Wegetariańskie chili z batatami • przepis • składniki • przygotowanie
Chili może smakować równie pysznie bez mięsnych dodatków. Skosztuj lżejszej wersji chili, idealnej na ciepłe, rodzinne wieczory.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY CEBULĘ
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek aż do zeszklenia. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy koncentrat pomidorowy i krótko podsmażamy. Dolewamy czerwone wino, dodajemy pomidory z sokiem i bulion warzywny. Doprawiamy solą, 2 łyżeczkami chili, oregano i 1 łyżeczką cukru i gotujemy przez 5 minut.
DOPRAWIAMY CHILI
Bataty obieramy i kroimy w kostkę o wielkości 2–3 cm. Dodajemy do sosu i gotujemy razem przez 15–20 minut. Czerwoną fasolę odcedzamy i płuczemy, a następnie osączamy. Kukurydzę osączamy. Oba składniki dodajemy do chili i gotujemy przez kolejne 5–8 minut. Doprawiamy solą, chili i cukrem.
PRZYGOTOWUJEMY DIP
Cebule dymki kroimy w krążki. Mieszamy ze śmietaną, solą i odrobiną soku wyciśniętego z limonki. Chili posypujemy posiekanym szczypiorkiem dymki i podajemy z dipem. Do tego pasuje chrupiąca bagietka.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1584 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
198 kcal
Tłuszcz
6,1 g
Węglowodany
28,9 g
Błonnik
6,8 g
Białko
6,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sylwestrowa pasta z pieczonego bakłażana i krokiety ziemniaczane
Szukasz szybkiej i prostej przekąski na sylwestra? Przygotuj chrupiące ziemniaczane krokiety i podaj je z pastą z pieczonego bakłażana. Niech poczęstują się wszyscy goście!

Nadziewane daktyle w czekoladzie
W pełni naturalna, słodka i wegańska przekąska. Idealnie sprawdzi się podczas pikniku lub na imprezie.

Risotto alla milanese
Klasyka inspirowana kuchnią Mediolanu, wzbogacona o kilka dodatków, wg przepisu Karola Okrasy! Przygotuj wykwintne risotto z szafranem na wyjątkową okazję!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sznycel w panierce owsianej z sałatką z ziemniaków
Plastry mięsa w złocistej panierce z płatków owsianych. Oryginalny pomysł na klasyczny sznycel wiedeński. Doskonały!

Ogórki kanapkowe z kurkumą
Ogórki kanapkowe z kurkumą to wyjątkowa propozycja dla miłośników nieoczywistych w smaku pikli. W naszym przepisie znajdziesz nie tylko kurkumę, ale także czosnek, imbir i inne aromatyczne dodatki, które sprawią, że ogórki zachwycą Ciebie i domowników. Nie czekaj, spróbuj ich już dziś i odkryj nowe oblicze tradycyjnych przetworów!

Zupa z pomidorów i kopru włoskiego z posypką z grzanek i fety
Zupa w prawdziwie greckim stylu! Świetna alternatywa dla tradycyjnej pomidorówki, a zarazem doskonały pomysł na obiad.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciastka pisanki
Domowe ciastka pisanki to idealne, chrupiące słodkości przełożone kremem czekoladowym. Przygotuj pyszne przekąski na Wielkanoc i udekoruj je z najmłodszymi członkami rodziny!

Babka cytrynowa wielkanocna
Pyszna babka wielkanocna o cytrynowym smaku i aromacie będzie idealną ozdobą wielkanocnego stołu. Koniecznie wypróbuj przepis Kingi na ten pyszny wypiek!

Gnocchi z letnimi warzywami
Szukasz przepisu na szybki i prosty obiad? Sięgnij po pomysł Kingi na gnocchi z patelni z letnimi warzywami. Wystarczy 10 minut i gotowe!