepło w środku. Nie tylko dlatego, że jemy je zaraz po zdjęciu z patelni i że jest takie proste i pyszne. W tym daniu główną rolę gra czerstwy chleb lub chałka, które – zamiast wyrzucić – zamieniamy w coś dobrego.

Tosty w jajku

Proste danie, od którego robi się ciepło w środku. Nie tylko dlatego, że jemy je zaraz po zdjęciu z patelni i że jest takie proste i pyszne. W tym daniu główną rolę gra czerstwy chleb lub chałka, które – zamiast wyrzucić – zamieniamy w coś dobrego.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

chałka - 200 g
jajko - 4 szt.
masło klarowane - 1 łyżka
mleko - 125 ml
sól - 1 szczypta
cukier puder - 20 g
cukier wanilinowy - 2 łyżeczki
cynamon - 0,5 łyżeczki
konfitura truskawkowa - 4 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.ROZTRZEPUJEMY JAJKO:
Jajka z mlekiem roztrzepujemy dokładnie, dodając szczyptę soli. Jeśli do tostów używamy chałki, to do masy mleczno-jajecznej dodajemy jeszcze cukier waniliowy.
2.SMAŻYMY TOSTY:
Na patelni rozgrzewamy masło, każdą kromkę maczamy w masie (większe kromki przekrawamy na pół) i układamy na rozgrzanym tłuszczu. Smażymy z obu stron na rumiano, wykładamy na ręcznik papierowy.
3.PODAJEMY TOSTY:
Tosty z chałki posypujemy przed podaniem chmurką cukru pudru z cynamonem, albo podajemy z ulubioną konfiturą.
Tosty w jajku

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZTRZEPUJEMY JAJKO

Jajka z mlekiem roztrzepujemy dokładnie, dodając szczyptę soli. Jeśli do tostów używamy chałki, to do masy mleczno-jajecznej dodajemy jeszcze cukier waniliowy.

2

SMAŻYMY TOSTY

Na patelni rozgrzewamy masło, każdą kromkę maczamy w masie (większe kromki przekrawamy na pół) i układamy na rozgrzanym tłuszczu. Smażymy z obu stron na rumiano, wykładamy na ręcznik papierowy.

3

PODAJEMY TOSTY

Tosty z chałki posypujemy przed podaniem chmurką cukru pudru z cynamonem, albo podajemy z ulubioną konfiturą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1362,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

340,5 kcal

🥑

Tłuszcz

12,6 g

🌾

Węglowodany

43,4 g

🥬

Błonnik

12,1 g

💪

Białko

12,1 g

Podobne przepisy