Włoskie bułeczki z bazylią i suszonymi pomidorami • przepis • składniki • przygotowanie
Pachnące, wytrawne pieczywo na bazie drożdży. Idealne jako przystawka, dodatek do dań lub imprezowa przekąska.

Czas przygotowania
155 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE DROŻDŻE MIESZMY
z cukrem.
GDY ZACZNĄ SIĘ
rozpuszczać, dodajemy lekko podgrzane mleko, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować.
CEBULĘ SIEKAMY W
drobną kostkę i podsmażamy na łyżce masła lub oliwy, studzimy.
DO MISKI WSYPUJEMY
przesianą mąkę, dodajemy sól, pokrojone w kostkę suszone pomidory, cebulę, posiekaną bazylię, roztopione masło, roztrzepane jajka i wyrośnięty zaczyn.
WYRABIAMY, AŻ CIASTO
będzie odchodzić od ręki i stanie się gładkie, elastyczne i lśniące.
MOŻNA WYROBIĆ CIASTO
końcówką z hakiem, przez mniej więcej 10 minut.
CIASTO PRZYKRYWAMY I
odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny (aż podwoi swoją objętość).
PO TYM CZASIE
ciasto dzielimy na około 10 równych części i formujemy bułeczki.
BLACHĘ WYKŁADAMY PAPIEREM
do pieczenia i układamy na niej bułeczki w dość sporych odstępach.
ODSTAWIAMY NA 20-25
minut do napuszenia.
PIECZEMY OKOŁO 17-20
minut w temp. 210°C.:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3067,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
766,8 kcal
Tłuszcz
14,3 g
Węglowodany
135,8 g
Błonnik
25 g
Białko
25 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pizza arabska z sałatką
Marzysz o szczypcie orientu w kuchni? Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pizzę w stylu arabskim z sałatką piyaz!

Ciastka czekoladowe z żurawiną i orzechami włoskimi
Proste, pyszne i szybkie w wykonaniu ciasteczka to świetny pomysł na słodką przekąskę! Upiecz je w prezencie dla bliskich.

Ciasto na pizzę we włoskim stylu
Domowe ciasto na pizzę, które długo wyrasta, odwdzięczy się smakiem i jakością. Połącz je z prostymi dodatkami, by stworzyć wyborną kompozycję we włoskim stylu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kapusta z grzybami — wigilijny klasyk
Czy jest coś bardziej tradycyjnego na świątecznym stole niż aromatyczna kapusta z grzybami? To danie, które od wieków gości w polskich domach, szczególnie w okresie Bożego Narodzenia. Nasz przepis na świąteczną kapustę z grzybami to prawdziwa klasyka — spróbuj zrobić go wraz z nami!

Kaczka duszona z kapustą i suszonymi śliwkami
Jak smakuje połączenie kaczego mięsa, owoców, kapusty, miodu i cynamonu? Doskonale! Przekonaj się!

Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
Wilgotny makowiec to jedno z tych ciast, które nieodłącznie kojarzą się ze świętami. Wykorzystanie gotowej masy makowej sprawia, że jego przygotowanie staje się szybkie i proste, a smak pozostaje bogaty i aromatyczny. Nasz przepis pomoże Ci stworzyć idealny, wilgotny makowiec — zrób go wraz z nami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pstrąg grillowany w papilotach
Delikatne mięso pstrąga doskonale nadaje się do grillowania go w papilotkach i w towarzystwie soczystych pomarańczy.

Krem borówkowy z karmelem
Karmel i borówki? Świetne połączenie, które sprawdzi się, gdy mamy apetyt na unikalny deser. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda!

Cronuty
Połączenie croissanta i donuta, czyli cronut! Paweł pokaże Ci, jak przygotować ten popularny deser.