Zapiekanka z kaszą pęczak, warzywami i fetą • przepis • składniki • przygotowanie
Zapiekanki są dobre na wszystko, ale te z kaszą szczególnie warto wprowadzić do jadłospisu! Nafaszerowane błonnikiem i mnóstwem warzyw wzbogacą Twoją codzienną dietę.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY KASZĘ PĘCZAK
Kaszę pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie według instrukcji dostępnych na opakowaniu. Odcedzamy na sicie.
GOTUJEMY FASOLKĘ SZPARAGOWĄ
Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut.
SKŁADAMY I PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Dno naczynia żaroodpornego (lub garnka żeliwnego) smarujemy oliwą z oliwek. Do naczynia przekładamy ugotowaną kaszę, a następnie ugotowaną fasolkę szparagową oraz cukinię i por pokrojone w talarki. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i sosem sojowym. Na wierzch zapiekanki kruszymy ser feta.
PODAJEMY ZAPIEKANKĘ
Gotową zapiekankę posypujemy z wierzchu orzeszkami ziemnymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1336,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
334,2 kcal
Tłuszcz
11,8 g
Węglowodany
47,8 g
Błonnik
11,5 g
Białko
11,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Śródziemnomorska babka ziemniaczana
Do babki ziemniaczanej możesz dodać praktycznie wszystko. Spróbuj naszego przepisu na babkę ziemniaczaną z oliwkami i pomidorami.

Sernik na zimno z serków wiejskich (MCS)
Chrupiący spód z biszkoptów i masa serowa z serków wiejskich i jogurtu greckiego? Poznaj lekki sernik na zimno w wykonaniu Kingi!

Ubijana feta z salsą z ogórka
Szybki do przygotowania i łatwy przepis Kingi na ubijaną fetę, którą uzupełnia doskonały aromat salsy z ogórka – to idealna przekąska na każdą okazję. Spróbujcie i sami oceńcie, czy się nie mylimy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Mazurek kajmakowy
Przepis, dzięki któremu na Twoim stole pojawi się przepyszny mazurek kajmakowy i zachwyci Twoich gości lub domowników! Za pomocą termorobota MC Smart przygotujesz go szybko i sprawnie. Skorzystaj już teraz – z tego pełnego kajmaku, czekolady i orzechów – pomysłu na ciasto.

Pieczony łosoś z piekarnika z sałatką chlebową
Staropolski sposób na łososia, czyli ryba o słodko-kwaśnym smaku, oryginalna sałatka i dopełniająca całość piwna polewka.

Makaron z sosem blue cheese
Wyrazisty sos na bazie sera, świeże zioła i lekkie warzywa – połącz je ze sobą w prostym i pysznym daniu z makaronem według Karola! To przepis na domową ucztę w stylu włoskim!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańskie knedle ze śliwkami i sosem waniliowym
Warto zadbać o to, aby sezonowe owoce gościły w naszej kuchni! Oto prosty sposób na przepyszne knedle ze śliwkami w aromatycznym sosie waniliowym. To proste danie zachwyca smakiem!

Ryba z warzywami w papilocie
Zapiekany z warzywami aromatyczny dorsz w stylu greckim. Z dodatkiem fety, koperku i sosu tzatziki będzie świetnym pomysłem na lekki obiad.

Katsudon
Daleki Wschód nie jest wcale tak odległy. Spróbuj przepisu na katsudon i odkryj orientalne smaki w swojej kuchni.