Wegański green bowl • przepis • składniki • przygotowanie
Miska wypełniona warzywami to świetny pomysł na to, by uzupełnić swoją dietę o cenne składniki. Wypróbuj przepis Karola i wgryź się w pożywny posiłek, który przygotujesz w niecałe pół godziny!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY WARZYWA
Cukinię (bez gniazd nasiennych) obieramy za pomocą obieraczki do warzyw tak, by uzyskać cienkie i długie paski. W ten sam sposób obieramy marchew. Kalarepę kroimy w cienkie słupki.
UKŁADAMY WARZYWA W MISCE
Ciecierzycę odcedzamy na sicie. W szerokiej misce układamy grupami wszystkie składniki dania: cukinię i marchew pokrojone w paski, kalarepę pokrojoną w słupki, batat pokrojony na większe kawałki, miąższ awokado, odsączoną ciecierzycę i pomidorki koktajlowe w całości.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Musztardę łączymy w słoiczku z sosem sojowym i sokiem z cytryny. Dodajemy miód lub syrop z agawy i oliwę. Słoik zakręcamy i energicznie nim wstrząsamy, aż składniki się połączą, tworząc jednolity sos.
PODAJEMY SAŁATKĘ
Sałatkę polewamy z wierzchu sosem. Dekorujemy listkami mięty bez łodyg. Łodygi możemy wykorzystać do aromatyzowania oliwy z oliwek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1306 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
261,2 kcal
Tłuszcz
10,4 g
Węglowodany
37,8 g
Błonnik
9,2 g
Białko
9,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zielona maślanka
Maślanka z dodatkiem ogórka i awokado sprawdzi się doskonale jako drugie śniadanie lub podwieczorek.

Sałatka w słoiku na 3 sposoby
Kwadrans akademicki – tyle czasu wystarczy, by przygotować prostą i szybką warstwową sałatkę studencką w słoiku! Który wariant wypróbujecie jako pierwszy?

Sałatka z kolorowych ziemniaków
Kolorowe ziemniaki i papryka, orzeźwiający granat i aromatyczna kolendra! Zobacz, jak przygotować sałatkę pełną kolorów!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grillowany indyk z pieczoną gruszką i serem pleśniowym
Indyk, jako wykwintny drób, zasługuje na równie wysublimowaną oprawę. Podaj go z pieczoną gruszką i pleśniowym serem.

Bakłażany zapiekane z parmezanem
Niezwykle aromatyczna i serowa propozycja dania dla wszystkich fanów kuchni włoskiej. Pyszne bakłażany zapiekane z sosem pomidorowym, mozzarellą i parmezanem to idealny pomysł na rodzinny obiad!

Zupa pomidorowa z kiszoną kapustą
Zupa pomidorowa z kiszoną kapustą – odkryj nietypowe połączenie smaków w łatwej w wykonaniu zupie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bezglutenowe muffinki czekoladowe
Oto przepis dla prawdziwych fanów czekolady. Szybkie w przygotowaniu, lekko wilgotne w środku i przepyszne. Idealnie sprawdzą się jako śniadanie (pierwsze i drugie) lub deser do popołudniowej kawy.

Pieczony camembert z warzywami i kurczakiem
Delikatny ser, porcja warzyw i owinięty boczkiem drób – wszystko zapieczone i pachnące. Klasyka kuchni francuskiej!

Lody mango z serka wiejskiego
Przepyszne lody mango z serka wiejskiego, które przygotujesz w 5 minut i zjesz od razu! Wypróbuj ten przepis z 4 składników i ciesz się owocowym orzeźwieniem.