createyourhealth.pl

Frużelina truskawkowa • przepis • składniki • przygotowanie

Frużelina jest coraz bardziej popularnym zamiennikiem dla tradycyjnego dżemu z uwagi na mniejszą zawartość cukru w składzie. Ten szczególnie lubiany przez osoby aktywne fizycznie dodatek do potraw i deserów można bez problemu przyrządzić w zaciszu własnej kuchni. Jak to zrobić? Dowiesz się tego już za chwilę. Poznaj nasz sposób na frużelinę truskawkową!

Frużelina truskawkowa

Frużelina jest coraz bardziej popularnym zamiennikiem dla tradycyjnego dżemu z uwagi na mniejszą zawartość cukru w składzie. Ten szczególnie lubiany przez osoby aktywne fizycznie dodatek do potraw i deserów można bez problemu przyrządzić w zaciszu własnej kuchni. Jak to zrobić? Dowiesz się tego już za chwilę. Poznaj nasz sposób na frużelinę truskawkową!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
łatwy

Składniki

truskawka - 500 g
woda - 60 ml
skrobia ziemniaczana - 15 g
skrobia kukurydziana - 15 g
cukier - 15 g
cytryna - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY TRUSKAWKI:
Truskawki starannie umyj pod bieżącą wodą i osusz na sitku. Oderwij z nich szypułki, a potem pokrój na mniejsze kawałki (ćwiartki).
2.GOTUJEMY TRUSKAWKI:
Wrzuć truskawki do garnka, a następnie dodaj trochę cukru i wyciśnięty sok z cytryny pozbawiony pestek. Zamieszaj i zagotuj.
3.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ ZE SKROBI:
W misce rozmieszaj rózgą obie skrobie wraz z zimną wodą.
4.DODAJEMY SKROBIE DO TRUSKAWEK:
Rozmieszaną skrobię dodaj do gotujących się truskawek i wymieszaj. Poczekaj, aż wszystko się ponownie zagotuje. Płyn powinien po chwili zgęstnieć. Ściągnij go z palnika.
5.PRZEKŁADAMY FRUŻELINĘ DO SŁOIKA:
Frużelinę przełóż do czystego, umytego i suchego słoika. Zakręć i zostaw do wystygnięcia albo zjedz od razu ze smakiem!
Frużelina truskawkowa

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 7

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY TRUSKAWKI

Truskawki starannie umyj pod bieżącą wodą i osusz na sitku. Oderwij z nich szypułki, a potem pokrój na mniejsze kawałki (ćwiartki).

2

GOTUJEMY TRUSKAWKI

Wrzuć truskawki do garnka, a następnie dodaj trochę cukru i wyciśnięty sok z cytryny pozbawiony pestek. Zamieszaj i zagotuj.

3

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ ZE SKROBI

W misce rozmieszaj rózgą obie skrobie wraz z zimną wodą.

4

DODAJEMY SKROBIE DO TRUSKAWEK

Rozmieszaną skrobię dodaj do gotujących się truskawek i wymieszaj. Poczekaj, aż wszystko się ponownie zagotuje. Płyn powinien po chwili zgęstnieć. Ściągnij go z palnika.

5

PRZEKŁADAMY FRUŻELINĘ DO SŁOIKA

Frużelinę przełóż do czystego, umytego i suchego słoika. Zakręć i zostaw do wystygnięcia albo zjedz od razu ze smakiem!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

361,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

51,7 kcal

🥑

Tłuszcz

0,3 g

🌾

Węglowodany

13 g

🥬

Błonnik

2 g

💪

Białko

0,8 g

Podobne przepisy

Frużelina truskawkowa - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl