Truskawkowo-serowe trufelki • przepis • składniki • przygotowanie
Mała przekąska dla łasuchów i fanów truskawkowego smaku – delikatny twarożek z owocową nutą w połączeniu z herbatnikami.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
DWIE ŁYŻKI DROBNO
zmielonych herbatników odkładamy na później, zaś do reszty dodajemy kremowy twarożek i cukier, całość miksujemy.
DO MASY DODAJEMY
drobno pokrojone truskawki i delikatnie łączymy składniki.
CHŁODZIMY W LODÓWCE
przez około godzinę.
Z MASY FORMUJEMY
kuleczki (można sobie pomóc łyżką do melona bądź małymi łyżeczkami).
ODŁOŻONE HERBATNIKI MIESZAMY
z bardzo drobno posiekaną czekoladą i obtaczamy kuleczki w sypkiej mieszance.
TRUFLE PRZEKŁADAMY DO
małych papilotek.
PRZECHOWUJEMY W
lodówce.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1444,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
180,5 kcal
Tłuszcz
6,4 g
Węglowodany
27,1 g
Błonnik
0,6 g
Białko
3,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Deser czekoladowo-pomarańczowy
Czekolada i pomarańcza to niezwykle dobrana para, dlatego deser Pawła Małeckiego smakuje wybornie!

Tradycyjna pascha wielkanocna
Zobacz, jak łatwo przygotujesz tradycyjną paschę wielkanocną z nutą wanilii, cytryny, limonki i kandyzowanej skórki pomarańczy!

Sałatka z winogron
Słodkie winogrona podane w towarzystwie mieszanki sałat oraz sera pleśniowego. Wszystko polane lekkim sosem winegret.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańskie tacos z szarpanymi boczniakami i surówką
Szarpane boczniaki to fantastyczna, roślinna alternatywa dla tradycyjnego pulled pork. Wypróbuj przepis Kingi na tacos ze świetną surówką z kapusty kiszonej

Jajka w sosie bazyliowym z purée
Pomysł na lekki obiad? Jajka na miękko podane z sosem bazyliowym obok purée z groszku i ziemniaków. Pyszne!

Zupa krem z rukoli i kalafiora
Delikatny smak kremowej zupy z kalafiora warto wzmocnić dodatkiem w postaci pikantnych liści rukoli.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kruche orzechowe babeczki z owocami leśnymi
Kruche babeczki połączone z owocami leśnymi to pyszny pomysł na słodkie weekendowe popołudnie.

Sałatka jarzynowa tradycyjna
Oto klasyk nad klasykami! Sałatka jarzynowa często gości na polskich stołach, szczególnie podczas świąt i rodzinnych spotkań. Jej bogaty smak i różnorodność składników sprawiają, że rozsmakowują się w niej kolejne pokolenia. Przygotuj z nami tę pyszną sałatkę!

Pieczona dorada z salsą pomidorową i młodą kapustą
Sezon na młodą kapustę trwa, a Karol Okrasa również ma na nią swój pomysł! Podsmażona z czosnkiem i skórką cytrynową będzie doskonałym dodatkiem do pieczonej dorady.