createyourhealth.pl

Tymiankowe pulpety w sosie pomidorowym z masłem orzechowym, podawane z hash browns • przepis • składniki • przygotowanie

Każdy kraj ma swoje pulpeciki, Amerykanie także. Oczywiście nie mogło w nich zabraknąć masła orzechowego...

Tymiankowe pulpety w sosie pomidorowym z masłem orzechowym, podawane z hash browns

Każdy kraj ma swoje pulpeciki, Amerykanie także. Oczywiście nie mogło w nich zabraknąć masła orzechowego...

Czas przygotowania
65 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

tymianek świeży - 3 łyżki
masło orzechowe - 3,5 łyżki
mięso mielone wołowe - 1 kg
pomidory krojone z puszki - 800 g
papryka mielona ostra - 1 szczypta
bułka tarta - 50 g
ząbek czosnku - 3 szt.
jajko - 2 szt.
cebula - 2 szt.
ziemniak - 6 szt.
mąka pszenna - 2 łyżki
pieprz biały - 1 szczypta
masło - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 2 łyżki
natka pietruszki - 2 łyżki
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ TARKĘ RĘCZNIK:
papierowy Przygotowanie Mięso przekładamy do miski, dodajemy bułkę tartą (ok. 50 G, ILOŚĆ: bułki tartej zależy od tego, jak wilgotne mamy mięso) oraz mielony biały pieprz.
2.LISTKI TYMIANKU ODRYWAMY:
od gałązek, siekamy i przekładamy do miski z mięsem.
3.NASTĘPNIE DODAJEMY ROZTRZEPANE:
jajo, sól i ponownie mieszamy całość za pomocą dłoni. MIESZAMY.
4.NA TALERZ WYLEWAMY:
oliwę z oliwek.
5.ZA POMOCĄ DŁONI:
formujemy pulpety, przekładamy je na talerz.
6.W GARNKU O:
grubym dnie rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek i smażymy pulpety, z obu stron, przez mniej więcej 2-3 minuty (aby zapobiec przywieraniu pulpetów, na samym początku smażenia poruszamy garnkiem tak, by tłuszcz równomiernie rozłożył się na mięsie).
7.PRZESMAŻONE, ALE JESZCZE:
surowe w środku pulpety przekładamy na talerz.
8.Z GARNKA ODLEWAMY:
3/4 tłuszczu.
9.NA POZOSTAŁYM W:
garnku tłuszczu smażymy porkojoną w drobną kostkę cebulę (przez mniej więcej 2 minuty, cały czas mieszając), następnie dodajemy pokrojone pomidory pelati wraz z sokiem, zmniejszamy ogień, doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem, dodajemy 2 łyżki masła orzechowego.
10.CAŁOŚĆ MIESZAMY W:
celu dokładnego rozpuszczenia masła.
11.GDY SOS ZBYT:
mocno się zredukuje, możemy dodać niewielką ilość wody.
12.DO GARNKA Z:
sosem dodajemy przesmażone wcześniej pulpety i całość delikatnie mieszamy.
13.GARNEK PRZYKRYWAMY I:
dusimy mniej więcej 20-25 minut, często mieszając.
14.HASH BROWNS STARTE:
na tarce o grubych oczkach obrane ziemniaki płuczemy kilkakrotnie i osuszamy za pomocą ściereczki.
15.DODAJEMY DO NICH:
cebule pokrojone w piórka.
16.DODAJEMY 3-4 POSIEKANE:
ząbki czosnku, rozbełtane jajo, sól, mielony biały pieprz oraz mąkę.
17.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
18.SIEKAMY NATKĘ PIETRUSZKI:
(2-3 łyżki) i dodajemy do całości. MIESZAMY.
19.DOPRAWIAMY PONOWNIE SOLĄ:
i mielonym białym pieprzem.
20.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
niewielką ilość oliwy, do rozgrzanej oliwy z oliwek dodajemy niewielką ilość masła.
21.NA ROZGRZANYM TŁUSZCZU:
smażymy hash browns z obu stron.
22.USMAŻONE HASH BROWNS:
przekładamy na ręcznik papierowy, odsączamy z tłuszczu i wykładvamy na talerz, następnie wstawiamy do wcześniej nagrzanego i wyłączonego piekarnika (tylko w celu utrzymania temperatury).
23.PULPETY WYKŁADAMY NA:
talerz (bez sosu).
24.DO SOSU DODAJEMY:
jeszcze trochę wody, 1 1/2-2 łyżki masła orzechowego, doprawiamy białym pieprzem, ostrą papryką, solą, niewielką ilością tymianku. MIESZAMY.
25.PULPETY POLEWAMY SOSEM,:
dekorujemy listkami tymianku.
26.PODAJEMY Z HASH:
browns udekorowanymi natką pietruszki.
Tymiankowe pulpety w sosie pomidorowym z masłem orzechowym, podawane z hash browns

