createyourhealth.pl

Wegańska kapusta faszerowana • przepis • składniki • przygotowanie

Sprawdź, jak świeża biała kapusta smakuje w wersji faszerowanej! To efektowne danie na obiad, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto go spróbuje!

Wegańska kapusta faszerowana

Sprawdź, jak świeża biała kapusta smakuje w wersji faszerowanej! To efektowne danie na obiad, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto go spróbuje!

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia suszona - 1 łyżka
kapusta biała - 1 szt.
cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
marchew - 1 szt.
oliwa z oliwek - 4 łyżki
papryka wędzona mielona - 1 łyżka
natka pietruszki - 10 g
seler naciowy - 100 g
siemię lniane, całe - 0,25 łyżeczki
sos sojowy - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
syrop klonowy - 1 łyżeczka
pomidory krojone z puszki - 400 g
soczewica czerwona - 4 łyżki
ząbek czosnku - 2 szt.
mięso mielone, wegańskie - 275 g

Instrukcje przygotowania

1.DRĄŻYMY KAPUSTĘ:
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści – 1 liść odkładamy do późniejszego wykorzystania. Usuwamy z niej twardy głąb: w tym celu obkrawamy głąb dookoła, wyjmujemy go z główki, a następnie wycinamy resztki głąba za pomocą noża lub wyjmujemy je za pomocą łyżki.
2.NACIERAMY KAPUSTĘ OLIWĄ:
Wydrążoną kapustę nacieramy w środku i na zewnątrz ok. 2 łyżkami oliwy, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową. Arkusz folii powinien być odpowiednio duży, by w jego brzegi owinąć kapustę przed pieczeniem.
3.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Na patelni na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy marchewkę startą na tarce o grubych oczkach, łodygi selera pokrojone na mniejsze kawałki (razem z liśćmi) i czosnek pokrojony w plasterki. Mieszamy. Smażymy ok. 2 minut.
4.FASZERUJEMY KAPUSTĘ:
Wydrążoną kapustę obficie wypełniamy farszem. Farsz dociskamy, by jak najlepiej wypełnił warzywo. Otwór domykamy liściem kapusty. Główkę w całości owijamy folią aluminiową.
5.PIECZEMY I PODAJEMY KAPUSTĘ.:
Kapustę pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Pod koniec pieczenia odsuwamy folię na boki, by kapusta zarumieniła się z wierzchu.
Wegańska kapusta faszerowana

Czas przygotowania

100 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DRĄŻYMY KAPUSTĘ

Kapustę obieramy z zewnętrznych liści – 1 liść odkładamy do późniejszego wykorzystania. Usuwamy z niej twardy głąb: w tym celu obkrawamy głąb dookoła, wyjmujemy go z główki, a następnie wycinamy resztki głąba za pomocą noża lub wyjmujemy je za pomocą łyżki.

2

NACIERAMY KAPUSTĘ OLIWĄ

Wydrążoną kapustę nacieramy w środku i na zewnątrz ok. 2 łyżkami oliwy, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową. Arkusz folii powinien być odpowiednio duży, by w jego brzegi owinąć kapustę przed pieczeniem.

3

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Na patelni na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy marchewkę startą na tarce o grubych oczkach, łodygi selera pokrojone na mniejsze kawałki (razem z liśćmi) i czosnek pokrojony w plasterki. Mieszamy. Smażymy ok. 2 minut.

4

FASZERUJEMY KAPUSTĘ

Wydrążoną kapustę obficie wypełniamy farszem. Farsz dociskamy, by jak najlepiej wypełnił warzywo. Otwór domykamy liściem kapusty. Główkę w całości owijamy folią aluminiową.

5

PIECZEMY I PODAJEMY KAPUSTĘ.

Kapustę pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Pod koniec pieczenia odsuwamy folię na boki, by kapusta zarumieniła się z wierzchu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1621,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

405,5 kcal

🥑

Tłuszcz

17,8 g

🌾

Węglowodany

43,2 g

🥬

Błonnik

13,3 g

💪

Białko

12,8 g

Podobne przepisy

Wegańska kapusta faszerowana - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl