createyourhealth.pl

Trifle z kremem stracciatella i śliwkami w czerwonym winie • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyczny i niezwykle prosty w przygotowaniu deser, czyli trifle, ze śliwkami gotowanymi w czerwonym winie. Dzięki wykorzystaniu kremu stracciatella i ciasteczek cantuccini nabiera prawdziwie włoskiego charakteru.

Trifle z kremem stracciatella i śliwkami w czerwonym winie

Klasyczny i niezwykle prosty w przygotowaniu deser, czyli trifle, ze śliwkami gotowanymi w czerwonym winie. Dzięki wykorzystaniu kremu stracciatella i ciasteczek cantuccini nabiera prawdziwie włoskiego charakteru.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

mrożone śliwki - 400 g
wino czerwone - 200 ml
przyprawa do piernika -
ser mascarpone - 270 g
ser twaróg półtłusty - 175 g
cukier - 40 g
cukier wanilinowy - 12 g
śmietana - 100 ml
dropsy czekoladowe - 100 g
Cantuccini - 150 g
mięta świeża -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WARSTWĘ ŚLIWKOWĄ:
Wszystkie składniki na warstwę śliwkową przekładamy do garnka i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 30 minut, aż płyn nieco się zredukuje, a śliwki zmiękną. Tak przygotowane składniki odstawiamy do wystygnięcia.
2.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
Do miski przekładamy mascarpone, twaróg, oba cukry i dokładnie mieszamy. W wysokim naczyniu ubijamy śmietanę, dodajemy ją do masy serowej i całość ponownie mieszamy.
3.DODAJEMY KULKI DO KREMU:
Czekoladowe kulki dość drobno siekamy i dodajemy je do gotowego kremu. Kawałki czekolady dokładnie mieszamy z kremem.
4.ROZDRABNIAMY CIASTECZKA CANTUCCINI:
Ciasteczka cantuccini przekładamy do woreczka strunowego i dokładnie rozdrabniamy za pomocą wałka do ciasta.
5.KOMPONUJEMY DESER:
Na dnie każdej szklanki układamy ok. 2 łyżeczki pokruszonych ciasteczek. Następnie do szklanek przekładamy po 2-3 łyżki kremu stracciatella i po 1 łyżce śliwek gotowanych w winie. Tak samo układamy kolejne warstwy. Desery bezpośrednio przed podaniem dekorujemy listkami mięty.
Trifle z kremem stracciatella i śliwkami w czerwonym winie

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WARSTWĘ ŚLIWKOWĄ

Wszystkie składniki na warstwę śliwkową przekładamy do garnka i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 30 minut, aż płyn nieco się zredukuje, a śliwki zmiękną. Tak przygotowane składniki odstawiamy do wystygnięcia.

2

PRZYGOTOWUJEMY KREM

Do miski przekładamy mascarpone, twaróg, oba cukry i dokładnie mieszamy. W wysokim naczyniu ubijamy śmietanę, dodajemy ją do masy serowej i całość ponownie mieszamy.

3

DODAJEMY KULKI DO KREMU

Czekoladowe kulki dość drobno siekamy i dodajemy je do gotowego kremu. Kawałki czekolady dokładnie mieszamy z kremem.

4

ROZDRABNIAMY CIASTECZKA CANTUCCINI

Ciasteczka cantuccini przekładamy do woreczka strunowego i dokładnie rozdrabniamy za pomocą wałka do ciasta.

5

KOMPONUJEMY DESER

Na dnie każdej szklanki układamy ok. 2 łyżeczki pokruszonych ciasteczek. Następnie do szklanek przekładamy po 2-3 łyżki kremu stracciatella i po 1 łyżce śliwek gotowanych w winie. Tak samo układamy kolejne warstwy. Desery bezpośrednio przed podaniem dekorujemy listkami mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3386,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

846,5 kcal

🥑

Tłuszcz

39,6 g

🌾

Węglowodany

103,5 g

🥬

Błonnik

1 g

💪

Białko

14,5 g

Podobne przepisy