createyourhealth.pl

Zapiekanka z jabłkiem i amarantusem • przepis • składniki • przygotowanie

Spróbuj pysznego połączenia jabłka z amarantusem i twarogiem i przygotuj zapiekankę w słodkiej wersji.

Zapiekanka z jabłkiem i amarantusem

Spróbuj pysznego połączenia jabłka z amarantusem i twarogiem i przygotuj zapiekankę w słodkiej wersji.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier brązowy - 90 g
jajko - 2 szt.
masło - 1 łyżka
orzech laskowy - 30 g
wanilia - 1,5 g
sok jabłkowy - 500 ml
twaróg chudy - 300 g
jabłko zielone - 600 g
amarantus - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY AMARANTUS:
Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wyciągamy nasionka. Ziarenka i laskę wkładamy do garnka z sokiem jabłkowym i zagotowujemy. Dodajemy amarantus i ponownie zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 45 minut, aż amarantus spęcznieje. Osączamy na sicie, usuwamy laskę wanilii, studzimy.
2.KARMELIZUJEMY JABŁKA:
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w poprzek na plastry o grubości ok. 1 cm. Dzielimy na dwie porcje. Każdą podsmażamy na 1 łyżce roztopionego masła. Obsmażamy przez 2 minuty z każdej strony, a następnie posypujemy 1 łyżką cukru i lekko karmelizujemy. Połowę jabłek umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
3.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ:
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka i pozostały cukier ubijamy na gęsty, jasny krem. Mieszamy z twarogiem i amarantusem. Białka ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy do masy. Połowę kremu rozprowadzamy na jabłkach. Wykładamy kolejną porcję jabłek i przykrywamy masą serową. Posypujemy grubo posiekanymi orzechami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 30 minut na złotobrązowy kolor.
Zapiekanka z jabłkiem i amarantusem

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY AMARANTUS

Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wyciągamy nasionka. Ziarenka i laskę wkładamy do garnka z sokiem jabłkowym i zagotowujemy. Dodajemy amarantus i ponownie zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 45 minut, aż amarantus spęcznieje. Osączamy na sicie, usuwamy laskę wanilii, studzimy.

2

KARMELIZUJEMY JABŁKA

Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w poprzek na plastry o grubości ok. 1 cm. Dzielimy na dwie porcje. Każdą podsmażamy na 1 łyżce roztopionego masła. Obsmażamy przez 2 minuty z każdej strony, a następnie posypujemy 1 łyżką cukru i lekko karmelizujemy. Połowę jabłek umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.

3

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka i pozostały cukier ubijamy na gęsty, jasny krem. Mieszamy z twarogiem i amarantusem. Białka ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy do masy. Połowę kremu rozprowadzamy na jabłkach. Wykładamy kolejną porcję jabłek i przykrywamy masą serową. Posypujemy grubo posiekanymi orzechami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 30 minut na złotobrązowy kolor.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2532,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

422,1 kcal

🥑

Tłuszcz

13,5 g

🌾

Węglowodany

62,9 g

🥬

Błonnik

14,5 g

💪

Białko

14,5 g

Podobne przepisy