createyourhealth.pl

Ubijany ganasz • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz nowej metody dekoracji tortów? Koniecznie wypróbuj przepis na ubijany ganasz! Ten pyszny, czekoladowy krem, który dzięki ubijaniu z masłem staje się niezwykle puszysty, będzie idealną dekoracją wielu tortów.

Ubijany ganasz

Szukasz nowej metody dekoracji tortów? Koniecznie wypróbuj przepis na ubijany ganasz! Ten pyszny, czekoladowy krem, który dzięki ubijaniu z masłem staje się niezwykle puszysty, będzie idealną dekoracją wielu tortów.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy

Składniki

czekolada deserowa - 200 g
czekolada mleczna - 200 g
śmietana 30% - 200 ml
miód - 50 g
whisky - 50 ml
masło - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY ŚMIETANKĘ:
W rondelku zagotowujemy śmietankę z miodem.
2.ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ:
Czekoladę deserową i mleczną łamiemy na mniejsze kawałki. Najpierw do zagotowanej śmietanki dodajemy czekoladę deserową, po chwili także mleczną. Całość odkładamy do rozpuszczenia. Następnie masę dokładnie mieszamy.
3.ŁĄCZYMY CZEKOLADĘ Z WHISKY:
Do rozpuszczonej czekolady dodajemy whisky i całość blendujemy, uważając, aby nie napowietrzyć masy.
4.UBIJAMY GANASZ Z MASŁEM:
Do tak przygotowanej masy dodajemy 50 g bardzo miękkiego masła i ponownie krótko blendujemy. Ganasz odkładamy do zestalenia.
5.UBIJAMY GANASZ:
Zestalony ganasz przekładamy do misy robota kuchennego i zaczynamy go ubijać na dość niskich obrotach. W czasie ubijania stopniowo dodajemy pozostałe 200 g miękkiego masła. Całość ubijamy, aż masa będzie puszysta.
Ubijany ganasz

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY ŚMIETANKĘ

W rondelku zagotowujemy śmietankę z miodem.

2

ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ

Czekoladę deserową i mleczną łamiemy na mniejsze kawałki. Najpierw do zagotowanej śmietanki dodajemy czekoladę deserową, po chwili także mleczną. Całość odkładamy do rozpuszczenia. Następnie masę dokładnie mieszamy.

3

ŁĄCZYMY CZEKOLADĘ Z WHISKY

Do rozpuszczonej czekolady dodajemy whisky i całość blendujemy, uważając, aby nie napowietrzyć masy.

4

UBIJAMY GANASZ Z MASŁEM

Do tak przygotowanej masy dodajemy 50 g bardzo miękkiego masła i ponownie krótko blendujemy. Ganasz odkładamy do zestalenia.

5

UBIJAMY GANASZ

Zestalony ganasz przekładamy do misy robota kuchennego i zaczynamy go ubijać na dość niskich obrotach. W czasie ubijania stopniowo dodajemy pozostałe 200 g miękkiego masła. Całość ubijamy, aż masa będzie puszysta.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4668,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

291,8 kcal

🥑

Tłuszcz

23,3 g

🌾

Węglowodany

17,2 g

🥬

Błonnik

0,3 g

💪

Białko

1,8 g

Podobne przepisy

Ubijany ganasz - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl