createyourhealth.pl

Zapiekanka gruszkowa z mango i orzechami włoskimi • przepis • składniki • przygotowanie

Zapiekanka nie musi być daniem wytrawnym. Poznaj przepis na jej słodką odsłonę – z gruszkami, mango i orzechowym kremem.

Zapiekanka gruszkowa z mango i orzechami włoskimi

Zapiekanka nie musi być daniem wytrawnym. Poznaj przepis na jej słodką odsłonę – z gruszkami, mango i orzechowym kremem.

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 80 g
cukier puder - 1 szczypta
cukier wanilinowy - 1 paczka
gruszka - 3 szt.
jajko - 4 szt.
mango - 400 g
masło - 15 g
orzech włoski - 100 g
pomarańcza - 0,5 szt.
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 2 łyżki
cremé fraîche - 300 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY OWOCE:
Orzechy włoskie drobno mielemy. Gruszki i mango obieramy, oczyszczamy z nasion i pestek. Kroimy w plasterki. Umieszczamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wyciskamy sok z połowy pomarańczy i dolewamy do owoców. Dokładnie mieszamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
Jajka rozbijamy, oddzielając żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na gęsty, jasny krem. Mąkę i orzechy włoskie mieszamy. Łączymy z crème fraîche, dodając raz porcję mąki i orzechów, raz porcję ubitych żółtek. Stopniowo dodajemy ubite białka, dalej mieszając.
3.PIECZEMY ZAPIEKANKĘ:
Masę rozprowadzamy na owocach, posypujemy płatkami masła i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 40-45 minut, po 25-30 minutach przykrywamy folią aluminiową, aby wierzch za bardzo się nie zrumienił. Zapiekankę podajemy posypaną cukrem pudrem. Idealnie smakuje z lodami waniliowymi.
Zapiekanka gruszkowa z mango i orzechami włoskimi

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY OWOCE

Orzechy włoskie drobno mielemy. Gruszki i mango obieramy, oczyszczamy z nasion i pestek. Kroimy w plasterki. Umieszczamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wyciskamy sok z połowy pomarańczy i dolewamy do owoców. Dokładnie mieszamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY KREM

Jajka rozbijamy, oddzielając żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na gęsty, jasny krem. Mąkę i orzechy włoskie mieszamy. Łączymy z crème fraîche, dodając raz porcję mąki i orzechów, raz porcję ubitych żółtek. Stopniowo dodajemy ubite białka, dalej mieszając.

3

PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Masę rozprowadzamy na owocach, posypujemy płatkami masła i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 40-45 minut, po 25-30 minutach przykrywamy folią aluminiową, aby wierzch za bardzo się nie zrumienił. Zapiekankę podajemy posypaną cukrem pudrem. Idealnie smakuje z lodami waniliowymi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2922 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

487 kcal

🥑

Tłuszcz

27,5 g

🌾

Węglowodany

54,9 g

🥬

Błonnik

11,1 g

💪

Białko

11,1 g

Podobne przepisy