Zapiekane naleśniki z serkiem waniliowym i rodzynkami • przepis • składniki • przygotowanie
Sprawdzony i szybki przepis na naleśniki z waniliowym nadzieniem zapiekane pod śmietanowym sosem. Pycha!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
NALEŚNIKI WSZYSTKIE SKŁADNIKI
razem miksujemy, odstawiamy na pół godziny i smażymy cienkie naleśniki (10-11 szt.) na patelni (przed smażeniem pierwszego naleśnika smarujemy patelnię olejem za pomocą ręcznika papierowego).
NADZIENIE DO NALEŚNIKÓW
Rodzynki moczymy w przegotowanej wodzie, odsączamy i mieszamy z serkiem.
NA USMAŻONE NALEŚNIKI
nakładamy 2 łyżki serka waniliowego, zwijamy je w rulon i układamy w naczyniu żaroodpornym wcześniej wysmarowanym niewielką ilością rozpuszczonego masła.
SOS DO ZAPIEKANIA
Wszystkie składniki razem wymieszać.
ZWINIĘTE W RULON
naleśniki polewamy sosem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10-12 minut do momentu zrumienienia się sosu.
JAK PODAWAĆ NALEŚNIKI
można podawać ze świeżymi owocami (malinami, truskawkami, borówkami, jagodami).
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3287,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
821,8 kcal
Tłuszcz
34,2 g
Węglowodany
101,9 g
Błonnik
28,7 g
Białko
28,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto bez laktozy “Wielkanocny Domek”
Orzeźwiający i pyszny deser, który będzie idealną ozdobą wielkanocnego stołu! Dzięki wykorzystaniu szpinaku i mango zachwyca naturalnymi, wiosennymi kolorami.

Congee z kurczakiem
Czas na pyszne danie wypełnione po brzegi ryżem jaśminowym, który doskonale komponuje się z bulionem drobiowym i mięsem kurczaka. Wypróbuj przepis i ciesz się tym prostym do wykonania daniem!

Kluski lane
Domowe kluski lane to tradycyjny dodatek do wielu potraw, który przywołuje na myśl beztroskie dzieciństwo i ciepło rodzinnego domu. Ich delikatna konsystencja sprawia, że doskonale komponują się zarówno z różnymi zupami, jak i wszelkimi potrawkami, a w wersji na słodko także z deserami. Jak je zrobić? Odkryjcie nasz niezawodny przepis i przekonajcie się, jakie to proste!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pierniki
Tradycyjne ciasteczka o korzennym aromacie udekorowane słodką polewą i kolorową posypką. Cieszą i oko, i podniebienie!

Piernik staropolski przekładany domowym marcepanem i powidłami
Długo dojrzewający piernik staropolski z domową masą marcepanową i pysznymi, bardziej nowoczesnymi dodatkami to idealny pomysł na świąteczny deser! Podejmij wyzwanie i przygotuj to wyjątkowe ciasto.

Tartaletka z jabłkami
Łatwy w przygotowaniu, smaczny wypiek z ciasta francuskiego i jabłek. Cynamon nadaje mu niepowtarzalny smak.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Karkówka z imbirem i sosem sojowym
Wyraziste, inspirowane Azją danie, którego podstawą jest wieprzowina marynowana w sosie sojowym i przyprawach.

Stek wołowy z masłem paryskim
Masło paryskie pachnie świeżymi ziołami i winną szalotką! Doskonale smakuje z grillowanym stekiem i chrupiącą fasolką!

Kanapka kubańska
Kanapka kubańska to prawdziwa uczta dla miłośników mięsa i wyrazistych smaków. Ten klasyczny przysmak łączy w sobie chrupiącą bagietkę z soczystą pieczenią wieprzową, szynką, serem, piklami i musztardą. To nie jest zwykła kanapka – naprawdę warto jej spróbować!