createyourhealth.pl

Wegański green bowl • przepis • składniki • przygotowanie

Miska wypełniona warzywami to świetny pomysł na to, by uzupełnić swoją dietę o cenne składniki. Wypróbuj przepis Karola i wgryź się w pożywny posiłek, który przygotujesz w niecałe pół godziny!

Wegański green bowl

Miska wypełniona warzywami to świetny pomysł na to, by uzupełnić swoją dietę o cenne składniki. Wypróbuj przepis Karola i wgryź się w pożywny posiłek, który przygotujesz w niecałe pół godziny!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

awokado - 1 szt.
batat - 0,5 szt.
brokuł - 1 szt.
cukinia - 1 szt.
kalarepa - 1 szt.
marchew - 2 szt.
pomidorki koktajlowe - 120 g
ciecierzyca konserwowa - 150 g
mięta świeża - 2 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sok z cytryny - 50 ml
sos sojowy - 1 łyżka
syrop z agawy - 1 łyżka
musztarda dijon - 2 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY WARZYWA:
Cukinię (bez gniazd nasiennych) obieramy za pomocą obieraczki do warzyw tak, by uzyskać cienkie i długie paski. W ten sam sposób obieramy marchew. Kalarepę kroimy w cienkie słupki.
2.UKŁADAMY WARZYWA W MISCE:
Ciecierzycę odcedzamy na sicie. W szerokiej misce układamy grupami wszystkie składniki dania: cukinię i marchew pokrojone w paski, kalarepę pokrojoną w słupki, batat pokrojony na większe kawałki, miąższ awokado, odsączoną ciecierzycę i pomidorki koktajlowe w całości.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Musztardę łączymy w słoiczku z sosem sojowym i sokiem z cytryny. Dodajemy miód lub syrop z agawy i oliwę. Słoik zakręcamy i energicznie nim wstrząsamy, aż składniki się połączą, tworząc jednolity sos.
4.PODAJEMY SAŁATKĘ:
Sałatkę polewamy z wierzchu sosem. Dekorujemy listkami mięty bez łodyg. Łodygi możemy wykorzystać do aromatyzowania oliwy z oliwek.
Wegański green bowl

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY WARZYWA

Cukinię (bez gniazd nasiennych) obieramy za pomocą obieraczki do warzyw tak, by uzyskać cienkie i długie paski. W ten sam sposób obieramy marchew. Kalarepę kroimy w cienkie słupki.

2

UKŁADAMY WARZYWA W MISCE

Ciecierzycę odcedzamy na sicie. W szerokiej misce układamy grupami wszystkie składniki dania: cukinię i marchew pokrojone w paski, kalarepę pokrojoną w słupki, batat pokrojony na większe kawałki, miąższ awokado, odsączoną ciecierzycę i pomidorki koktajlowe w całości.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Musztardę łączymy w słoiczku z sosem sojowym i sokiem z cytryny. Dodajemy miód lub syrop z agawy i oliwę. Słoik zakręcamy i energicznie nim wstrząsamy, aż składniki się połączą, tworząc jednolity sos.

4

PODAJEMY SAŁATKĘ

Sałatkę polewamy z wierzchu sosem. Dekorujemy listkami mięty bez łodyg. Łodygi możemy wykorzystać do aromatyzowania oliwy z oliwek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1306 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

261,2 kcal

🥑

Tłuszcz

10,4 g

🌾

Węglowodany

37,8 g

🥬

Błonnik

9,2 g

💪

Białko

9,2 g

Podobne przepisy