Tradycyjny żurek na zakwasie • przepis • składniki • przygotowanie
Prawdziwy smak Świąt Wielkanocnych zaprosisz do kuchni razem z przepisem Karola! Podaj bliskim tradycyjny żurek na zakwasie z białą kiełbasą, ziemniakami i chrzanem.

Czas przygotowania
105 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY WYWAR Z ZAKWASEM
Wywar odcedzamy. Boczek, marchew i grzyby odkładamy, a do garnka z wywarem przelewamy przez sito wymieszany zakwas. Gotujemy na wolnym ogniu.
ZABIELAMY ŻUREK
Śmietanę hartujemy i przelewamy do żurku. Ponownie zagotowujemy i zdejmujemy żurek z ognia.
PARUJEMY ZIEMNIAKI
Dwie łyżki wazowe wywaru przelewamy do garnka. Dodajemy ziemniaki pokrojone w cząstki i parujemy je pod przykryciem ok. 10 minut.
PRZYGOTOWUJEMY OKRASĘ
Boczek ugotowany w wywarze przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy na złoty kolor.
PODAJEMY ŻUREK
Ziemniaki wykładamy na talerz z porcją okrasy, zalewamy żurkiem. Żurek podajemy z białą kiełbasą i świeżym lubczykiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5246,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
655,8 kcal
Tłuszcz
43,3 g
Węglowodany
43,1 g
Błonnik
21,8 g
Białko
21,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Soczewiaki z pieczarkami i kwaśną śmietaną
Zielona soczewica i pieczarki to podstawa wyśmienitego farszu, którym wypełnisz regionalne soczewiaki – kotleciki ziemniaczane, które świetnie sprawdzą się zarówno jako danie główne, jak i dodatek do zupy.

Naleśniki z truskawkami
Naleśniki z truskawkami to jedno z tych dań, które kojarzą się latem. Delikatne, lekko puszyste ciasto w połączeniu z soczystymi truskawkami tworzy niezapomniany festiwal smaków. W czym tkwi sekret przygotowywania najlepszych, cieniutkich, lekkich jak chmurka, a jednak puszystych naleśników z soczystymi truskawkami? Odkryj z nami przepis na ten smak lata!

Karp smażony z sałatką ziemniaczaną
Przepyszny smażony karp z wyjątkową sałatką ziemniaczaną, który będzie idealnym daniem na obiad dla całej rodziny. Sprawdź, jak szybko można go przygotować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Konfitura pomarańczowo-marchewkowa z imbirem
Pomarańcza i marchewka idą ze sobą w parze! Zwłaszcza, gdy wylądują razem zamknięte w słoiczku pod postacią pysznej konfitury!

Tort z babeczek
Słodkie babeczki z nutą pomarańczy udekorowane kremami w dwóch smakach – zobacz, jak przygotować z nich tort na każdą okazję!

Wegańskie faworki
Szukasz przepisu na najlepsze wegańskie faworki? Kinga przygotowała recepturę bez jajek, dzięki której każdy przygotuje przepyszne, słodkie i chrupiące chruściki na tłusty czwartek!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Eklery kawowe
Francuski przysmak z parzonego ciasta w aromatycznej, kawowej odsłonie! Doskonały deser, który znika zaraz po zrobieniu!

Panierowane jajka z pastą z tuńczyka
Zaskakujące panierowane białka, które kryją w sobie farsz z pysznych żółtek i aromatycznego tuńczyka. To przekąska, której nie może zabraknąć na Twoim stole wielkanocnym!

Szarlotka królewska
Szarlotka królewska to wyjątkowy deser, który łączy w sobie tradycję z nutą elegancji. Lekkie ciasto, soczyste jabłka i delikatna warstwa kremu śmietankowego sprawiają, że to ciasto zachwyca oczy i podniebienie. Idealna na specjalne okazje, a także jako domowy przysmak. Poznaj nasz sposób na szarlotkę po królewsku!