createyourhealth.pl

Zalewajka • przepis • składniki • przygotowanie

Jedna z najbardziej charakterystycznych zup kuchni regionalnych, która w smaku przypomina żurek. To pyszne danie, dzięki dodatkowi kiełbasy i boczku, jest nie tylko niezwykle aromatyczne, ale też sycące.

Zalewajka

Jedna z najbardziej charakterystycznych zup kuchni regionalnych, która w smaku przypomina żurek. To pyszne danie, dzięki dodatkowi kiełbasy i boczku, jest nie tylko niezwykle aromatyczne, ale też sycące.

Czas przygotowania
min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ziemniak - 500 g
kiełbasa wiejska - 250 g
boczek wędzony w plastrach - 150 g
olej - 2 łyżki
ząbek czosnku - 3 szt.
zakwas na żurek - 500 ml
liść laurowy - 2 szt.
ziele angielskie - 4 szt.
majeranek suszony - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki obieramy, kroimy w dość dużą kostkę i dodajemy do wrzącej, osolonej wody. Czosnek dość drobno siekamy i z zielem angielskim i majerankiem dodajemy do gotujących się ziemniaków.
2.KROIMY SKŁADNIKI:
Kiełbasę kroimy w półtalarki, a boczek na mniejsze kawałki. Cebulę siekamy w dość drobną kostkę.
3.PODSMAŻAMY SKŁADNIKI:
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy boczek. Kiedy wytopi się tłuszcz, do boczku dodajemy cebulkę i delikatnie ją podprażamy. Do podprażonej cebulki i boczku dodajemy majeranek i całość jeszcze chwilę podgrzewamy.
4.ZIEMNIAKI ZALEWAMY ZAKWASEM:
Do prawie ugotowanych ziemniaków dodajemy pokrojoną kiełbasę i zakwas. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez ok. 5-10 minut.
5.PODAJEMY ZALEWAJKĘ:
Zupę nalewamy do misek i okraszamy podsmażonym boczkiem i cebulką.
Zalewajka

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki obieramy, kroimy w dość dużą kostkę i dodajemy do wrzącej, osolonej wody. Czosnek dość drobno siekamy i z zielem angielskim i majerankiem dodajemy do gotujących się ziemniaków.

2

KROIMY SKŁADNIKI

Kiełbasę kroimy w półtalarki, a boczek na mniejsze kawałki. Cebulę siekamy w dość drobną kostkę.

3

PODSMAŻAMY SKŁADNIKI

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy boczek. Kiedy wytopi się tłuszcz, do boczku dodajemy cebulkę i delikatnie ją podprażamy. Do podprażonej cebulki i boczku dodajemy majeranek i całość jeszcze chwilę podgrzewamy.

4

ZIEMNIAKI ZALEWAMY ZAKWASEM

Do prawie ugotowanych ziemniaków dodajemy pokrojoną kiełbasę i zakwas. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez ok. 5-10 minut.

5

PODAJEMY ZALEWAJKĘ

Zupę nalewamy do misek i okraszamy podsmażonym boczkiem i cebulką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1686,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

421,5 kcal

🥑

Tłuszcz

22,2 g

🌾

Węglowodany

32,1 g

🥬

Błonnik

1,9 g

💪

Białko

22,1 g

Podobne przepisy