Czas przygotowania

65 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ TARKĘ RĘCZNIK

papierowy Przygotowanie Mięso przekładamy do miski, dodajemy bułkę tartą (ok. 50 G, ILOŚĆ: bułki tartej zależy od tego, jak wilgotne mamy mięso) oraz mielony biały pieprz.

2

LISTKI TYMIANKU ODRYWAMY

od gałązek, siekamy i przekładamy do miski z mięsem.

3

NASTĘPNIE DODAJEMY ROZTRZEPANE

jajo, sól i ponownie mieszamy całość za pomocą dłoni. MIESZAMY.

4

NA TALERZ WYLEWAMY

oliwę z oliwek.

5

ZA POMOCĄ DŁONI

formujemy pulpety, przekładamy je na talerz.

6

W GARNKU O

grubym dnie rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek i smażymy pulpety, z obu stron, przez mniej więcej 2-3 minuty (aby zapobiec przywieraniu pulpetów, na samym początku smażenia poruszamy garnkiem tak, by tłuszcz równomiernie rozłożył się na mięsie).

7

PRZESMAŻONE, ALE JESZCZE

surowe w środku pulpety przekładamy na talerz.

8

Z GARNKA ODLEWAMY

3/4 tłuszczu.

9

NA POZOSTAŁYM W

garnku tłuszczu smażymy porkojoną w drobną kostkę cebulę (przez mniej więcej 2 minuty, cały czas mieszając), następnie dodajemy pokrojone pomidory pelati wraz z sokiem, zmniejszamy ogień, doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem, dodajemy 2 łyżki masła orzechowego.

10

CAŁOŚĆ MIESZAMY W

celu dokładnego rozpuszczenia masła.

11

GDY SOS ZBYT

mocno się zredukuje, możemy dodać niewielką ilość wody.

12

DO GARNKA Z

sosem dodajemy przesmażone wcześniej pulpety i całość delikatnie mieszamy.

13

GARNEK PRZYKRYWAMY I

dusimy mniej więcej 20-25 minut, często mieszając.

14

HASH BROWNS STARTE

na tarce o grubych oczkach obrane ziemniaki płuczemy kilkakrotnie i osuszamy za pomocą ściereczki.

15

DODAJEMY DO NICH

cebule pokrojone w piórka.

16

DODAJEMY 3-4 POSIEKANE

ząbki czosnku, rozbełtane jajo, sól, mielony biały pieprz oraz mąkę.

17

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

18

SIEKAMY NATKĘ PIETRUSZKI

(2-3 łyżki) i dodajemy do całości. MIESZAMY.

19

DOPRAWIAMY PONOWNIE SOLĄ

i mielonym białym pieprzem.

20

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

niewielką ilość oliwy, do rozgrzanej oliwy z oliwek dodajemy niewielką ilość masła.

21

NA ROZGRZANYM TŁUSZCZU

smażymy hash browns z obu stron.

22

USMAŻONE HASH BROWNS

przekładamy na ręcznik papierowy, odsączamy z tłuszczu i wykładvamy na talerz, następnie wstawiamy do wcześniej nagrzanego i wyłączonego piekarnika (tylko w celu utrzymania temperatury).

23

PULPETY WYKŁADAMY NA

talerz (bez sosu).

24

DO SOSU DODAJEMY

jeszcze trochę wody, 1 1/2-2 łyżki masła orzechowego, doprawiamy białym pieprzem, ostrą papryką, solą, niewielką ilością tymianku. MIESZAMY.

25

PULPETY POLEWAMY SOSEM,

dekorujemy listkami tymianku.

26

PODAJEMY Z HASH

browns udekorowanymi natką pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1907,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

476,8 kcal

🥑

Tłuszcz

19,1 g

🌾

Węglowodany

62,1 g

🥬

Błonnik

17,3 g

💪

Białko

17,3 g

Podobne przepisy

Tymiankowe pulpety w sosie pomidorowym z masłem orzechowym, podawane z hash browns - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl