Warzywna zapiekanka z serem feta • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz prostego i efektownego dania inspirowanego kuchnią grecką? Koniecznie przygotuj więc wg przepisu Kingi warzywną zapiekankę na spodzie z ciasta francuskiego!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SPÓD ZAPIEKANKI
Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim tak, by przylegało do jej dna i boków. Nadmiar ciasta odkrawamy wzdłuż brzegu formy. Na dnie rozsmarowujemy pesto. Ser feta kruszymy w dłoniach i rozkładamy równomiernie na warstwie pesto.
KROIMY WARZYWA
Bakłażan ze skórką, marchew i cukinię kroimy w cienkie, długie i równe paski za pomocą obieraczki, mandoliny lub nożyka do julienne. W przypadku cukinii i bakłażana do tego celu możemy również użyć noża.
UKŁADAMY WARSTWY ZAPIEKANKI
Pierwsze 6 pasków warzyw nakładamy na siebie naprzemiennie i zwijamy w niewielki, ciasny rulon, który następnie układamy na środku formy. Kolejne plastry układamy wokół rulonu, tworząc kolorową spiralę, która ma wypełnić całą powierzchnię formy.
PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Zapiekankę skrapiamy z wierzchu oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
PODAJEMY ZAPIEKANKĘ
Zapiekankę kroimy na kawałki za pomocą ostrego noża. Opcjonalnie posypujemy posiekanymi orzeszkami pinii lub pokruszonym serem feta.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3397,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
566,3 kcal
Tłuszcz
38,5 g
Węglowodany
41,1 g
Błonnik
16,7 g
Białko
16,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Croissanty z filetem z piersi kurczaka
Cudownie maślany, delikatnie słodki croissant z guacamole, delikatna szynka z kurczaka i jajko sadzone – takie połączenie składników to gwarancja pysznego śniadania!

Ratatouille
Pyszne danie na bazie warzyw to prawdziwa klasyka kuchni francuskiej. Świetne jako samodzielna potrawa lub dodatek do mięs.

Zapiekanka wegańska ratatouille
Kolorowa i pyszna zapiekanka ratatouille udowadnia, że przepisy wegańskie nie są nudne. Spróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pierogi ze szpinakiem i krewetkami
Połącz polską i grecką kuchnię! Pierogi z krewetkami, szpinakiem i serem feta sprawdzą się nie tylko od święta!

Batony cytrynowe na orkiszowym spodzie
Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pyszne batony cytrynowe na orkiszowym spodzie słodzone miodem!

Lody śliwkowo-orzechowe z miodem
Oryginalny smak lodów stworzonych z połączenia kompotu śliwkowego z wyczuwalną nutą miodu oraz orzechów włoskich.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Czekoladowy placek ze śliwkami
Wykorzystaj sezon na śliwki i przygotuj mocno czekoladowe ciasto z nutą cynamonu!

Dyniowe pancakes z karmelizowanymi bananami
Dyniowe, puszyste i idealne na słodką przekąskę – pancakes Pawła zasmakują łasuchom w każdym wieku. Podaj je na ciepło z karmelizowanymi bananami!

Lody tajskie
Zobacz, jak w kuchni dzieje się magia! Przygotuj domowe lody tajskie z bananów i truskawek!