createyourhealth.pl

Sernik na zimno z mango • przepis • składniki • przygotowanie

Ser twarogowy i owoce to połączenie idealne! Przygotuj sernik na zimno z mango według przepisu Pawła i ciesz się smakiem wyjątkowego ciasta na spodzie z ciasteczek i orzechów.

Sernik na zimno z mango

Ser twarogowy i owoce to połączenie idealne! Przygotuj sernik na zimno z mango według przepisu Pawła i ciesz się smakiem wyjątkowego ciasta na spodzie z ciasteczek i orzechów.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 100 g
jajko - 4 szt.
skórka cytryny tarta - 2 łyżki
sok z cytryny - 50 ml
śmietana 30% - 400 ml
twaróg sernikowy mielony - 1 kg
malina - 100 g
mięta świeża - 2 g
mango - 3 szt.
woda - 40 ml
żelatyna - 20 g
masło - 50 g
masło orzechowe - 2 łyżki
herbatniki - 200 g
orzech macadamia - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SPÓD:
Herbatniki siekamy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekane orzechy makadamia, miękkie masło i pastę orzechową. Całość dokładnie mieszamy dłońmi, aż składniki się połączą.
2.PRZYGOTOWUJEMY ŻELKĘ Z MANGO:
Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
3.UBIJAMY ŻÓŁTKA NA PARZE:
Żółtka łączymy w misce z cukrem i śmietanką. Mieszamy za pomocą rózgi. Miskę umieszczamy nad garnkiem z wrzącą wodą. Podbijamy ok. 3 minut do uzyskania puszystej masy. W tym czasie żółtka napowietrzą się i spasteryzują.
4.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SERNIKOWĄ:
Do żółtek dodajemy rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Ubijamy, aż składniki się połączą. Miskę zdejmujemy znad garnka. Dodajemy skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Mieszamy.
5.DZIELIMY MASĘ SERNIKOWĄ:
Połowę masy sernikowej przelewamy do osobnej miski. Dodajemy połowę żelki z mango (drugą połowę wykorzystamy do dekoracji). Mieszamy.
6.SKŁADAMY I CHŁODZIMY SERNIK:
Masę sernikową bez żelki z mango przelewamy do formy na schłodzony i zestalony spód.
7.DEKORUJEMY SERNIK:
Mocno schłodzony, zestalony sernik wyjmujemy z formy i przekładamy na paterę. Drugą połowę żelki z mango przekładamy dokornetu z papieru do pieczenia. Końcówkę kornetu odcinamy.
Sernik na zimno z mango

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SPÓD

Herbatniki siekamy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekane orzechy makadamia, miękkie masło i pastę orzechową. Całość dokładnie mieszamy dłońmi, aż składniki się połączą.

2

PRZYGOTOWUJEMY ŻELKĘ Z MANGO

Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.

3

UBIJAMY ŻÓŁTKA NA PARZE

Żółtka łączymy w misce z cukrem i śmietanką. Mieszamy za pomocą rózgi. Miskę umieszczamy nad garnkiem z wrzącą wodą. Podbijamy ok. 3 minut do uzyskania puszystej masy. W tym czasie żółtka napowietrzą się i spasteryzują.

4

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SERNIKOWĄ

Do żółtek dodajemy rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Ubijamy, aż składniki się połączą. Miskę zdejmujemy znad garnka. Dodajemy skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Mieszamy.

5

DZIELIMY MASĘ SERNIKOWĄ

Połowę masy sernikowej przelewamy do osobnej miski. Dodajemy połowę żelki z mango (drugą połowę wykorzystamy do dekoracji). Mieszamy.

6

SKŁADAMY I CHŁODZIMY SERNIK

Masę sernikową bez żelki z mango przelewamy do formy na schłodzony i zestalony spód.

7

DEKORUJEMY SERNIK

Mocno schłodzony, zestalony sernik wyjmujemy z formy i przekładamy na paterę. Drugą połowę żelki z mango przekładamy dokornetu z papieru do pieczenia. Końcówkę kornetu odcinamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4849,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

404,1 kcal

🥑

Tłuszcz

22,2 g

🌾

Węglowodany

44,1 g

🥬

Błonnik

10,7 g

💪

Białko

10,7 g

Podobne przepisy