createyourhealth.pl

Korzenna zupa dyniowa ze świata magii i czarodziejów • przepis • składniki • przygotowanie

Jesień rozkręciła się na dobre, a na Twojej przenośnej konsoli z Japonii masz grę wprost ze świata magii i czarodziejów? Jeśli tak, warto przygotować przepis na aromatyczną i korzenną zupę dyniową, dzięki której wczujesz się w klimat jeszcze bardziej.

Korzenna zupa dyniowa ze świata magii i czarodziejów

Jesień rozkręciła się na dobre, a na Twojej przenośnej konsoli z Japonii masz grę wprost ze świata magii i czarodziejów? Jeśli tak, warto przygotować przepis na aromatyczną i korzenną zupę dyniową, dzięki której wczujesz się w klimat jeszcze bardziej.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

dynia hokkaido - 500 g
cebula - 1 szt.
marchew - 80 g
ząbek czosnku - 2 szt.
masło - 3 łyżki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
curry - 1 łyżeczka
imbir mielony - 0,5 łyżeczki
cynamon - 0,5 łyżeczki
goździki mielone - 0,25 łyżeczki
gałka muszkatołowa mielona - 0,25 łyżeczki
bulion warzywny - 720 ml
śmietanka kokosowa - 100 ml
sól - 2 szczypty
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Cebulę i czosnek drobno siekamy, a marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. W dużym garnku rozgrzewamy masło i oliwę, dodajemy przygotowane warzywa i smażymy przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
2.PODSMAŻAMY DYNIĘ:
Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Następnie dodajemy ją do garnka z pozostałymi warzywami i smażymy przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
3.DODAJEMY PRZYPRAWY:
Do podsmażonych warzyw dodajemy curry, imbir, cynamon, goździki i gałkę muszkatołową. Mieszamy warzywa z przyprawami przez ok. 2-3 minuty, aż całość zacznie pachnieć.
4.GOTUJEMY I BLENDUJEMY ZUPĘ:
Do podsmażonych warzyw wlewamy bulion, przykrywamy garnek pokrywą i gotujemy zupę przez ok. 20-25 minut, aż dynia zmięknie. Ugotowaną zupę blendujemy na gładki krem za pomocą blendera ręcznego.
5.DODAJEMY ŚMIETANKĘ:
Do zblendowanej zupy dodajemy śmietankę kokosową i dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień do minimum i podgrzewamy całość, aż będzie odpowiednio ciepła. Gotową zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
6.PODAJEMY ZUPĘ:
Gotową zupę podajemy jeszcze gorącą. Możemy ją udekorować listkami świeżej kolendry lub natki pietruszki.
Korzenna zupa dyniowa ze świata magii i czarodziejów

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY WARZYWA

Cebulę i czosnek drobno siekamy, a marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. W dużym garnku rozgrzewamy masło i oliwę, dodajemy przygotowane warzywa i smażymy przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

2

PODSMAŻAMY DYNIĘ

Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Następnie dodajemy ją do garnka z pozostałymi warzywami i smażymy przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

3

DODAJEMY PRZYPRAWY

Do podsmażonych warzyw dodajemy curry, imbir, cynamon, goździki i gałkę muszkatołową. Mieszamy warzywa z przyprawami przez ok. 2-3 minuty, aż całość zacznie pachnieć.

4

GOTUJEMY I BLENDUJEMY ZUPĘ

Do podsmażonych warzyw wlewamy bulion, przykrywamy garnek pokrywą i gotujemy zupę przez ok. 20-25 minut, aż dynia zmięknie. Ugotowaną zupę blendujemy na gładki krem za pomocą blendera ręcznego.

5

DODAJEMY ŚMIETANKĘ

Do zblendowanej zupy dodajemy śmietankę kokosową i dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień do minimum i podgrzewamy całość, aż będzie odpowiednio ciepła. Gotową zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

6

PODAJEMY ZUPĘ

Gotową zupę podajemy jeszcze gorącą. Możemy ją udekorować listkami świeżej kolendry lub natki pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

645,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

161,5 kcal

🥑

Tłuszcz

10,1 g

🌾

Węglowodany

17,2 g

🥬

Błonnik

2,1 g

💪

Białko

2,7 g

Podobne przepisy