createyourhealth.pl

Ubijana ricotta na grzance • przepis • składniki • przygotowanie

Proste, a jednocześnie efektowne danie, idealne na śniadanie, przekąskę lub lekki lunch. Kremowa ricotta z dodatkiem miodu i oliwy, podana na chrupiącej grzance z nutą cytryny i świeżo mielonego pieprzu, zachwyci smakiem i wyglądem.

Ubijana ricotta na grzance

Proste, a jednocześnie efektowne danie, idealne na śniadanie, przekąskę lub lekki lunch. Kremowa ricotta z dodatkiem miodu i oliwy, podana na chrupiącej grzance z nutą cytryny i świeżo mielonego pieprzu, zachwyci smakiem i wyglądem.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ser ricotta - 250 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
miód - 2 łyżki
sól morska - 1 szczypta
chleb - 4 kromki
pieprz czarny, mielony - 1 szczypta
skórka cytryny tarta - 0,5 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY RICOTTĘ:
Do misy malaksera wkładamy ricottę, oliwę, miód i szczyptę soli. Miksujemy na wysokich obrotach przez 2-3 minuty, aż masa stanie się puszysta, gładka i kremowa.
2.PRZYGOTOWUJEMY GRZANKI:
Kromki chleba opiekamy na patelni grillowej, w tosterze lub piekarniku – do momentu, aż będą złociste i chrupiące.
3.PODAJEMY DANIE:
Na jeszcze ciepłe grzanki nakładamy ubijaną ricottę – można rozsmarować ją łyżką lub nałożyć za pomocą rękawa cukierniczego. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem oraz otartą skórką z cytryny. Podajemy od razu.
Ubijana ricotta na grzance

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY RICOTTĘ

Do misy malaksera wkładamy ricottę, oliwę, miód i szczyptę soli. Miksujemy na wysokich obrotach przez 2-3 minuty, aż masa stanie się puszysta, gładka i kremowa.

2

PRZYGOTOWUJEMY GRZANKI

Kromki chleba opiekamy na patelni grillowej, w tosterze lub piekarniku – do momentu, aż będą złociste i chrupiące.

3

PODAJEMY DANIE

Na jeszcze ciepłe grzanki nakładamy ubijaną ricottę – można rozsmarować ją łyżką lub nałożyć za pomocą rękawa cukierniczego. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem oraz otartą skórką z cytryny. Podajemy od razu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

635,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

158,9 kcal

🥑

Tłuszcz

11,3 g

🌾

Węglowodany

7,7 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

7,1 g

Podobne przepisy