createyourhealth.pl

2 sposoby na kaczkę i mandarynki • przepis • składniki • przygotowanie

Prawie identyczne składniki i dwa dania o innym smaku? To możliwe!

2 sposoby na kaczkę i mandarynki

Prawie identyczne składniki i dwa dania o innym smaku? To możliwe!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Poziom trudności
średni

Składniki

pieprz czarny - 1 szczypta
imbir świeży - 5 g
korzeń pietruszki - 3 szt.
mandarynka - 3 szt.
masło - 150 g
miód - 1 łyżka
musztarda francuska - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 100 ml
tymianek świeży - 10 g
wino białe - 150 ml
ziemniak - 1 szt.
kolendra świeża - 1 łyżka
kaczka pierś - 300 g
ząbek czosnku - 6 szt.

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY PIERSI KACZKI:
Skórę kaczki oczyszczamy, następnie nacinamy, uważając, by nie naciąć mięsa. Doprawiamy pieprzem od strony mięsa. Piersi kaczki kładziemy na zimną patelnię od strony skóry. Smażymy kilka minut, wytapiając tłuszcz, następnie obracamy kaczkę i chwilę podsmażamy od strony mięsa. Tłuszcz wytopiony z kaczki pozostawiamy na patelni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. 4 ząbki czosnku obieramy i siekamy grubo z kilkoma gałązkami tymianku, wrzucamy na blachę. Na tak przygotowaną blachę wykładamy kaczkę. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 6-8 minut. Wyciągamy mięso z piekarnika i pozostawiamy, by odpoczęło.
2 sposoby na kaczkę i mandarynki

Czas przygotowania

90 min

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY PIERSI KACZKI

Skórę kaczki oczyszczamy, następnie nacinamy, uważając, by nie naciąć mięsa. Doprawiamy pieprzem od strony mięsa. Piersi kaczki kładziemy na zimną patelnię od strony skóry. Smażymy kilka minut, wytapiając tłuszcz, następnie obracamy kaczkę i chwilę podsmażamy od strony mięsa. Tłuszcz wytopiony z kaczki pozostawiamy na patelni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. 4 ząbki czosnku obieramy i siekamy grubo z kilkoma gałązkami tymianku, wrzucamy na blachę. Na tak przygotowaną blachę wykładamy kaczkę. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 6-8 minut. Wyciągamy mięso z piekarnika i pozostawiamy, by odpoczęło.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2224 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

556 kcal

🥑

Tłuszcz

40 g

🌾

Węglowodany

25,1 g

🥬

Błonnik

4,1 g

💪

Białko

19,4 g

Podobne przepisy