createyourhealth.pl

Tarta z pomidorkami i włoskimi serami • przepis • składniki • przygotowanie

Czeka Was prawdziwa uczta! Delikatna tarta na bazie ciasta francuskiego, świeże pomidorki koktajlowe i włoskie sery. Czego chcieć więcej? Sprawdźcie ten pełen rozmaitych smaków przepis Karola Okrasy!

Tarta z pomidorkami i włoskimi serami

Czeka Was prawdziwa uczta! Delikatna tarta na bazie ciasta francuskiego, świeże pomidorki koktajlowe i włoskie sery. Czego chcieć więcej? Sprawdźcie ten pełen rozmaitych smaków przepis Karola Okrasy!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

ciasto francuskie - 1 szt.
pomidory suszone w oleju - 150 g
czosnek główka - 2 ząbki
bazylia świeża - 6 liści
ocet balsamiczny - 2 łyżki
pomidorki koktajlowe mix - 100 g
ser gorgonzola - 50 g
serek straciatella - 70 g
cytryna - 1 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
cebula dymka - 2 szt.
mleko - 2 łyżki
jajko - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO FRANCUSKIE:
Ciasto francuskie delikatnie rozprostowujemy. Z krótszego boku wycinamy szeroki pasek, który dzielimy na dwa cieńsze. W misce mieszamy jajko z mlekiem, smarujemy tym paski. Przyklejamy je do krawędzi tarty, by wzmocnić jej brzegi.
2.PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ TAPENADĘ:
Suszone pomidory i oliwę umieszczamy w pojemniku miksera. Dokładamy kilka umytych listków świeżej bazylii, ząbki czosnku, sól i sok z cytryny. Wszystko miksujemy. Pastę przekładamy z miksera do miski.
3.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z POMIDORKAMI:
Kroimy kolorowe pomidorki koktajlowe na pół, a cebulę dymkę na grubsze kawałeczki. Wrzucamy wszystko do miski z pastą. Przyprawiamy świeżą bazylią, octem balsamicznym i oliwą. Mieszamy i dodajemy połowę serka stracciatella.
4.PRZYGOTOWUJEMY DANIE:
Z ciasta francuskiego zdejmujemy naczynie żaroodporne, zmniejszamy temperaturę pieczenia do 150°C i całość podsuszamy w piekarniku około 5 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i nakładamy na nie pastę pomidorową. Na tarcie kładziemy kawałki sera gorgonzola oraz sałatkę z kolorowymi pomidorkami koktajlowymi.
5.PODAJEMY DANIE:
Przed podaniem dekorujemy wierzch tarty świeżą bazylią i resztą serka stracciatella.
Tarta z pomidorkami i włoskimi serami

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO FRANCUSKIE

Ciasto francuskie delikatnie rozprostowujemy. Z krótszego boku wycinamy szeroki pasek, który dzielimy na dwa cieńsze. W misce mieszamy jajko z mlekiem, smarujemy tym paski. Przyklejamy je do krawędzi tarty, by wzmocnić jej brzegi.

2

PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ TAPENADĘ

Suszone pomidory i oliwę umieszczamy w pojemniku miksera. Dokładamy kilka umytych listków świeżej bazylii, ząbki czosnku, sól i sok z cytryny. Wszystko miksujemy. Pastę przekładamy z miksera do miski.

3

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z POMIDORKAMI

Kroimy kolorowe pomidorki koktajlowe na pół, a cebulę dymkę na grubsze kawałeczki. Wrzucamy wszystko do miski z pastą. Przyprawiamy świeżą bazylią, octem balsamicznym i oliwą. Mieszamy i dodajemy połowę serka stracciatella.

4

PRZYGOTOWUJEMY DANIE

Z ciasta francuskiego zdejmujemy naczynie żaroodporne, zmniejszamy temperaturę pieczenia do 150°C i całość podsuszamy w piekarniku około 5 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i nakładamy na nie pastę pomidorową. Na tarcie kładziemy kawałki sera gorgonzola oraz sałatkę z kolorowymi pomidorkami koktajlowymi.

5

PODAJEMY DANIE

Przed podaniem dekorujemy wierzch tarty świeżą bazylią i resztą serka stracciatella.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1877,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

312,9 kcal

🥑

Tłuszcz

20,3 g

🌾

Węglowodany

24,1 g

🥬

Błonnik

1,1 g

💪

Białko

7,1 g

Podobne przepisy