createyourhealth.pl

Łosoś w warzywach na ostro • przepis • składniki • przygotowanie

Wyśmienita mieszanka smakowa w pikantnym stylu: kolorowy miks warzyw podany z soczystym kawałkiem smażonego łososia.

Łosoś w warzywach na ostro

Wyśmienita mieszanka smakowa w pikantnym stylu: kolorowy miks warzyw podany z soczystym kawałkiem smażonego łososia.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bakłażan - 1 szt.
bazylia świeża - 5 g
cukinia - 1 szt.
cebula czerwona - 2 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
masło - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 7 łyżek
papryka mielona ostra - 0,25 łyżeczki
papryka czerwona - 1 szt.
pieprz ziołowy, mielony - 1 szczypta
pomidory krojone z puszki - 400 g
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
marchew - 2 szt.
łosoś filet, bez skóry - 300 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE BAKŁAŻANA MYJEMY,:
osuszamy, kroimy w dość grubą kostkę, kładziemy na sicie i odstawiamy na mniej więcej 30 minut, po czym odciskamy.
2.WARZYWA MYJEMY, OBIERAMY,:
kroimy na średniej wielkości kostkę.
3.CZOSNEK SIEKAMY. CEBULĘ DROBNO:
kroimy.
4.W RONDLU ROZGRZEWAMY:
3 łyżki oliwy, wrzucamy przyprawy i czosnek.
5.SMAŻYMY UWAŻAJĄC, ŻEBY:
się nie przypaliły.
6.WRZUCAMY CEBULĘ, MIESZAJĄC:
i chwilę podsmażając.
7.DODAJEMY POKROJONĄ MARCHEWKĘ:
, mieszamy i podsmażamy ok 5 min.
8.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
3 łyżki oliwy i wrzucamy bakłażana, cukinię i paprykę.
9.OBSMAŻAMY OKOŁO 2:
minut.
10.PODSMAŻONE WARZYWA PRZEKŁADAMY:
do garnka z cebulą, mieszamy i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu ok. 10 MIN.
11.DODAJEMY POMIDORY Z:
puszki, dokładnie mieszamy, przykrywamy i dusimy ok. 10 MIN.
12.W MIĘDZYCZASIE PRZYGOTOWUJEMY:
łososia: myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem, smażymy z obu stron na łyżce masła połączonego z łyżką oliwy.
13.JAK PODAWAĆ UDUSZONE:
warzywa przekładamy na talerz, na wierzch kładziemy kawałek łososia, przybieramy bazylią. PODAJEMY NA: gorąco.
14.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Łosoś w warzywach na ostro

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE BAKŁAŻANA MYJEMY,

osuszamy, kroimy w dość grubą kostkę, kładziemy na sicie i odstawiamy na mniej więcej 30 minut, po czym odciskamy.

2

WARZYWA MYJEMY, OBIERAMY,

kroimy na średniej wielkości kostkę.

3

CZOSNEK SIEKAMY. CEBULĘ DROBNO

kroimy.

4

W RONDLU ROZGRZEWAMY

3 łyżki oliwy, wrzucamy przyprawy i czosnek.

5

SMAŻYMY UWAŻAJĄC, ŻEBY

się nie przypaliły.

6

WRZUCAMY CEBULĘ, MIESZAJĄC

i chwilę podsmażając.

7

DODAJEMY POKROJONĄ MARCHEWKĘ

, mieszamy i podsmażamy ok 5 min.

8

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

3 łyżki oliwy i wrzucamy bakłażana, cukinię i paprykę.

9

OBSMAŻAMY OKOŁO 2

minut.

10

PODSMAŻONE WARZYWA PRZEKŁADAMY

do garnka z cebulą, mieszamy i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu ok. 10 MIN.

11

DODAJEMY POMIDORY Z

puszki, dokładnie mieszamy, przykrywamy i dusimy ok. 10 MIN.

12

W MIĘDZYCZASIE PRZYGOTOWUJEMY

łososia: myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem, smażymy z obu stron na łyżce masła połączonego z łyżką oliwy.

13

JAK PODAWAĆ UDUSZONE

warzywa przekładamy na talerz, na wierzch kładziemy kawałek łososia, przybieramy bazylią. PODAJEMY NA: gorąco.

14

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1703,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

425,8 kcal

🥑

Tłuszcz

25,2 g

🌾

Węglowodany

32,3 g

🥬

Błonnik

21,2 g

💪

Białko

21,2 g

Podobne przepisy

Łosoś w warzywach na ostro - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl