Zupa krem z dyni z kurkumą i salsą pomidorową • przepis • składniki • przygotowanie
Zupa krem z dyni z lekko azjatyckim akcentem w postaci kurkumy, curry i sosu sojowego w połączeniu z pomidorową salsą to prawdziwa eksplozja smaków. Przekonaj się, jak proste jest jej przygotowanie dzięki termorobotowi MC Smart.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ
Pomidory i paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie do pojemnika miksującego dodajemy paprykę oraz chili i siekamy je, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 4 sekundy / obroty 6. Rozdrobnione warzywa zgarniamy ze ścianek naczynia i dodajemy do nich pozostałe składniki. Całość miksujemy, ponownie wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 4 sekundy / obroty 5. Gotową salsę przekładamy do miski.
ROZDRABNIAMY SZALOTKI I CZOSNEK
Szalotki przekrawamy na pół i przekładamy wraz z czosnkiem do pojemnika miksującego. Składniki rozdrabniamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 8.Rozdrobnione cebule i czosnek zgarniamy ze ścianek naczynia.
PODSMAŻAMY ROZDROBNIONE SKŁADNIKI
Do rozdrobnionych składników wlewamy oliwę i dodajemy starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Całość podsmażamy, bez miarki w pokrywie, wykorzystując programprzypiekanie / czas 4 minuty / temp. 120°C / obroty 1.
GOTUJEMY ZUPĘ
Dynię kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm a bulion podgrzewamy, aby był ciepły. Tak przygotowane składniki, wraz z soczewicą, dodajemy do pojemnika miksującego. Zupę gotujemy bez miarki w pokrywie, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 15 minut / temp. 100°C / obroty 1.
MIKSUJEMY ZUPĘ
Do ugotowanej zupy dodajemy mleczko kokosowe, sos sojowy, kurkumę i curry i ponownie gotujemy, nadal bez miarki, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 15 minut / temp. 100°C / obroty 1. Po tym czasie upewniamy się, że dynia i soczewica są miękkie, i całość miksujemy na krem, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 20 sekund / obroty 10. Gotową zupę krem doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
PODAJEMY ZUPĘ KREM
Zupę przelewamy do misek i ozdabiamy świeżą salsą oraz mleczkiem kokosowym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2230,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
557,6 kcal
Tłuszcz
29,9 g
Węglowodany
62,3 g
Błonnik
11 g
Białko
14,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szakszuka z kaszą pęczak
Jesteś miłośnikiem szakszuki? Wypróbuj przepis Karola na szakszukę z kaszą pęczak. To idealny przepis na leniwe weekendowe śniadanie.

Ciasto marchewkowe z polewą pistacjową
Czas na pyszne ciasto marchewkowe z wyśmienitą pistacjową polewą. Wg tego przepisu za pomocą termorobota MC Smart zrobicie ciasto szybko i sprawnie, by już za chwilę cieszyć się jego doskonałym smakiem!

Kieszonka z pstrąga faszerowana serem ricotta z pachnącym ryżem
Zamień filet z pstrąga w smakowitą, pieczoną kieszonkę wypełnioną aromatycznym serowym farszem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Owsianka kokosowa
Sycąca owsianka to dla wielu idealne słodkie śniadanie, zwłaszcza do zabrania w drogę. Jeśli jesteś jedną z tych, osób koniecznie wypróbuj ten przepis na wegańską owsiankę kokosową z dodatkiem gorzkiej czekolady.

Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą
Prosty pomysł na smaczny i zdrowy posiłek. Makaron z pesto to aromatyczne, sycące danie, które przygotować może każdy!

Kanapki śniadaniowe
Fantastyczne i proste kanapki wypełnione pieczonym omletem. To doskonały pomysł na dobry początek dnia!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Parowane młode ziemniaczki z gzikiem i salsą
Parowane młode ziemniaczki w mundurkach, podane z wyjątkową okrasą z suszonych pomidorów, cebulki, rukoli i pistacji oraz z gzikiem to pomysł na przepyszny obiad, idealny na środek lata. Sprawdź, jak go przygotować!

Ciasto wegańskie z kremem kokosowym i mango
To najlepsze wegańskie ciasto, jakie można sobie wyobrazić! Cudownie słodkie, z ekstremalnie kokosowym kremem. Jest lekkie, bo słodzone ksylitolem!

Meksykański hamburger
Drobiowy burger i pikantny jogurtowy sos ułożone między płatami chrupiącej tortilli. Łatwe, lekkie, pyszne!