createyourhealth.pl

Zapiekanka z indykiem i ziemniaczanym purée • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne i aromatyczne curry z mięsem indyka i warzywami przykryte idealnym, puszystym purée z ziemniaków. Koniecznie sprawdź, jak smakuje to wyjątkowe danie pomysłu Karola!

Zapiekanka z indykiem i ziemniaczanym purée

Pyszne i aromatyczne curry z mięsem indyka i warzywami przykryte idealnym, puszystym purée z ziemniaków. Koniecznie sprawdź, jak smakuje to wyjątkowe danie pomysłu Karola!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula dymka - 1 szt.
ząbek czosnku - 4 szt.
groszek cukrowy - 100 g
imbir świeży - 5 g
pomidory krojone z puszki - 3 łyżki
mleczko kokosowe - 400 ml
ogórek kiszony - 1 szt.
olej słonecznikowy - 3 łyżki
papryka czerwona - 0,25 szt.
papryka zielona - 0,25 szt.
papryka żółta - 0,25 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
indyk pierś - 400 g
curry - 1 łyżeczka
kandyzowana skórka limonki - 1 łyżka
sok z limonki - 10 ml
sól - 1 szczypta
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
masło - 100 g
ziemniak - 500 g
śmietana 30% - 200 g
woda - 100 ml
kolendra świeża - 2 gałązki

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY MIĘSO:
Pierś indyka kroimy w dość dużą kostkę i doprawiamy solą, pieprzem i 2 łyżkami oleju. Tak przygotowane mięso smażymy na rozgrzanej patelni, aż nabierze złotobrązowego koloru. Następnie zdejmujemy je z patelni i odkładamy na talerz.
2.KROIMY I SMAŻYMY WARZYWA:
Papryki i cebulę kroimy w dość dużą kostkę. Czosnek siekamy w bardzo cienkie plasterki. Na rozgrzaną na patelni łyżkę oleju wykładamy pokrojoną paprykę i podsmażamy ją. Następnie do papryki dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Całość smażymy, mieszając co jakiś czas, aż cebula się zeszkli. Tak przygotowane warzywa przekładamy na talerz razem z indykiem. Imbir bardzo drobno siekamy i również odkładamy na talerz.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Kawałek skórki z limonki odkrawamy i bardzo drobno siekamy lub ścieramy bezpośrednio z owocu. Na patelnię, na której smażyliśmy składniki dania, wsypujemy przyprawę curry i zalewamy ją mleczkiem kokosowym, dodajemy krojone pomidory pelati i skórkę z limonki. Całość doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy przez ok. 5 minut, dolewając połowę wody, kiedy sos za bardzo zgęstnieje.
4.ŁĄCZYMY WARZYWA I MIĘSO Z SOSEM:
Mięso i warzywa dodajemy do gotującego się sosu. Kolendrę dość drobno siekamy i dodajemy do curry. Następnie do gotującego się curry dodajemy groszek cukrowy oraz po trochu pozostałą wodę, aby rozrzedzić sos do pożądanej konsystencji. Całość gotujemy przez ok. 2 minuty.
5.PRZYGOTOWUJEMY PURÉE:
Przetarte przez praskę ziemniaki mieszamy w garnku z masłem, śmietanką, solą i szczyptą gałki muszkatołowej. Aby uzyskać idealną konsystencję, do purée dodajemy także po trochu wodę, obserwując uważnie, aby nie stało się zbyt rzadkie.
6.NADAJEMY PURÉE ODPOWIEDNIĄ KONSYSTENCJĘ:
Garnek z purée z ziemniaków umieszczamy na małym ogniu i podgrzewamy przez ok. 10 minut, cały czas mieszając, aby stało się bardzo gładkie i puszyste.
Zapiekanka z indykiem i ziemniaczanym purée

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY MIĘSO

Pierś indyka kroimy w dość dużą kostkę i doprawiamy solą, pieprzem i 2 łyżkami oleju. Tak przygotowane mięso smażymy na rozgrzanej patelni, aż nabierze złotobrązowego koloru. Następnie zdejmujemy je z patelni i odkładamy na talerz.

2

KROIMY I SMAŻYMY WARZYWA

Papryki i cebulę kroimy w dość dużą kostkę. Czosnek siekamy w bardzo cienkie plasterki. Na rozgrzaną na patelni łyżkę oleju wykładamy pokrojoną paprykę i podsmażamy ją. Następnie do papryki dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Całość smażymy, mieszając co jakiś czas, aż cebula się zeszkli. Tak przygotowane warzywa przekładamy na talerz razem z indykiem. Imbir bardzo drobno siekamy i również odkładamy na talerz.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Kawałek skórki z limonki odkrawamy i bardzo drobno siekamy lub ścieramy bezpośrednio z owocu. Na patelnię, na której smażyliśmy składniki dania, wsypujemy przyprawę curry i zalewamy ją mleczkiem kokosowym, dodajemy krojone pomidory pelati i skórkę z limonki. Całość doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy przez ok. 5 minut, dolewając połowę wody, kiedy sos za bardzo zgęstnieje.

4

ŁĄCZYMY WARZYWA I MIĘSO Z SOSEM

Mięso i warzywa dodajemy do gotującego się sosu. Kolendrę dość drobno siekamy i dodajemy do curry. Następnie do gotującego się curry dodajemy groszek cukrowy oraz po trochu pozostałą wodę, aby rozrzedzić sos do pożądanej konsystencji. Całość gotujemy przez ok. 2 minuty.

5

PRZYGOTOWUJEMY PURÉE

Przetarte przez praskę ziemniaki mieszamy w garnku z masłem, śmietanką, solą i szczyptą gałki muszkatołowej. Aby uzyskać idealną konsystencję, do purée dodajemy także po trochu wodę, obserwując uważnie, aby nie stało się zbyt rzadkie.

6

NADAJEMY PURÉE ODPOWIEDNIĄ KONSYSTENCJĘ

Garnek z purée z ziemniaków umieszczamy na małym ogniu i podgrzewamy przez ok. 10 minut, cały czas mieszając, aby stało się bardzo gładkie i puszyste.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3262,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

815,6 kcal

🥑

Tłuszcz

61,2 g

🌾

Węglowodany

34,9 g

🥬

Błonnik

3,6 g

💪

Białko

31,6 g

Podobne przepisy

Zapiekanka z indykiem i ziemniaczanym purée - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl